時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

DHA勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一班狼子野心之徒

公爵府

惡人有惡報

伯爵府

DHA勳章

補LINK

https://lihkg.com/thread/1861119/page/1

大宅

好無聊 除咗散播仇恨暴力 有咩係實質幫過香港呢

侯爵府

神經失常

公爵府

artai430 發表於 20-2-4 12:51
(來源: 高登)

就算封關都停不了罷工.
一定會有報應

伯爵府

回覆樓主:

支持立23條
支持政府強硬,嚴懲黑衣暴徒
支持醫管局炒哂班黑護

珍珠宮

回覆 artai430 的帖子

患了被害妄想症, 可憐

伯爵府

DHA勳章

(來源: 高登 :https://lihkg.com/thread/1861205/page/1)

【正視聽】罷工要贏 文宣就要識見招拆招

1. 回應罷工係立場先行/政治舉動/刻意對抗
首先我地必須洗走港共對醫護罷工係「立場先行」係「政治手段」,係「刻意搞對抗」嘅定性。上面張gif係一個好好嘅教材:港共政府喺今次嘅防疫工作左右支絀,左顧右盼,死都唔肯封關,結果連藍絲都睇唔順眼,屌到政府開花。明顯地封關呢刻已成社會最大嘅公因數,完全無爭議。但係點解依然咁多人對罷工反感?經過呢半年嘅逆權運動,藍絲嘅不問緣由,只問「暴力」嘅特質表露無遺,往往淨係睇倒最表徵嘅畫面,前面無數嘅制度暴力,警暴完全睇唔見。呢種心態喺今日當然無變過啦,一聽到罷工二字,好快就已經label曬係對抗,係玩野,係政治手段。但呢一役要connect佢哋,卻係容易好多,因為佢哋本身都已經同意要封關,只要清洗返林鄭對罷工係立場先行嘅label,再重複又重複咁話俾佢哋聽罷工為封關,封關為香港,就可以好似gif咁一下connect。

2. 回應罷工係做逃兵/為個人權益
港共輿論機器另外亦試圖為參與罷工嘅醫護人員扣上逃兵嘅帽子,話佢哋好大壓力,好想改善待遇咩咩咩。面對以上指控,有人用元朗721轉身離去嘅兩個黑警反駁,話「你地夠係啦」。Nice try, 但邏輯上卻沒有否認醫護人員作為逃兵的指控。對住港共咁陰險嘅抹黑,同上面一樣,必須斬釘截鐵地回應,大力宣傳罷工完完全全係為封關,而封關係為阻止香港嘅社區爆發,就係咁簡單,完全無任何私人利益嘅計算,要犧牲嘅甚至更大,事關所有參與緊罷工嘅醫護人員都押上左自己喺HA嘅前途。

做文宣重來就係為行動爭取民意基礎,有民意基礎我地嘅行動先有legitimacy,幾時開始文宣淨係變左自己用黎圍爐打飛機?面對藍絲看似無腦嘅論述,可唔可以唔好淨係一句「on9」「我睇唔到」就算數?你覺得on9姐,但好多藍絲廢老真係信吖嘛,你覺得連呢啲咁無腦嘅論述都要拆係同佢地泥漿摔角係自貶身價,但係運動要成功就係有好多吃力不討好嘅嘢要做,一步一步贏返黎。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

政治話題請移玉步到親子王國 - 時政擂台討論

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

就算封關都停不了罷工.

賤格到無朋友,等天收

珍珠宮

Siuchoi 發表於 20-2-4 12:59
回覆 artai430 的帖子

患了被害妄想症, 可憐
呢班友痴痴地

別墅

忍唔住,講咗粗口!一班禽獸!

水晶宮

就算封關都停不了罷工.

之前冇疫症搞亂香港,依家有疫症依然加多腳,如果呢場疫症有機會戰勝,相信佢哋之後都會繼續唯恐天下不亂!

伯爵府

DHA勳章

更正." 連登"先啱

子爵府

都話班黃屍曱甴點會真係為香港好, 佢哋無血性架, 只係又想借題發揮搞亂香港, 搞死中國! 恐怖係有班黃JM盲撐!

大宅

就算封關都停不了罷工.

佢哋邊度冷血啊!好熱血咁樣去破壞呀

伯爵府

終於班禽獸承認借封關做藉口目的係搞死香港,同先前借逃犯條例搞事同一劇本

男爵府

高同連x 幾時封呀?
比起封關更迫切

首頁

尾頁

跳至