自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

上周日已叫佢留家,因農曆年假返嚟開始咳,好彩睇醫生話係普通傷風,係屋企係咁瞓

到呢2日好d,但咳未清,估佢周日又要lur出街,但真係唔想佢周圍走

水晶宮

佢自己唔擔心疫情?
我姐姐話依家都有菲律賓工人係其他地方打工死忙新聞,佢話佢放假都唔出去啦

同埋菲律賓政府好似都有出通告叫d姐姐放假stay係屋企喎,正路佢哋好聽政府話

子爵府

ash_yehyeh 發表於 20-2-7 00:18
佢自己唔擔心疫情?
我姐姐話依家都有菲律賓工人係其他地方打工死忙新聞,佢話佢放假都唔出去啦

我家姐姐唔擔心,顧住出去玩,至多戴口罩

翡翠宮

回覆樓主:

上星期迫佢去睇醫生,我叫佢周日留家,休息康復,佢等緊睇醫生時仲message 我,話冇太唔舒服,應該到周日可以照出

跟住係屋企日日瞓,根本就係病

到而家都仲係咳,今日出去寄錢返屋企,返嚟同我講話行左好多地方買唔到消毒用品,肯定因為周日要出街,激唔激死?

唔知菲政府有呼籲,等我試吓佢先

水晶宮

solim 發表於 20-2-7 00:19
我家姐姐唔擔心,顧住出去玩,至多戴口罩

肯戴口罩已經好好啦

伯爵府

回覆樓主:

縮短外出時間

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

工人係咁,難得一日假點都想出去,唯有講佢知呢兩星期政府話係社區感染爆唔爆發關鍵時刻,叫人唔好出街,叫佢忍耐多兩星期先,拖得幾耐得幾耐

男爵府

回覆樓主:

我都想星期日唔俾佢放,但係做僱主可以阻止咩,我自己都唔出街la,佢死要出我都無計

男爵府

回覆樓主:

我同姐姐講個病好嚴重,我都已經無公司做野,叫佢唔好出去,而家香港仲未有藥醫好。
佢屋企有大有細等佢養。

大宅

我搵返agent 公司幫手打比姐姐講。 有幾嚴重。叫佢放假唔好出街
因我印尼姐姐新來

翡翠宮

廷廷媽 發表於 20-2-7 08:04
工人係咁,難得一日假點都想出去,唯有講佢知呢兩星期政府話係社區感染爆唔爆發關鍵時刻,叫人唔好出街,叫 ...

明啊,想出街見朋友無可厚非,最大問題係佢成日傻吓傻吓咁,應驚唔驚,唔應驚又攞嚟驚

因為佢仲係咳緊,係怕佢無心裝,交义感染就煩

別墅

MM2H 發表於 20-2-7 00:12
上周日已叫佢留家,因農曆年假返嚟開始咳,好彩睇醫生話係普通傷風,係屋企係咁瞓

到呢2日好d,但咳未清, ...

我個姐姐都係,叫佢唔好出去補錢俾佢佢都唔肯,話自己一定會小心、會全程帶口罩,而家我老公個同事確診左,我哋都好驚,佢公司已即時宣布全公司放假,家居隔離14天,姐姐驚到喊,喊得好勁,話想提早解約返印尼

翡翠宮

Jaly926 發表於 20-2-7 11:20
我個姐姐都係,叫佢唔好出去補錢俾佢佢都唔肯,話自己一定會小心、會全程帶口罩,而家我老公個同事確診左 ...

佢哋就係咁,係都話自己戴口罩就ok,坐巴士地鐵周圍走都冇問題,一埋身先嚟驚

你都要小心啊,做好預防同消毒措施,保持心情開朗,情緒唔好太受影響,祝福你一家

水晶宮

Jaly926 發表於 20-2-7 11:20
我個姐姐都係,叫佢唔好出去補錢俾佢佢都唔肯,話自己一定會小心、會全程帶口罩,而家我老公個同事確診左 ...

首先, 希望你一家身體健康!

第二, 工人就係咁, 僱主好心叫佢唔好出街, 補埋錢比佢, 就係唔想佢染病或因為跟受感染的人接觸要而令全家提心吊擔;
佢地唔領情. 現在佢才識驚...... 對住佢, 僱主真係嬲嬲地..

別墅

MM2H 發表於 20-2-7 11:37
佢哋就係咁,係都話自己戴口罩就ok,坐巴士地鐵周圍走都冇問題,一埋身先嚟驚

你都要小心啊,做好預防同 ...

多謝!頭一日知道老公公司同事中,真係好驚好唔開心,諗點解得咁少確診,我哋都有份,最驚最驚係惹到俾個仔,得三歲,我已經完全唔俾佢出街十幾日,我自己出街買餸一次買五日,盡量減少同外界接觸。叫姐姐唔好放假補錢俾佢。但老公要返工,冇辦法,我有諗過想叫老公呢幾個月喺出面租間酒店長住,又唔敢講,對佢好殘忍咁。因為佢間公司太大,成幾千人,我覺得風險好大。

所幸今天已是隔離的第八天,全家都冇嘢,我諗中嘅機會微乎其微~~心情已放鬆許多。

別墅

birdbird 發表於 20-2-7 11:49
首先, 希望你一家身體健康!

第二, 工人就係咁, 僱主好心叫佢唔好出街, 補埋錢比佢, 就係唔想佢染病或因 ...

多謝呀~~今次應該冇事嘅,已隔離八天,冇任何症狀。

我呢個姐姐平時做嘢好得架,話頭醒尾又勤力又老實,特別好鍚我個仔,我哋當佢屋企人咁架,好驚佢走,佢自己都有個女得五歲,有時我見佢入房㩒電話,出黎時眼紅晒明顯喊過,但對我哋又強顏歡笑好開心咁,好可憐。我有時買小朋友野會買埋佢女嗰份,每月俾多幾百蚊佢(我老公幾衰呀,話唔好俾多佢,話佢賺夠就會返鄉下,咁就搵唔到咁好姐姐了),佢份合約五月到期,佢一早已同我哋講會續約,今次咁激動真係嚇死佢,已經安撫左佢,話先生應冇事,唔好咁擔心。不過唔知今個星期佢仲夠唔夠膽出去

翡翠宮

Jaly926 發表於 20-2-7 12:00
多謝!頭一日知道老公公司同事中,真係好驚好唔開心,諗點解得咁少確診,我哋都有份,最驚最驚係惹到俾個 ...

有幼童真係難怪你擔心,總之萬事小心,係屋企悶吓都要,加油

象牙宮

欠債, 怕 agent 找佢麻煩, 才同你合作。非來自佢心里。

過了期限, 當你耳邊風了。雇主是什么東西? 勞資关系。

街照去。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

上星期,佢肯唔放假,今個星期唔知,老公仲話,個個星期冇得放唔得喎,話隔個星期比佢放,我話我好驚,佢出去同咩人一齊又唔知,佢就算帶口罩,都要食野架,我問工人今個星期去邊,佢話去同朋友去荃灣,搵坐地方食野(坐地), 我好驚佢野菌返來

翡翠宮

ckfamily 發表於 20-2-7 12:33
上星期,佢肯唔放假,今個星期唔知,老公仲話,個個星期冇得放唔得喎,話隔個星期比佢放,我話我好驚,佢出 ...

啱啱同工人傾左,佢態度比之前好,應該開始知驚

屋企附近有冇空曠地方比佢去行吓,我同姐姐講,佢隨時想要1,2個鐘出去行吓山,冇問題,但坐長程公交去搵朋友又通街逛,為佢自身健康又好,我擔心又好,嚟緊呢個星期真係非常時期

首頁

尾頁

跳至