自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

蒸焗各一,今晚用蒸爐蒸蛋和蒸飯,另外焗爐焗魚,煤氣爐滾湯和烚菜,超方便。

伯爵府

減齡達人勳章

西瓜包 發表於 20-2-15 20:46
蒸焗爐一齊好用嗎?只有一個位,請問用蒸焗定齋焗爐好D?

我部焗爐都幾大部下,所以唔係成日用,不過勝在夠平,gilman大特價買嘅,只係二千幾,仲平過我部17L嘅蒸焗爐

一般焗大蛋糕或者一次過焗幾個6至8吋嘅至會用到個大爐。除非你係烘焙人,否則平時一家幾口,好少用到6、70lit嘅焗爐

細嘅蒸焗爐係cuisinart,一爐有齊蒸焗,可以純蒸或純焗,又或者蒸焗一齊都得,當toaster 又得。我覺得佢好好用,如果得一個位,只能放一個,就買蒸焗爐啦!你可以入fb 佢有個群組,睇吓人哋d製成品

珍珠宮

王國教室勳章

我有一個座枱蒸焗爐,一個built in oven ,完全唔同用法。

男爵府

印第安公主 發表於 20-2-15 21:23
我部焗爐都幾大部下,所以唔係成日用,不過勝在夠平,gilman大特價買嘅,只係二千幾,仲平過我部17L嘅蒸焗 ...

即使如果嵌入式寧要蒸唔要焗?如果焗寧原願另外買個21L的焗爐,啱嗎?

水晶宮

jacquesau 發表於 20-2-4 20:10
我有氣炸同蒸焗
而家想再買焗爐
原來有人同我一樣

我有氣炸同兩部蒸焗爐

黎緊下星期就將一部蒸焗爐換做一部純蒸爐...

原因係其中一部蒸焗爐壞咗但無得維修(不是行貨)

純蒸同純焗舊屋用過,我覺得蒸焗同焗爐係焗嘢方面完全無分別,只係單一功能機無咁易壞

我係built in款所以好鬼赤

其實當初一開始係想一部蒸一部焗,只係因為純蒸爐無貨我先買咗兩部蒸焗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

sf013hk 發表於 20-2-5 07:30
回覆 pui-e 的帖子

水硬定軟係水質問題。香港無硬水(除非你自己加鈣)。所以如果部機因為當你用硬水而提 ...

我嗰部冇得唔理, 佢限定次數,到時一定要 descale, 因為佢會唔喐。

伯爵府

減齡達人勳章

西瓜包 發表於 20-2-15 21:53
即使如果嵌入式寧要蒸唔要焗?如果焗寧原願另外買個21L的焗爐,啱嗎?

有位就乜都買曬當然無問題
無位就要取捨

我屋企自己唔食飯都得,所以無飯煲
一係用蒸焗爐蒸,小公主自己就鐘意用電磁爐煮飯

無蒸爐,可以喺煮食爐上蒸都得嘅
我成日焗麵包蛋糕,只能揀一樣,我就一定要焗爐,香港地,好睇你自己廚房有幾大放得落d「玩具」

你嚟緊會裝修?

男爵府

印第安公主 發表於 20-2-16 07:21
無位就要取捨

係啊,只有一個位,所以要取捨,蒸焗合體又怕蒸完好濕,焗就唔好用,所以依家煩緊嵌入用蒸再買個細細地嘅焗爐定嵌入係焗

男爵府

印第安公主 發表於 20-2-16 07:21
無位就要取捨

請問呢只好嗎?

伯爵府

減齡達人勳章

西瓜包 發表於 20-2-16 14:27
請問呢只好嗎?

EVY 9741 AAX 18300元

我有同事16年買咗上面E字牌呢個型號,佢話:除咗價錢貴之外,冇乜唔好

男爵府

印第安公主 發表於 20-2-16 14:34
EVY 9741 AAX 18300元

我有同事16年買咗上面E字牌呢個型號,佢話:除咗價錢貴之外,冇乜唔好

咁有無邊只性價比推薦一下呀?

民房

諗緊買蒸焗爐 定係分開買好
因為我主要係用嚟焗野 次要先係攞嚟蒸野 我見佢好方便
但係上網search左好耐 如果話想要焗野靚嘅話 分開買會比較好 即係買個靚焗爐 之後再買個電蒸爐
但又覺得蒸焗爐好方便
我平時整開麵包 想搵個比較好的
最緊要溫度平均

有冇啲咩建議
本身睇中左4s 但係好似焗野個方面好似麻麻

男爵府

Ashleycorina 發表於 20-2-15 21:27
我有一個座枱蒸焗爐,一個built in oven ,完全唔同用法。

如果得一個building 位,你會放蒸焗定純焗?

男爵府

NicoleWun_FB 發表於 20-2-17 10:10
諗緊買蒸焗爐 定係分開買好
因為我主要係用嚟焗野 次要先係攞嚟蒸野 我見佢好方便
但係上網search左好耐 ...

我同你同一煩惱

珍珠宮

淘寶啲焗爐好平咁, 有啲想買個落嚟玩下
好好過每一天......

男爵府

我又唔覺大分別, 焗得平均D添. 原本個焗爐最後掉左.

禁止訪問

男爵府

西瓜包 發表於 20-2-17 10:23
我同你同一煩惱

煩惱x3
我想焗麵包蛋糕多,但怕蒸焗爐濕氣重焗野唔靚

水晶宮

skyyyjun 發表於 20-2-17 15:17
煩惱x3
我想焗麵包蛋糕多,但怕蒸焗爐濕氣重焗野唔靚

唔會有呢個問題

蒸/焗係分開嘅獨立功能