自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

KanaTse 發表於 20-2-4 02:55
其實我想講 塊BB板係面,基本上佢都食哂 d菌...

其實駛乜放bb板,我囡都係照坐成人板! 人人沖完涼先可以用個廁所咪得!

珍珠宮

虎到金來勳章

你提醒左我都要提仔唔好挨, 佢又係鐘意挨

象牙宮

放枝清毒噴霧,經常噴下,日日洗,無法。

瑪瑙宮

KanaTse 發表於 20-2-4 02:42
其實我真係有個問題好不解,唔知去邊到問...希望大家不要覺得我太無知...宜家講 沖廁要放下廁板 因沖廁會做 ...

咁边个叫佢挨着

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

其實我真係有個問題好不解,唔知去邊到問...希望大家不要覺得我太無知...宜家講 沖廁要放下廁板 因沖廁會做 ...

抹乾淨先用

別墅

我個囡先得三嵗咋 都有教佢唔好挨!冬天衫太厚,其實佢個板都有菌啦 我屋企塊板 係子母廁板黎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 KanaTse 的帖子

有沒有即棄家居消毒紙??
或用滴露/漂白水, 稀釋, 抹一抹囉, 屋企人, 街上的盡量唔好, 仲有戴口罩, 洗手洗手和洗手~
◕順其自然啦~♥ ◕

別墅

kekka 發表於 20-2-4 11:09
回覆 KanaTse 的帖子

有沒有即棄家居消毒紙??

都有既 問題你同d老人家住,佢地唔會理你咁多,只顧 方便自己

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

我唔會比佢挨落去

沖完廁會抹一次先比佢用

別墅

amyamy123 發表於 20-2-4 11:54
我唔會比佢挨落去

沖完廁會抹一次先比佢用

我都係既 係屋企個老人家

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

教個小朋友唔好挨落去囉,如果你唔蓋個廁所板,你成個廁所包括嗰啲牙刷都會有廁所水彈上去,你蓋上廁板就只係需要消毒個廁所板啫!我唔知你係咪沙士嘅時候仲好年輕,你知唔知當年大型爆發都係由排污渠引起㗎?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

KanaTse 發表於 20-2-4 11:51
都有既 問題你同d老人家住,佢地唔會理你咁多,只顧 方便自己

你同老人家講,佢哋只會話自己都咁老啦,死未死囉!你要改變佢嘅想法,要比佢知道會影響到佢最愛嘅人例如佢個孫,如果個孫中咗會有乜嘢問題發生,佢哋唔會為自己做,但會為自己愛嘅人去做。

別墅

麟媽媽 發表於 20-2-4 12:24
你同老人家講,佢哋只會話自己都咁老啦,死未死囉!你要改變佢嘅想法,要比佢知道會影響到佢最愛嘅人例如 ...

就係板呢個問題 鬧左交 年三十 到今天都未講返野 佢宜家又話唔冚埋沖廁喇,真係命都冇

子爵府

我訓練左個仔去廁所習慣(自己有潔癖都係咁做)就係沖涼前去,去完就即刻沖涼,套衫就會洗,不過我都有提佢唔好周圍挨周圍摸,但小朋友真係好難做到十足

子爵府

cara.mak 發表於 20-2-4 10:18
講真唔應該挨住廁所板,我唔比我女挨架, 就算無放下廁所板,你覺得水唔會彈到上去嗎? 一樣彈到,反而連 ...

係呀,我之前唔放板,沖廁時間中都有水彈落腳,勁核突
我又諗起街廁格裡面既廁紙,一日咁多人用,d廁紙真係點用得落,仲要抺落重要部位

男爵府

放定消毒濕紙巾或噴壺(火酒) 可以嗎?沖厠後及使用前抹/噴下先坐,應該都安全的!
消毒濕紙巾記得要掉入垃圾桶,塞廁所仲大劑!

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

KanaTse 發表於 20-2-4 12:26
就係板呢個問題 鬧左交 年三十 到今天都未講返野 佢宜家又話唔冚埋沖廁喇,真係命都冇
...

我都係為左呢樣野同阿媽差D開戰, 佢都仲係堅持唔冚埋沖廁, 佢話佢煮飯成日都要倒野落廁所,

下下都冚埋要開蓋咁麻煩, 邊度做得咁多丫, 然後再話我又冇人咁有錢間屋咁大blah blah blah (下刪數百字)

其實唔止係武漢肺炎, 平時都應該要冚蓋先沖廁啦, 早於武漢肺炎我已叫過佢咁做, 諗住呢次大鑊野再提, 但都係說服唔到老人家

男爵府

教小朋友唔好挨

子爵府

回覆樓主:

非常時期,我屋企係密密咁用漂白水抹坐廁嘅所有範圍,包括廁所版底面。如果有擔心心小朋友使用,咁他們如廁前,大人快手抹一抹廁所板先。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔好用子母廁板啦. 我仔女冇用呢d 廁板, 我俾張櫈仔俾佢地浪腳坐穩, 佢地冇櫈仔時至多雙手扶住廁板邊, 咁起碼冇得挨住馬桶蓋咁去廁所.

同埋有d 野要學隻眼開隻眼閉, 我至問響屋企算做到基本清潔, 但佢地返左學就真係理唔到. 唯有返到屋企後保持衞生.

首頁

尾頁

跳至