自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好人好事

水晶宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

施晴媽咪 發表於 20-2-11 21:56
人間有愛,好人好事。祝福大家,特別各位義務家長都平安健康
...

我哋會繼續努力做,也希望大家提提身邊既長者一定要戴口罩!祝願大家都平平安安

大宅

2020勳章

joeyjoeycc 發表於 20-2-13 04:45
你意思係黑色口罩?

放心!捐贈者給我們口罩,我們會檢查口罩是否清潔,是否合規格,才再轉贈給其他人,謝謝妳溫馨提示

子爵府

BK Milk勳章

Eddyvivi 發表於 20-2-13 11:18
放心!捐贈者給我們口罩,我們會檢查口罩是否清潔,是否合規格,才再轉贈給其他人,謝謝妳溫馨提示 ...

我响街度,曾經排隊取口罩,有黑色,我怕有問題,因為佢係無盒,佢係印度餐廳派的

大宅

2020勳章

joeyjoeycc 發表於 20-2-13 12:11
我响街度,曾經排隊取口罩,有黑色,我怕有問題,因為佢係無盒,佢係印度餐廳派的
...

我自己就暫時未收過捐贈者有黑色口罩,所以黑色口罩~~真身~~我未見過

珍珠宮

2020勳章

Eddyvivi 發表於 20-2-6 22:02
鬼故我寫好多
如果大家有興趣繼續睇~我地做義工遇到的人和事,希望大家可以留言告訴 ...

你好有愛心, 好好人呀

我有多都留比家族既老人家優先用, 再有人和朋友SHARE,

我反而想學你媽媽所識的驅鬼咒, 江湖告急時使用

我身上流著勇士的血, 不畏懼, 不退縮, 寧死不屈

反對所有暴力, 香港是我家不容破壞

大宅

睇到你個post,真係好感動,終於見番昔日香港的人情味,互相幫助,才能渡過這難關!

大宅

2020勳章

回覆樓主:

~互助口罩谷~窩心篇
今早起身後,便去長沙灣購買口罩密實袋,之後便相約義工手足交收口罩,同時我電話有很多信息留言,有♥️中心家長♥️找我捐贈口罩、各義工交換口罩事宜安排,及收到求助者,大多數有緊急家庭需要口罩到醫院覆診等等
回到大圍後,我便如常取口罩購物袋,到屋邨平台找公公婆婆。其實每次我派口罩時候,我老公會站在我身旁,因他担心我~怕比人搶口罩(emoji)
但其實我由2/2到今日,所有公公婆婆都好友善,並不會要求我給他們多一包,
他們只會叮嚀我:「我夠用了!妳去派比其他有需要口罩既人,妳地要小心身體,我地冇能力排隊,我地好彩有妳地義工」

大宅

2020勳章

回覆樓主:

剛剛我如常派送口罩給公公婆婆時,我會和婆婆閒聊一下,可能派送過程吸引經過的途人,有2個途人豎着手指向我說:「妳地加油!妳地好有心!」
我即向他們說:「小小心意!大家要身體健康!」
嗰一刻氣氛真係好感動!~獅子山下~
愛心捐贈篇
鳴謝~我中心學生芝芝媽咪,郵遞捐贈10個兒童口罩給我,謝謝妳貼心,怕我勞累

大宅

2020勳章

回覆樓主:

長腿叔叔這個故事,是講述故事中的女主角,在一次機緣巧合她寫的悔過書,感動了一位評審理事,之後這位理事決定負責女主角學費,以及每月照顧她的生活開支。
而女主角要做的是每個月給他寫一封信,告知她生活狀況,然而女主角一直都不知道他的名字,每次寫信時收信人姓名只能寫~約翰史密斯先生,但約翰史密斯先生是從不回信給女主角
何解我會向大家講這個故事呢?因我在今天竟然認識了一位現實版~長腿叔叔~
我好榮幸認識到這位~長腿叔叔~
雖然~他~身在外國地方,但他仍想在遠遠守護香港她們,及其他需要幫助的人
我會照你心意去做,照顧她們!好榮幸我可以遇到你~約翰史密斯~
再續

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

互助口罩谷 ~ 心疼篇
之前以提及我們義工們大部份都有正職在身,每日只可在返工前放工後去交收口罩和派發。今天我一如以往返工前相約義工姐妹們交收,回公司後忙於點數分類和包裝,方便派發比有需要的人。
今天下午我前公司同事找我,問我會唔會考慮轉贈一些口罩給一個機構,因為有特殊小朋友的家長要24小時照顧小朋友,無法到街上排隊購買口罩。我腦海突然叮一聲,係喎 .. 我們義工們近期接到救助多數對像是 長者 單親家庭及小朋友,和不能負擔昂貴口罩低收入人士。原來途中還有些需要口罩的人被我們忽略了。

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

.

男爵府

2020勳章

~續~
我即時上網查詢揾聯絡方法。尋找資訊後原來此機構已緊急呼籲 <急徵口罩> 給予特殊需要兒童及家庭。當時我心很不安,即時致電給機構負責人
我: 請問你哋係咪需要口罩
負責人A小姐: 係,我哋現時好需要口罩,因為口罩係出面好難買同炒價太高了
我: 請問你哋係咪需要成人同小朋友口罩呢,小朋友口罩有分幼童同中童,請問你哋需要邊款小朋友口罩呢?
A小姐:我哋中心服務對像3-35歲人士都有,有些人有重病需要時常出入醫院同要定期覆診,所以我哋需要大量口罩,由其小朋友口罩因出面已嚴重缺貨同很難買到。

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

~續~
我:明白,因我現時都係做緊義工去收集捐贈者口罩,收集後再去幫助有需要的人。但我哋手上無太多口罩,只係有限度分給你們。
A小姐:多謝你哋,唔緊要架我哋一個二個都接受架,出面買口罩太困難,我哋都好需要捐贈者捐贈比我哋,由其小朋友口罩真的好需要
我:唔好意思,我哋現時手上小朋友口罩數量唔係好多,但我會盡量分手上小朋友口罩比你哋,好嗎
A小姐:多謝你哋多謝你哋,不斷不斷重覆多謝我哋,而A小姐說話時開始哽咽,我哋真的一個二個都需要,因為真的好難揾

男爵府

2020勳章

我:放心我明白的,同樣捐贈者捐給我們互助口罩谷嘅口罩,一個二個我哋接收到都好開心,因為可以積小成多齊集後我們可以去幫助有需要人士。A小姐你心情我好明白,我哋義工們每日去收集口罩同去派發。我哋日日遇到同一問題 開心同難過,所以你心情我有點會唔明白呢
A 小姐:真的多謝你哋 真的。A小姐開始喊,多謝哂你哋 多謝哂唔該哂你哋群組幫忙
我: 我哋呢個時候大家應該要互相幫忙,你唔好喊啦,放心遲啲會有口罩返同香港有製造商,到時口罩唔會咁緊張。另外我想知口罩交去邊到呢

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

A小姐: A小姐繼續哽咽話就我方便地區,因機構有三十幾至四十間,所以需要大量口罩
我:明白,我齊集口罩後會係星期二交去你哋機構
A小姐:多謝你 真係多謝你哋
我:唔好咁講 大家互相幫忙,唔好再喊啦,放心我哋下星期見 byebye.
一向堅強嘅我,每日交收口罩同派發口罩,好多情景都遇過了。但今日真係遍地洋葱連葱花都有 真係有感而發令我動容。得來捐贈者捐贈口罩 真的難以筆墨形容,呢種心情我點會唔明白呢 點滴在心頭。
現時真的很多家庭同機構,好需要我哋申出幫忙之手,幫得幾多就幾多。每日我們遇到嘅真係笑中有淚 ,我感恩我有能力去幫助他人,亦希望他人日後能回報他人

子爵府

回覆 vassicasuki 的帖子

可以告知我是什麼機構?我也很想出一份力

水晶宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

vassicasuki 發表於 20-2-15 04:11

我:放心我明白的,同樣捐贈者捐給我們互助口罩谷嘅口罩,一個二個我哋接收到都好開心,因為可以積小成 ...

好明白你哋既心情,因為我每次接收同派出口罩的一刻都會忍唔住喊,上次派完比有需要家庭之後,我既眼淚流左半日都唔識停
其他義工要返工,又要揾捐贈者,我知你哋個個都好辛苦,收集口罩方面你可以交比我做,咁可以幫輕下你哋既負擔。因經濟問題我冇能力出錢買口罩捐出來,但我願意出力去幫助有需要既人,幫得一個得一個,希望多d人受惠!義工姊妹們,大家一齊努力!

水晶宮

回覆樓主:

正能量

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊