時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

堅守南丁格爾精神

2011-10-30 鏗鏘集 現代南丁格爾
https://www.youtube.com/watch?v=FwZ4-CLPaqQ

陀衰家的黑曱甴醫護其實只佔不足一成人。

向九成幾緊守崗位的真正醫護致以最崇高的敬意

辛苦哂,感激。

paper2019    發表於 20-2-5 23:45
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

公爵府

好感動,呢d先係香港光輝,以香港謹守崗位的醫護為榮,同時亦以政治綁架病人福址的黑心醫護為恥。

男爵府

回覆樓主:

感激

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

感謝盡忠職守嘅良心醫護人員!
玩政治嘅黑護等天收! 唔知呢班生物當病人係乜!?

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

感謝良心堅守崗位的醫護人員。
生日月, 開心過

子爵府

願我能 發表於 20-2-5 14:24
前幾日我返醫院工作,醫生護士嬸嬸都好不恥班黑護罷工,而家喺度搞分化,返工嗰啲俾罷工人士視為奶共或擦鞋 ...

做事但係求無愧之心,對得住人,對得住自己就夠了。多謝每一位堅守崗位嘅醫護人員,以你為榮

大宅

我只係一位小女人, 多謝無罷工醫護同時,我想分享一下, 我想法.
我家一位已在醫護界多年已轉了在醫院做PART TIME文職女士, 因家境不錯屋企有大有細,可以唔洗做, 平時惡惡死死, 真惡護士呀姐一名, 親戚都怕左佢, 原來最近也衝反醫院做老本行, 問佢為何上左岸仲擺命博, 佢話自己做左護士幾十年有職業病強迫症, 見死不救無可能, 入到病房就師傅到,見一個照顧一個, 唔可以停, 理得您咩色都係要做, 人工是包高危作業 , 同做地盤工一樣, 要氣要力, 唔系好高尚, 怕真係唔好做, (理由我都笑左, 但內心覺得好暖).
如果這次病毒過後, 希望有關當局可否將沒有罷工, 緊守崗位醫護人員每人發放特別償金及償牌, 還要將名單放在醫院當眼地方, 教育下一代 等佢地知道怎樣叫做專業.

paper2019    發表於 20-2-5 23:46

男爵府

我覺得要登出所有罷工名單和相片永遠記錄在案!
做一个千夫所指的網站收容這班貪心怕死的人。

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

一定要有實名記錄在案, YC咁鍾意起底, 他日黑醫護俾人起底, 必然遺臭萬年, 自食其果

侯爵府

大力大力 發表於 20-2-5 14:02

多謝晒 我見返sars謝醫生既精神

侯爵府

mr.bb 發表於 20-2-5 17:37
一定要有實名記錄在案, YC咁鍾意起底, 他日黑醫護俾人起底, 必然遺臭萬年, 自食其果 ...

嚴懲先講

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

好治愈

男爵府

衷心感謝所有為市民服務的白衣天使,加油!好人一生平安!

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

願我能 發表於 20-2-5 14:24
前幾日我返醫院工作,醫生護士嬸嬸都好不恥班黑護罷工,而家喺度搞分化,返工嗰啲俾罷工人士視為奶共或擦鞋 ...

樓主撐你! 感謝你在這段艱難時候仍緊守崗位, salute to you !

樓主唔好理嗰班貪生怕死的人, 滿口謊言, 一句罷工就棄病人於不顧, 好可恥! 咩都和政治撈埋一齊嚟講, 返工和奶共/擦鞋有甚麼關係? 完全無邏輯可言! 唔該佢哋快啲辭職, 完全無資格當醫護!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

非常感謝良心醫護,好人一生平安快樂

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

好感動, 為仍然緊守崗位的醫護人員致敬!

我遲兩日要到公院為人攞藥, 我到時一定要感謝仍上班的醫護人員!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

加油!感激~所有堅守崗位的醫護。

香港以你們為榮!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

加油!感激~所有堅守崗位的醫護。

香港以你們為榮!

伯爵府

牛年勳章

多謝所有堅守崗位嘅醫護人員

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

向所有堅守崗位嘅醫護人員致敬, 真正既白衣天使

首頁

尾頁

跳至