想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

同老公新婚1年9個月 由婚前已經想有小朋友
開頭年幾同大家一樣咪順期自然 無咩擔心
依家結左就快2年 自己都就黎31 老公大我2年
有keep住排卵期隔日做 兩公婆都有check體溫 戒凍飲 早訓
食物上呢3個月起養卵養精 好小食生冷野
自己又有浸薑水暖腳暖宮 改善血氣 試過樂道養宮添喜丸
老公都有食扶正氣十全腰腎丸 再加朝早有隔日飲下老協珍熬雞精
婚前睇過西醫做婚前bodycheck 又無事無野 究竟邊到出左問題?
同長老講親 就叫我地relax 順期自然 應該唔想比到壓力我地 好感恩
直到見到有對朋友今年7月先結婚 但依家已經bingo左14weeks
聼到個時 我都開心 真心喜悅朋友做媽咪 有bb玩
但番到屋企内心又覺得 自己好唔爭氣
唉 搞邊科 好清楚自己唔係妒忌 而係真係真係好羡

大宅

做過婚前檢查,但你有冇check輸卵管呀?
會唔會係輸卵管唔通呀?

複式洋房

少少唔同 發表於 20-2-6 16:30
依家結左就快2年 自己 ...

我同你好似 年紀同備孕時間差唔多 年紀又差唔多 但check 過老公啲丁丁唔得 所以攪左咁耐都攪唔出啲咩
同期結婚既同事朋友到而家仔都出左世幾個月大勒

已經決定左去台灣做ivf 準備今個月開針 點知而家入唔到境

別墅

2020勳章

結婚後來了一次m,之後中左
可能我地當時兩個都跑步,身體好左

複式洋房

2020勳章

最近有無做過婦科檢查呀?

複式洋房

我33歲結婚試左2.5年睇左n個中醫check體溫驗排卵mud都做晒都無。之後去西醫check曬所有野我係正常,老公丁丁border line所以去做ivf...打左一輪針取左旦,點知等等下植入中左。你要去做曬所有檢查睇下問題係邊先有用嫁,知道問題先可對正下藥喔。加油(emoji)(emoji)

子爵府

2020勳章

結婚頭一年未打算立即要BB,結左1年2個月先開始造人,做到第二個cycle就有左第一胎。
第二個cycle剛啱開始用紅D排卵試紙。
大寶3歲5個月時又開始想追二寶,又係追到第二個cycle就中。
我老公都有個朋友結左婚9年都未有BB,話人工受孕之外咩都試過晒,驗身又係驗唔到d咩… 唯一就係佢承認佢太太好喜歡飲凍野,唔知係咪原因。

大宅

2020勳章

我結婚大嘅一年有左,但第一胎到9-10w冇成長做吸宮,坐小月睇中醫調理休養左3-6個月,半年後再有左,依家bb 6m

大宅

2020勳章

識我老公個時已經係高齡,拍拖半年結婚,結左婚2個月後有囡囡,雖然我地無特別備孕,但我地生活習慣比較健康,未有小朋友前,我地係經常跑步,一星期3至4次,我地2個都唔飲凍野,通常11點前就瞓。

建議可以先做詳細檢查,再係生活習慣落手,運動、早睡早起,戒凍飲、生冷野。

大宅

31yrs old is still very young! no need to worry la~
I tried 2 years sin bingo~~

男爵府

2020勳章

結婚後第一次無套就中左
但本身amh <2...31歲.....

緣份呢啲話黎就黎...

大宅

長老們講得岩,你都好幸運,有體諒你既家人。
我都係過來人,因自己遲婚 35結 老公大5年,
99果時已經63 。
佢無逼 但言行間明顯好恨抱孫。
最終用左兩年先自然有,生果時差小小足38。
想自然BB,如果身體各方面健康正常,
其實都不外乎兩公婆雙方一齊調理身體,
你都唔算好大年紀,唔好咁緊張同比大家咁大壓力。依家科學咁發達,睇下有好多人都係40前生都可以。加油!!

男爵府

2020勳章

真正用左9個月,但之前了一年調理身體

複式洋房

依家都想追生二胎 飲緊想孕滴雞精 一起加油 你唔孤單的

大宅

2020勳章

如果經期同性生活正常,一年九個月雖然唔算唔正常,但都要注意吓,做啲詳細檢查。我三胎分別係試咗8個月至15個月bingo,唔算易中,我有朋友順其自然咗7年先中,已經有計住排卵期同注重養生。亦有朋友check過晒所有嘢冇問題,但係10年都唔中,最後領養。冇絕對,睇吓你哋願意用幾多時間去試。

別墅

試下睇中醫調理下,可能幫到你地

複式洋房

2020勳章

我26結, 但婚後避孕避足2年, 之後試左3個月就bingo左....
但我bingo 前係完全無介口 狂飲汽水 食生冷野, 亦都無調理身體...
有時心情愈輕鬆 就會愈容易中...

別墅

回覆 少少唔同 的帖子

我32歲結婚,婚後即停避孕藥,無壓力,順其自然,5個月後有左。但BB 而家兩歲,想有第二個,但都未有聲氣。其實你長老都無錯,心理壓力會影響身體荷爾蒙的,好多人一放棄,心情放鬆就即有。你只係31歲,身體check 過無事點會無呢?試下將焦點放係生活其他事上先,BB 好快會搵你!

民房

回覆 少少唔同 的帖子

我最近都係...身邊有朋友遲過我結婚,但最近有咗。我都好登佢開心,但又無意中產生所無形嘅壓力。原本唔急,暫時試咗3個月,都因為咁攪到突然有少少失落。係咁諗自己係咪有咩問題。

別墅

回覆 ngsharon86 的帖子

我妹做婦科診所姑娘,唔知係咁岩定嘜,有幾個
patient都係同先生一起飲左隻叫田原香既滴雞精
調理左一排就BINGO左。有三十頭同尾既都有,
唔知咩料,但見你既然有飲開滴雞精做調理,可
以試下。Good luck! 祝你早日成功

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊