婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

不嬲同奶奶一家分開住,大概一星期食一次飯。奶奶、姑奶同叔仔都要返工,要周圍去。
佢哋又話掛住我個小朋友,想嚟同佢食飯、玩。佢哋嚟親又攬又錫小朋友。
我屋企仲有人係長期病患者,容易感染。
呢段期間叫奶奶一家唔好嚟食飯正確嗎?

男爵府

2020勳章

amebridge 發表於 20-2-6 12:10
不嬲同奶奶一家分開住,大概一星期食一次飯。奶奶、姑奶同叔仔都要返工,要周圍去。
佢哋又話掛住我個小朋 ...

當然正確啦
咁想見既視象囉

大宅

正常,尤其是仲見到佢地仲去出席婚禮⋯仲要唔戴口罩 完全不能接受佢地黎污染我屋企

大宅

Mandc 發表於 20-2-6 12:51
正常,尤其是仲見到佢地仲去出席婚禮⋯仲要唔戴口罩 完全不能接受佢地黎污染我屋企
...

去婚禮晚宴要食飯冇辦法戴口罩。
啲大人唔小心,另一家被感染就大件事。
依家有機會係病毒潛伏期,未有徵狀都已經可以周圍播毒。

大宅

amebridge 發表於 20-2-6 13:05
去婚禮晚宴要食飯冇辦法戴口罩。
啲大人唔小心,另一家被感染就大件事。
依家有機會係病毒潛伏期,未有徵 ...

喺戶外觀禮冇野食㗎⋯係成班喂喂喂除曬口罩玩自拍⋯見到後面d賓客全部有口罩⋯為咗打卡真係勁冇謂

大宅

2020勳章

回覆樓主:

你係主,佢係客,可直接拒絕,或出街食。
我男家果邊成日問我邊日放假想上黎食飯,我唔係怕菌,係唔想放假都要招呼佢地,所以黎緊話唔想,不如出去食,起碼我夠鐘先出門口,唔洗成日比晒佢。

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

咁樓主會唔會返自己亞媽屋企食飯?洗唔洗咁驚呀,宜家疫症要斷六親咩!

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

我叫6299唔好嚟,唔係因為驚佢感染我個女,而係唔想佢要搭巴士。 所以我哋揸車去佢屋企,即使佢屋企細啲同無玩具玩。
其實樓主老公要返工嗎?返嚟係咪又係同小朋友攬攬錫錫? 其實咪一樣

大宅

至愛朱古力 發表於 20-2-6 19:38
咁樓主會唔會返自己亞媽屋企食飯?洗唔洗咁驚呀,宜家疫症要斷六親咩!

我都冇返自己屋企呀!

大宅

Nbs 發表於 20-2-6 20:23
我叫6299唔好嚟,唔係因為驚佢感染我個女,而係唔想佢要搭巴士。 所以我哋揸車去佢屋企,即使佢屋企細啲同 ...

老公要返工,但佢返嚟即刻換衫沖涼。我可以督促佢點樣抹自己嘅外套、袋。其他人唔方便咁做。
其實減少社交接觸係我叫奶奶一家唔好嚟食飯嘅主因。
因為我同小朋友都冇出街,主要工人負責外出採購。
Anyway, 呢個狀況可以維持幾耐?我都唔知。

伯爵府

2020勳章

amebridge 發表於 20-2-6 20:53
老公要返工,但佢返嚟即刻換衫沖涼。我可以督促佢點樣抹自己嘅外套、袋。其他人唔方便咁做。
其實減少社交 ...

你帶唔帶到小朋友去吖?例如揸車
或者你叫奶奶嚟到換衫,雖然我覺得唔使咁緊張,除非佢哋醫院做。
之前暴亂我就真係帶唔到個女去見6299 (佢哋亦嚟唔到),而家我反而覺得咁緊張。
(我全家有一半以上都係醫院/診所做,都無斷六親)

複式洋房

回覆 amebridge 的帖子

你就好啦!你老公返到黎肯抹自己啲野,我果個叫佢抹下郁都唔郁,唯有我帮佢抹,仲好似覺得我好大陣像咁

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

我真係無你地咁緊張,我既生活一切如常,星期六,日一家四口都出去食飯,老公回家沖涼,我無理佢啲衫褲鞋,無特別消毒。下下咁緊張,無病都變有病

大宅

開心吸收勳章

你老公點睇? 我就連自己阿媽都隔離埋,明知佢地㴝到一定係痴住個孫... 所以no la...

男爵府

2020勳章

大家直情好似斷六親咁?其實注重衞生便可,如果食飯都驚,不如每人搵個cell困住自己

大宅

我屋企仲有個長期病患者,抵抗力低,所以先要咁做⋯⋯

子爵府

2020勳章 親子王國15週年勳章

至愛朱古力 發表於 20-2-6 21:44
我真係無你地咁緊張,我既生活一切如常,星期六,日一家四口都出去食飯,老公回家沖涼,我無理佢啲衫褲鞋, ...
同意,出過街都有機會野到d菌,最好唔好比老公返屋企。

子爵府

2020勳章

niel 發表於 20-2-6 22:26
你老公點睇? 我就連自己阿媽都隔離埋,明知佢地㴝到一定係痴住個孫... 所以no la...
...

Sorry都講句,簡直crazy, 不如用保鮮袋罩住你間屋喇,洗唔洗咁緊張呀,越緊張,越易病呀!未病都神經緊張,痴左線!

大宅

我覺得可以用視像,佢可以見到個孫

男爵府

2020勳章

雖然而家未有社區大規模爆發,但我覺得你咁做係正確, 如果大家有乖乖地留喺屋企,減小不必要既聚會飯約,咁先係最幫到控制疫情,武漢肺炎係可能十幾日都無病徵,我唔會去冒險
新聞都有講,香港已經出現無外遊紀錄既肺炎患者,我諗佢自己都無諗過會中招,而家接觸過佢既人都要隔離,所以你直接拒絕話比奶奶知,為左大家安全衛生起見,唔見住唔食飯住,提佢勤洗手小出街~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊