時事熱話

跳至

首頁

尾頁

民房

話說我老公係某香港電器品牌集團打工,
上星期佢公司宣佈同一team人可以on shift返office,咁我覺得幾好,平衡到公司利益同員工健康。
今個禮拜唔知發咩神經,全部人都要返。
仲要有個同事新年返過大陸,HR都知,但咁又點?HR 知都淨係叫佢戴口罩,淨係識叫人返工。
尋日全體同事一齊係公司,就有個同事原來係發燒。公司又係知嫁,咁又點?照返工囉。

重點其實佢地唔係一定要返公司先做到嘢。
講真,唔係要間公司全個禮拜都停工唔返得公司,但係咪應該唔需要全部員工日日返工,減少人群聚集?

今日已經有2單本地隱形傳播,仲要有個係有正常返工,究竟要幾多人瀨嘢,啲僱主先肯收手

民房

而家好多公司都home office la.
HR知人發燒都當冇事發生?!

民房

何家小妹 發表於 20-2-4 20:17
而家好多公司都home office la.
HR知人發燒都當冇事發生?!

係丫,知道當冇事,已經有一個同事發燒

民房

檸檬媽 發表於 20-2-4 20:40
係丫,知道當冇事,已經有一個同事發燒

知都當冇事 我對"香港某電器品牌集團"好有興趣

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 檸檬媽 的帖子

我都明,但公司要你老公返工都冇辦法,唔返工可以點,除非唔做,真係好無奈

子爵府

回覆 檸檬媽 的帖子

有發燒的同事仲返工, 佢真係病得好嚴重吓喎.平時都知道要回家休息, 何況係呢個敏感時期.
個HR又係痴的, 有咩理由知道有人發燒都唔趕佢走架???

珍珠宮

老公返唔返工俾佢自己決定
無得唔俾

大宅

牛年勳章

simpleAA 發表於 20-2-5 06:25
回覆 檸檬媽 的帖子

我都明,但公司要你老公返工都冇辦法,唔返工可以點,除非唔做,真係好無奈 ...

可以罷工,不能秋後算賬

子爵府

回覆樓主:

同事發燒有冇同HR 和上級報告?

按理公司即使想同事返工做野,office 有同事發緊燒嘅風險駁唔過喎,起碼會俾發燒同事離開啩……

子爵府

2023年兔年勳章

呢段時間發燒都仲返工好似有點缺德 我覺得佢應該病假+之後叫佢home office留家觀察十四日左右,其實主管同員工都會有接觸,有咩事大家都有機會中招,做好d對大家都有保障,要主管/上司出面搵話得事高層商討

禁止訪問

伯爵府

如果你老公唔番,就係擴工,無辦法。

唯有叫發燒同事回家隔離14日。

除非,你哋唔care無左呢份工啦,所以無得唔番。

大宅

我返公司仔,除左紅日,返足咁多日。中間有同事自稱嘔同發燒,睇左醫生,抖左兩日加個weekend就返工。同老闆講過分批返減低傳染機會,老闆堅持無用同要全公司返齊,咁可以點?而家情況還可以,如果情況轉壞,會選擇唔做或者曠工,工作重要,但命仔更重要。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

YouNeverKnow 發表於 20-2-14 19:18
我返公司仔,除左紅日,返足咁多日。中間有同事自稱嘔同發燒,睇左醫生,抖左兩日加個weekend就返工。同老 ...

Del

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

檸檬媽 發表於 20-2-4 20:01
上星期佢公司宣佈同一team人可以on shift返office,咁我覺得幾好, ...

真係太擔心,你老公不如辭工先啦!過晒疫情無事,先搵工做啦!係屋企休息幾個月先。

伯爵府

DHA勳章

檸檬媽 發表於 20-2-4 20:01
上星期佢公司宣佈同一team人可以on shift返office,咁我覺得幾好, ...

發燒同事及HR安排唔啱. 發燒好有可能中左.不能比佢返工.

話分兩頭.
好多行業都要面對客戶要照返工.
避得幾多. 唯有做好自我保護.

子爵府

首頁

尾頁

跳至