婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

大家好 我是新手 這一年睇左私家同政府西醫 都話我情況不好想問問大家有無一個好的中醫介紹下
我係15歲的時候做過畸胎瘤手術 瘤跟一邊的卵巢及輸卵管全切 只剩下另一邊 期後隔1,2年復發左2次 都係在卵巢位置 最後2次做左手術只切走左個瘤

本身的經期都唔準 到左現在27歲 經期隔左成9個月都無有 西醫叫我抽血 發現fsh勁高 成90幾 就話我卵巢已經衰退 更年期了 俾避孕藥我食

我本身唔想食e種藥 無食到 轉左睇中醫 睇左3,4個月都唔見效 隔左幾個月自己由得佢 又來左經期 現在我又睇另一個中醫試下 但兩個講的野好唔一樣 一個話我燥熱一個話我宮寒

到現在為止 成3個月啦 都係未有m 想問下大家有無中醫可介紹一下?謝謝
搜尋結果網絡搜尋結果

別墅

kikochan2020 發表於 20-2-5 23:46
大家好 我是新手 這一年睇左私家同政府西醫 都話我情況不好想問問大家有無一個好的中醫介紹下
我係15歲 ...

(emoji) ... 樓主即係共割過三次崎胎瘤? size多大呢?

洋房

回覆 cyming 的帖子

我奶奶更年期,CHECK到卵巢腫脹
去問中醫,中醫話更年期,新陳代謝慢左 身體排毒功能減退
血液帶養份去全身,亦幫身體排毒。所以血液循環好緊要
個中醫建議我奶奶穿著壓力褲改善血液循環.因為好多人著完都可以調理到身體

我係網上買左條日本做GE壓力褲俾佢著.著完1 個月定期BODY CHECK.
卵巢腫脹消左好多,而且醫生話我奶奶血色好左.

其實要好好調理身體.
你可去問下仲有無得賣

希望幫到你

https://www.facebook.com/AuloraShirutoBE.well/

洋房

回覆 cyming 的帖子

做過3次 頭一次的有成10CM大第2次都有6CM 第3次3CM左右

洋房

回覆 TKary 的帖子

多謝你回覆喔你指的壓力褲是內褲那種還是打底褲那種喔?
我睇過3個中醫 都話我無可能咁快更年期 有D話我熱底要降火 有D又話我血氣唔夠宮寒要行氣活血暖宮 真係唔知邊樣先岩 想問問你有相熟可靠的中醫可介紹嗎 謝謝

洋房

kikochan2020 發表於 20-2-8 14:54
回覆 TKary 的帖子

多謝你回覆喔你指的壓力褲是內褲那種還是打底褲那種喔?

壓力褲是指10 分長度的LEGGINGS
但呢D壓力褲就隔住左 UNDER,物料未能直接接觸小腹皮膚.

如果想行氣活血暖宮 ,更有效改善宮寒.著內褲係最好.針對性D.而且又平好多.
我幫奶奶買GE係內褲.好似打底褲咁 .4 角果type.

中醫都係去樓下藥房果D 睇.哈哈.

複式洋房

2020勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
回覆 kikochan2020 的帖子

我同你情況好似...只係我年紀大少少既時候先做手術建議考慮下去睇不育科醫生,睇睇你既情況仲有無機會抽卵出嚟雪藏,保留將來有自己BB既機會,否則以後真係有機會要靠借卵。不育科醫生可以驗血check到你卵子存量既指數。千祈唔好淨係靠中醫,中醫太慢而且唔係個個靠得住,我覺得調理身體可以,但係你情況已經好緊急,要睇西醫看看仲有無機會。

你結咗婚未?我做完手術之後醫生都有比建議我,如果想有小朋友就儘快。我當時已經結咗婚,所以即刻就開始計劃。你如果有另一半都可以商量下係咪可以立刻試用人工方法。

洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
回覆 一念天堂 的帖子

多謝你的回覆😞你的情況都是顯示fsh高?那你有什麼做法 有邊看中醫邊看西醫嗎

我未結婚的 本身自己都想要小朋友 抽卵過程大概係要點?
我也覺得中醫很撞手神 是岩你體質就會幫到你 但我搵左咁多個醫生都無咩改善😞我真係唔想相信自己咁快就更年期

複式洋房

2020勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
回覆 kikochan2020 的帖子

我既情況亦係因為崎胎瘤切除左一邊卵巢,另一邊亦有崎胎瘤,呢邊就只切了崎胎瘤。我做完手術醫生已經同我講可能更年期會比一般人早。
我做手術嘅時候已經三十歲,當時結婚無幾耐,做完手術都好憂慮,因為我們都想要BB既。所以我做完手術不久就開始朝住生BB既方向進發,西醫我公立私家都有睇,公立係想一路睇一路排試管嬰兒,因為睇到呢度jm分享話要排成幾年,私家做試管就非常貴。睇私家醫生就檢查左好多野,包括淨低既卵巢大小,FSH都有check,另外仲有AMH,我比較幸運係做完手術就即刻開始計劃要BB, 所以淨低既卵巢功能仍有,手術後都維持住一個月一次經期。

至於中醫我都有睇,飲中藥時感覺d手係暖左,夜晚係好訓左,但係可能我心急,我唔係太覺得對要BB有好大幫助,睇果幾個月都唔成功。而且中醫都好貴,一星期藥連診金都成千,日日食一個月都幾千蚊。我個人信科學多d, 寧願留返筆錢準備做試管嬰兒,因為我覺得做過手術功能一定差左,時間唔等人,中醫見效既時間實在太耐,我又唔知係咪真係有效。

我自己覺得生活上面多運動,我有跑步做瑜珈,戒凍飲,熱水浸腳,都有幫忙,堅持做仲有效過睇中醫。

最後我已經差不多排到公立幫我做人工授孕,在做之前一個月好幸運成功自然有左,宜家仲未出世。

我情況始終同你唔同,未必幫到你。不過我覺得你年紀仲細,如果試吓抽卵有機會仲可以抽到質素唔錯既卵,將來想生BB仲有機會,如果唔試可能真係無機會。

我自己未抽過卵,但想生BB個區有好多JM做緊,你不妨去參考下,我所知就要打促排卵針刺激個卵巢,再手術抽卵。如果有興趣你可以睇下生殖科既醫生先。我哋嘅情況時間好寶貴,最好唔好拖延了。希望你成功!

洋房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
kikochan2020 發表於 20-2-5 23:46
我係15歲 ...

27歲女, 咁早衰退?
我唔係太信, 搵返個婦科同內分泌專科睇一睇。 香港醫生最叻係等你唔死, 所有慢性病一般都亂咁醫。
政府醫院錢跟人走本身係好的慨念, 但比一班無醫德既醫生變左係咁收病人, 越多病人升職位開到越多, 但唔會諗方法醫好你。 我個病就係信政府醫生, 搞到十幾年都無好好醫過, 引致好多返唔到轉頭既後遺症。

香港政府醫生, 十個九個信唔過!

複式洋房

發表於 前天 19:03 |顯示全部帖子
我岩岩都做佐一邊卵巢輸卵管手術
做完手術岩岩一個月仲未黎M
勁驚快啲黎啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊