自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

你們煮即食麵有沒有按照包裝的指示?
我以前是先煮麵 過冷河
再把湯粉放在鍋裡煮滾

我朋友在日X做 佢話這是十年前的方式如果現在仍然用十年前的方式煮會容易誘發癌症 那麼怎樣才是正確的方式呢?看下圖
湯粉千萬不要放在鍋內煮滾
當然每間工廠的配方不同
大家應該按照包裝指示煮

珍珠宮

回覆樓主:

湯粉係化學物質,不可以到沸點, 否則會致癌。
所以,絕大部分都係熄火之後先可以落湯粉。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

貓頭雀 發表於 20-2-6 19:22
湯粉係化學物質,不可以到沸點, 否則會致癌。
所以,絕大部分都係熄火之後先可以落湯粉。
...

補充一下,屋企嘅老人家(即係我阿媽)成日覺得啲嘢要煮過先可以食, 所以就煮埋個湯粉。
係錯架。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

bks2014 發表於 20-2-6 19:18
我以前是先煮麵 過冷河
再把湯粉放在鍋裡煮滾

我煮麵既程序,同包裝上一樣。我一向都沒放湯粉一齊煮,只放在碗內。

csnkennis    發表於 20-2-7 13:20
hungng    發表於 20-2-7 12:39
wcpcelia    發表於 20-2-7 09:48

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

我以前是先煮麵 過冷河
再把湯粉放在鍋裡煮滾

冇喎,平時湯粉直接放入碗,煮完面就淋滾水唔用煮面既水

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

呢個煮法聽咗好多年,不過我好少食即食麵,我鍾意落埋啲味去煮,啲麵先會入味,而家咩都話污染,唔理得咁多

伯爵府

2018復活節勳章

我以前是先煮麵 過冷河
再把湯粉放在鍋裡煮滾

湯粉一向衹落在碗中

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

食得公仔麵,我係用最懶方法,放麵入碗,裝水,放微波爐叮3分鐘,取出加粉撈埋,食得。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我次次都係粉落碗,唔會煮熱佢

就算要煮,都一定熄火先落粉

侯爵府

貓頭雀 發表於 20-2-6 19:23
補充一下,屋企嘅老人家(即係我阿媽)成日覺得啲嘢要煮過先可以食, 所以就煮埋個湯粉。
係錯架。
...

我都係好似你阿媽咁諗喎大鑊喇

象牙宮

一向都係煲大煲水,一半落碗落湯粉,另一半煮麵,
煮完就夾d麵落去湯度,唔鐘意食埋煮麵水。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我一向都唔會煮埋湯粉

男爵府

回覆樓主:

我會煲水時煲多一些,湯料先放碗,水滾後到入,剩返啲水繼續煮麵,咁就唔駛煲完麵又煲湯。

wcpcelia    發表於 20-2-7 09:48

大宅

回覆樓主:

我都係用舊方法 不過一年可能先食兩三次

珍珠宮

味粉放碗用湯開
麵煮滾再過冷河

公爵府

至愛朱古力 發表於 20-2-6 19:33
我不嬲都係味粉放落碗到加熱水,另一煲熱水煮麵。

x2, 我唔會用煮過麵嘅水,倒落隻碗度做湯底……其實煮完麵嘅水有好多鈉同油,我會另外用熱水開味粉, 將煮好嘅麵放入去

大宅

從來都係放碗,唔因為知道致癌,只因為放湯可能會因水放太多而淡,我鍾意食味粉

子爵府

回覆樓主:

煮完麵熄火先落粉,撈暈倒落碗食。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

水晶宮

199707100304 發表於 20-2-6 19:23
我煮麵既程序,同包裝上一樣。我一向都沒放湯粉一齊煮,只放在碗內。

首頁

尾頁

跳至