自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

行善積福

見到香港人自私自利咩都搶好心up, 高危嘅長者買唔到口罩可能會感染而送命,到真係我不殺百仁

所以唔好再自私去搶口罩囤積, 支持拎出黎分比有需要嘅人

大宅

回覆樓主:

見到受贈人的笑容,我和C6都感到所有都值得
之後便和C6落商場派發口罩給婆婆及公公,派哂身上物資後,便回家去
~口罩~在現時香港~一罩難求~下,它的珍貴度亦不需要我再多說
所以我每每收到捐贈者口罩時,我心裡真的感到非常感激
因我在這9天,我只是用文字中去交代派贈者,從沒有影下一張受贈人的照片,及派發長者的照片,為何一直以來我沒有這樣做,因我想保護受贈家庭及他們每人的感受,相片的確係可以証明到口罩交在他們,但同時亦都有可能傷害他們自尊心,所以我一直堅持不做~有圖有真相~希望大家可以諒解

wcpcelia    發表於 20-2-16 09:30

大宅

回覆樓主:

而我自己亦私下與多名捐贈朋友商討過這問題,而令我好欣慰,因她們一一都對我說:「我就係知道妳為人,所以我先相信妳,才放心將口罩轉交比妳去派比有需要口罩的人,妳唔需要影相比我睇,冇呢個必要,因我知妳每日做緊咩事」
我聽完多位捐贈者意見後,大家意向都是想保護受贈者感受,在此,感激每位捐贈過口罩給我的JM,我們素未謀面,但妳們都願意相信我。
我定必會將大家心意轉交給各區公公及婆婆
同時,亦多謝BK~某多位JM義工,有妳們我才可以撑到現在

男爵府

BK Milk勳章

Eddyvivi 發表於 20-2-6 20:55
她接過我口罩後
「譚老師!如妳有能力的話,我很希望妳可以幫左其他人,我地呢啲基層家庭,根本冇能力去買出 ...

欣賞你無私嘅付出

男爵府

請大家一起支持

伯爵府

Eddyvivi 發表於 20-2-6 22:02
鬼故我寫好多
如果大家有興趣繼續睇~我地做義工遇到的人和事,希望大家可以留言告訴 ...

支持

大宅

回覆樓主:

交收完,便同老公求其買野食,之後番中心清潔消毒上堂
我地2人買既腸粉同麵加埋$70
我地2人戴住既口罩價值係$56
試問咁貴既口罩,唉!
頭先番到大圍便去平台派口罩,遇到一位好打耳婆婆
我:「婆婆,啲口罩我地送比妳用,身體健康!」
婆婆:「妳做咩將自己口罩亂咁送人呀?」
我:「婆婆!我有口罩用架,呢啲口罩係有朋友叫我,幫佢地派比妳同其他公公婆婆用」
婆婆:「哦!原來係咁!妳地好好人,好乖!我92歲真係排唔到隊,唉!」
我:「妳唔好再去排隊,妳要口罩時候,坐係呢度等我,知嗎?」
婆婆:「咁下次我叫埋老公過黎等妳,佢93歲架,佢今日唔陪我出黎行...」有D扁咀

大宅

回覆樓主:

我立刻取多一包給婆婆,再說:「唔駛啦!妳幫我比公公用呀,咁你地咪可以出黎行多啲咯」
婆婆立即甜甜地點頭
#一點一滴愛

珍珠宮

人間有愛!

珍珠宮

出心出錢出力,真心多謝同讚揚你2夫婦
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

子爵府

回覆 Eddyvivi 的帖子

so sweet! 好多謝大家嘅付出

男爵府

畀面勳章

好感動,多謝你jm

男爵府

好媽媽勳章

Eddyvivi 發表於 20-2-11 17:19
我立刻取多一包給婆婆,再說:「唔駛啦!妳幫我比公公用呀,咁你地咪可以出黎行多啲咯」
婆婆立即甜甜地點頭
...

人間有愛,好人好事。祝福大家,特別各位義務家長都平安健康
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

大宅

大宅

回覆樓主:

希望疫情快些消失!
大家可回復之前生活
上班、上學、行街、吃飯及家庭聚會
平淡是福!

大宅

Eddyvivi 發表於 20-2-11 22:07
希望疫情快些消失!
大家可回復之前生活
上班、上學、行街、吃飯及家庭聚會

見到這個post 好感覺到人間有情。

如果我早幾天睇到你個post 我都願意捐出2盒兒童口罩,但是星期日已經被我賣出了,我多收她們25元車費,經過見公益金錢箱就把所賺的車费捐了,只收回成本錢沒多收一分一豪,心態都想幫到人。

樓主我覺得個名應該叫Masks Angel ,你和義工隊的出現令他們解困和快樂,非常欣賞你們的互助互愛。

今天天氣突然下起了微雨和轉冷,你和你的義工團隊小心照顧好自己身體,不要冷病。

樓主我都有追你寫的02故事,可以令我解悶。

大宅

回覆樓主:

很有愛的一個post

大宅

singzone 發表於 20-2-11 23:02
見到這個post 好感覺到人間有情。

如果我早幾天睇到你個post 我都願意捐出2盒兒童口罩,但是星期日已經被 ...

只要大家互相出少少力,就可以幫到一些暫時未能買口罩朋友
我和我義工理念好簡單~能做到,能幫到就盡量做,大家一齊加油!我相信明天會更好
好多謝妳睇我02鬼故,因近2、3天好忙經常出外交收口罩,番到屋企好攰好攰 但我會抽時間盡快更新鬼故

大宅

Eddyvivi 發表於 20-2-11 23:14

只要大家互相出少少力,就可以幫到一些暫時未能買口罩朋友 ...

好多謝你抽時間寫,又要抽時間探爸爸,做補習社工作,口罩義工的工作,不用急寫02故事,我们不急看,支持你做你急切的事。

大宅

singzone 發表於 20-2-11 23:35
好多謝你抽時間寫,又要抽時間探爸爸,做補習社工作,口罩義工的工作,不用急寫02故事,我们不急看,支持 ...

非常感謝妳體諒及支持

首頁
45678...12

尾頁

跳至