自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jellyfish1989 發表於 20-2-5 11:06
護士同警察起薪點不同 係因為 護士要專業資格先至做到,差人 做咩人都可以申請 公開試合格就得啦. 不同leve ...

甘又係, 學你話齋, 護士要有專業資格先做到ga, 但呢次真係睇唔到佢地有咩資格話自己係專業人士, level好低~~

btw, 其實記者都無專業資格ga, 連公開試合格都唔駛就做到ga, 係鴨記買件熒光背心就做到, 但佢地話佢地又自稱自己係香港咩咩第四權(類似呢D)?

水晶宮

回覆 cedarcone 的帖子

咁D人就唔應該仲出發啦!

男爵府

真,今早已到咗

男爵府

素兒 發表於 20-2-5 10:43
弱弱一問:
依家有藥醫 "武漢肺炎" ?

沒有

子爵府

華華子 發表於 20-2-5 11:11
甘又係, 學你話齋, 護士要有專業資格先做到ga, 但呢次真係睇唔到佢地有咩資格話自己係專業人士, level好 ...

高學歷也不代表什麼, 只是一個基本要求 至於而家嘅記者如果一般實體報紙嘅記者我相信他們的學歷 都有番咁上下嘅,網上嗰啲報紙嘅記者我就不敢恭維, 粗口爛舌 只係一堆爛仔現場直播 所以有時睇新聞都要揀下啦 第四權好重要㗎,不過我想要啲高質素嘅第四權 唔係爛仔式。 對醫務人員如是、 記者 如是,警察都一樣。 所有人蒙著面就覺得自己毫無責任 無法無天

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jellyfish1989 發表於 20-2-5 11:20
高學歷也不代表什麼, 只是一個基本要求 至於而家嘅記者如果一般實體報紙嘅記者我相信他們的學歷 都有番咁 ...

係呀, 我一向都唔覺得高學歷或者專業人士就一定等於好品德, 當然啦, 我都覺得絕大部份醫護人員都係專業的, 但今次呢班罷工的醫護絕對就唔係專業了, 有辱了自己專業~~

其實唔鍾意自己份工, 大可以選擇辭職唔做~~

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

Maggie519 發表於 20-2-5 10:48
而家唔係有d隔離營架咩,搬哂佢哋去住14日咪ok囉,講真要佢哋係船上面住14日都好慘既,大浪起上黎都會拋到 ...

佢地喺某D香港人眼中係中左喪屍毒既喪屍嚟o架啦, 話知佢地喺海飄流一世, 總之唔好嚟香港, 就算隔離都唔得呀! 鬼叫佢地要去玩呀!! 一個肺炎, 我真係覺得香港好似上演緊屍殺列車咁...

為左避免日後地球上任何一個地方有機會向香港傳入疾病, 不如以後都封住香港, 冇入冇出啦

子爵府

華華子 發表於 20-2-5 11:26
係呀, 我一向都唔覺得高學歷或者專業人士就一定等於好品德, 當然啦, 我都覺得絕大部份醫護人員都係專業的 ...

其實佢哋辭職係好容易, 大把人請佢, 私家醫院私家診所 移民仲受歡迎, 我相信佢哋揀罷工 而不是辭職,佢哋都係想香港好, 佢哋有佢哋 嘅想法, 當然其他人認唔認同有另外一回事。 我都認為醫務人員唔應該喺呢個時候港罷工, 但係 當前嘅客觀環境 又好似逼到佢哋埋牆角 又真係有誰人可以幫佢哋。 我永遠都覺得批評同挑剔 係好容易,對政府如是, 對罷工嘅醫務人員 如是。佢哋 辭工先至係逃兵。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

triplek 發表於 20-2-5 09:08
今朝到左
衛生署已知
但唔知有無做野

德福高危

子爵府

回覆 chanhayee 的帖子

認同。。呢度啲唔知咩人
好恐怖

😨

伯爵府

親子王國15週年勳章

日本嗰架,已經要海中隔離14天

男爵府

華華子 發表於 20-2-5 09:18
無辦法唔甘唸D黑護喎, 半年前有200萬人認為"黑警"人工包埋比人打ga~~

仲有個所謂法官, 公開話"黑警" wel ...

認同

大宅

chanhayee 發表於 20-2-5 09:06
算啦!你post係到冇用
現在我們水深火熱,依度d人
都係盲撐政府㗎
係啊!仲會串你咁叻你做啊?乜乜物物

大宅

開心吸收勳章

封關啊!!政府係咪想全港播毒姐!船公司想做嘢都做唔到,但政府就打算咩都吾做。

大宅

米巴太太 發表於 20-2-5 09:09
群組剛剛見到响維港上,佢地應該要在船上面隔離14日至安全

佢哋隔離係咪真困在房內(如真真係人都癫),但船內都係中央空調。假設如果船上有人第13日才染病,又未發病己上岸,咁會点

大宅

點解吾返大陸

侯爵府

jellyfish1989 發表於 20-2-5 11:34
其實佢哋辭職係好容易, 大把人請佢, 私家醫院私家診所 移民仲受歡迎, 我相信佢哋揀罷工 而不是辭職,佢 ...

同意你講啊, 批評和挑剔係好容易, 正如個D罷工醫護批評政府一樣...實在好容易, 係當前客觀環境, 就算對現時政策不滿, 醫護首要要以病人利益為前題, 依家罷工對整體病人又有什麼得益呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Kammui916 發表於 20-2-5 11:42
點解吾返大陸

岩岩新聞講左,呢批航次無接載內地人,點解要返大陸?
天朗氣清

珍珠宮

醒目開學勳章

emilmama 發表於 20-2-5 09:43
Sorry law;我見黑警打人多過黑警俾人打喎,仲要巳經出咗幾多個億OT, 億億聲買防護裝備唔使財委會批,即刻 ...

係!我都見到黑警打人打到好似著左魔咁,好恐怖,d片睇完根本瞓唔著

珍珠宮

cedarcone 發表於 20-2-5 09:04
今日從網上睇到消息(真定假)?
突發!
星夢郵輪世界夢號有三人確診武漢肺炎,高雄下令禁止船上6000人下船登岸 ...

留意1月24日那段,没有给內地人上船

首頁

尾頁

跳至