心聲留言

跳至
del  

首頁
12345...8

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

obionyeka 發表於 20-2-5 08:42
我今年 43 歲了。做人好失敗,對吾住我天上既媽同二個女。
我前段婚姻結婚七年離婚,而家呢段又係咁,仲要 ...

婚姻唔係人生全部嘛

禁止發言

禁止發言

禁止發言

子爵府

樓主,知道你好攰,你已經做得好好,識搵個地暫時好好休息一下,下一步再諗點安排2個女生活,你一直都係家庭財務主要支付者,相信你可以應付日後自己同2個女嘅生活,總有出路

男爵府

虎到金來勳章

要死可以很容易,有些人(癌症)都努力電療、化療,不放棄生命;你為什麼要想不開呢?我知道已很累、辛苦,但請你想你的兩個女兒,難道你想她們這麼小就沒有媽媽?你已搬出去,首先要冷靜下,之後尋求社工/機構幫忙,同衰人離婚;你話佢原本不是香港人?你們是不是住公屋?如果是你名字,自己攞返間屋,唔好俾佢住,那你可以和兩個女一齊住。
請你唔好放棄生命,一定可以解決問題,只需要時間而已,加油!努力!頂住!

別墅

flower9 發表於 20-2-5 09:38
回覆 obionyeka 的帖子

你媽媽在天家, 你盼望將來在天家同她相聚嗎? 信仰話比我知, 在世一切都是短暫, 我 ...

多謝你

禁止發言

瑪瑙宮

原來係你之前在夫婦情感開左个黑人老公的 post. 你不如唔好走, d 女唔見你會好掛住你, 你在外又會好掛住佢地, 唔忍都忍左九年, 因為佢仍然有負責工人人工同家的食物, 唔係完全無用, 再到你諗到之後點你先行動喇. 搬開又洗錢, 不如留住用.

大宅

再難過 始終要過 浮沉間 妳盡可拉緊著我

樓主,妳不防嘗試一下改變生活方式
例如每朝早做15-30 分鐘運動
換一換個人衣著
改變髮型
從多角度思考
又可以帶下女女去做義工
去老人院探訪老人家/探訪殘疾人士
甚至乎可以返下教會....

其實事在人為,最重要係妳2個女女需要妳
請妳為咗佢哋,拿出妳僅有嘅勇氣生存落去

世界上有好多couple 想用盡方法生一個BB
而妳有2位千金,已經非常幸福

過去既事 由得佢過去吧
依家要把心機放在2個女兒身上
將來好好享受女兒福

男爵府

obionyeka 發表於 20-2-5 08:42
我今年 43 歲了。做人好失敗,對吾住我天上既媽同二個女。
我前段婚姻結婚七年離婚,而家呢段又係咁,仲要 ...
咁後生唔好放棄,先做好呢場防疫先,心情會影響抵抗力。疫情過後生活從新開始你會發覺生活系美好嘅你仲有對咁可愛小朋友冇乜比佢哋更重要 ,堅強活下去系你責任
簡簡單單,開開心心!

子爵府

幾多人想生存都冇辦法生存,
但你可以生存, 為左咁小事就放棄.
之後回看, 就會覺得自己好傻.

伯爵府

回覆 obionyeka 的帖子

樓主出去住酒店都好既,冷靜下,行開下。先慢慢諗到具體解決辦法,祝事事順利

男爵府

人生切勿過分想差了,應該想想開心的時候,或未來的開心的事情!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

obionyeka 發表於 20-2-5 05:39
多謝你既留言。我今日自己出左去,女會由工人帶住先。·我吾捨得兩個女,但真係承受吾倒既壓力。咁多年黎 ...

……

大宅

obionyeka 發表於 20-2-4 23:00
我明天會自己搬出去。呢九年黎,佢跟本就冇愛過我。每個月佢衹係負責工人人工同屋企一部份食既野。其他我 ...

你先生多年來都唔係愛錫兩個女兒, 如果她們無左你, 還有人會愛她們嗎?你就係女兒嘅全部, 你嘅人生有女兒就好足夠, 佢哋就係你嘅家人, 你唔係無家人㗎!女兒慢慢長大、你得到嘅愛就會越來越多。其實你行下兒童醫院, 就會發現有好多父母為醫好患重病嘅仔女賒借度日、日做夜做, 都只為仔女多活一天。雖然老公唔好係一個遺憾, 但你有雙健康嘅女兒, 好多人會羨慕你呢!加油!

大宅

我看到有太多絕望和無助圍繞你,然而在這裏也有很多同路人關心你,守護你,為你禱告,願意分擔你的痛苦。你若願意就踏出一步,找找醫生或你可信任的人傾一傾吧!你的女兒愛你,你是她們的唯一的母親!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

obionyeka 發表於 20-2-5 08:52
我二個女,一個 K2, 一個小一。
離婚係要,但話帶埋佢地出去要啲時間。如果我帶佢地同我去中心暫住,我吾 ...

感到你很攰,無力同傷心,很多后悔。絕望時,想想你二位可愛女兒的笑容。
還有路行的,為了那不值得的人而離開,傷心痛苦是愛你的人(女女)。
為你祈禱,願神加力量給你!

大宅

我都曾經放棄自己,其實要死真係可以有好多理由,人生只有幾十年,點解要咁快認輸? 生命仲有好多可能性,嘗試改變你嘅心態!
sherie

別墅

charlotte9627 發表於 20-2-5 23:44
我看到有太多絕望和無助圍繞你,然而在這裏也有很多同路人關心你,守護你,為你禱告,願意分擔你的痛苦。你 ...

多謝你地每位既回覆同鼓勵。我而家唯一既出路就係聯絡社工先入住中心。因為我知我自己既情緒吾隱定。個頭好痛好辛苦。而二個女,要暫時交低比佢同工人。我都吾想死,但係當冇任何辦法既時候,又可以點做呢?

首頁
12345...8

尾頁

跳至