興趣嗜好

跳至
[種植] 蕃茄大豐收  

首頁

尾頁

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

男爵府

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 Lovely媽咪 的帖子

好勁呀, 一定超開心

複式洋房

好正!!! 新鮮!!

公爵府

2021勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

我棵甜椒一直唔肯開花,請問可以加什麼肥料幫幫佢?

公爵府

2021勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

版主

2021勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

1988cc 發表於 20-6-6 11:05

甜椒係好難種,我呢幾年都只係收成到幾隻紫椒,果係有結到好多,只係每次大到小小就會死(emoji)(emoji)
谷花我係田種就加花生夫(唔記得點寫 )同骨粉,同1個月落一次鉀肥,到有花就谷骨粉,2星期一次鉀肥,如果屋企可以加蛋殼,但效果會冇咁好

公爵府

Lovely媽咪 發表於 20-6-6 11:11
甜椒係好難種,我呢幾年都只係收成到幾隻紫椒,果係有結到好多,只係每次大到小小就會死(emoji)(emoji)
谷 ...

多謝你咁詳細咁教我
昨天去買骨粉,唔知點解比咗包寫住木薯粉嘅粉我,因為未買過骨粉,唔知有無買錯

大宅

Lovely媽咪 發表於 20-2-4 18:15
今年冇咩落雨,啲蕃茄生得好好,上年黑茄失敗,今年再接再厲,終於有收成另外有隻大品種既黃茄都好成功 :wa ...

幾靚喎呢啲要種幾耐先種到有成果
呢家係張床都休息~~好舒服

禁止訪問

版主

2021勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

魔法少女 發表於 20-6-6 12:04
幾靚喎呢啲要種幾耐先種到有成果

3至4個月

版主

1988cc 發表於 20-6-6 11:22
多謝你咁詳細咁教我
昨天去買骨粉,唔知點解比咗包寫住木薯粉嘅粉我,因為未買過骨粉,唔知有無 ...

應該唔同喎,木薯粉係用嚟煮嘢食,骨粉係有機肥料

公爵府

Lovely媽咪 發表於 20-6-7 13:42
應該唔同喎,木薯粉係用嚟煮嘢食,骨粉係有機肥料

我都覺得好古怪,唔通(emoji)我
我去賣種子嘅舖頭買嘅,返到屋企望吓個袋先知寫住木薯粉

洋房

回覆 yutinglu186 的帖子

好多番茄好靚呀

版主

1988cc 發表於 20-6-7 16:32
我都覺得好古怪,唔通(emoji)我
我去賣種子嘅舖頭買嘅,返到屋企望吓個袋先知寫住木薯粉
...

如果係個啲舖頭又可能真係啱,佢地冇理由賣整嘢食既粉架

公爵府

Lovely媽咪 發表於 20-6-7 20:51
如果係個啲舖頭又可能真係啱,佢地冇理由賣整嘢食既粉架

今日發左毛
一舊舊,我估真係木薯粉
已經掘返出嚟掉咗

男爵府

2021勳章

請問樓主
我種咗蕃茄幾個月了,有2尺高,近日佢好似好謝咁,是否太熱呢?我已經把它搬入屋內涼冷氣都係咁

版主

clkv 發表於 20-7-1 15:37
請問樓主
我種咗蕃茄幾個月了,有2尺高,近日佢好似好謝咁,是否太熱呢?我已經把它搬入屋內涼冷氣都係咁:s ...

蕃茄係秋冬季種植,依家太熱喇

男爵府

2021勳章

咁佢會慢慢謝?可否原支再種㗎?

版主

clkv 發表於 20-7-1 15:57

咁佢會慢慢謝?可否原支再種㗎?

唔好留喇,9月再種會好啲

男爵府

2021勳章

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊