自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Fion_Chan 發表於 20-2-7 10:22
因為是微博網民的主流意見,無得轉移視線吧………。其實昨晚我在微博還見到更多憤 概 武 漢 政 府 維 穩 ...

維穩重於一切,隱瞞疫情,打壓冤枉揭露真相既人,輕視人命,誰能不憤怒?
咁多年過去,科技,經濟進步了,對待百姓依然如此。
你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老婆都中咗, 仲大肚?

子爵府

親子王國15週年勳章

紅酒 發表於 20-2-7 10:27
果日睇電視新聞話已經平反咗,
仲話有個機構表揚佢地每人獎十萬,
亦都有個律師話幫佢地告班地方官。

好似係 1 月 28 號高院出文平反。

要等到疫情爆發之後先改口風,已經太遲。如果政府肯 12 月 30 號即刻開始做野,實施管制隔離等,疫情應該更受控制,李醫生或許仍然健康活著,可以繼續為病人服務。

仍然有好多內地人敢言講疫情,又係被訓誡、罰錢、拘捕,可惜佢地係小市民,冇人會為佢地發聲。宜家咁多人犧牲,政府先黎平反,只係唔想俾人覺得佢刻薄無情。

希望疫情可以盡快受控,唔好再有醫生犧牲。

子爵府

親子王國15週年勳章

cy101 發表於 20-2-7 10:39
老婆都中咗, 仲大肚?

老婆八個月肚,仲有個五歲小朋友,好似全家上下齊齊中招。

失去摯親已經好慘,仲要大肚染病,能否挨過呢關都仍然是未知之數。希望佢挨到,否則個小朋友就孤零零一個。一個幸福家庭就咁樣被摧毀。

珍珠宮

1998Ruby1998 發表於 20-2-7 00:32
武漢醫院李文亮醫生,12 月 30 號已經對外警告武漢肺炎來臨,被公安訓誡佢不實言論。可惜 1 月 10 號證實自 ...

希望李醫生父母吉人天相,李太母子平安!

李醫生過身,我個心好唔舒服!

珍珠宮

1998Ruby1998 發表於 20-2-7 10:44
好似係 1 月 28 號高院出文平反。

要等到疫情爆發之後先改口風,已經太遲。如果政府肯 12 月 30 號即刻開 ...

如果政府有心隱瞞,當日就唔只訓斥李醫生呢個行動啦,會唔會公安部唔識嘢,意識唔到個嚴重性詐。當然我不是當時人,我唔知咁多,只是估下其中可能

李醫生係醫生,警覺性比常人高,都是12月31號發帖文,當時只有7個病例,咁呢個病可能12中旬開始出現?

琥珀宮

redhot 發表於 20-2-7 11:00
如果政府有心隱瞞,當日就唔只訓斥李醫生呢個行動啦,會唔會公安部唔識嘢,意識唔到個嚴重性詐。當然我不 ...

你意思要拉佢坐監殺人滅口,先叫有心隱瞞?
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

cherrie_q 發表於 20-2-7 09:49
你咁留言何來曲呀?係呀我見你呢D想害香港人嘅留言真係好嬲!我無復仇囉!係BK帶住仇恨係你地呢班人,日日 ...

嘩!咩人黑心成咁?!

珍珠宮

超級特務 發表於 20-2-7 11:05
你意思要拉佢坐監殺人滅口,先叫有心隱瞞?

喺我有限嘅認知裡,以往嗰啲唔係好恐佈收監打壓架咩?我最記得李旺陽!

男爵府

cherrie_q 發表於 20-2-7 09:49
你咁留言何來曲呀?係呀我見你呢D想害香港人嘅留言真係好嬲!我無復仇囉!係BK帶住仇恨係你地呢班人,日日 ...

佢嗰啲無良心的人學人講良心
大開眼界

子爵府

Fion_Chan 發表於 20-2-7 10:22
因為是微博網民的主流意見,無得轉移視線吧………。其實昨晚我在微博還見到更多憤 概 武 漢 政 府 維 穩 ...

昨晚(吹哨人未去世前)睇左有缐駐武漢記者報導, 話中央下令收緊, 報喜不報憂! 所以前兩天多好消息!

珍珠宮

redhot 發表於 20-2-7 11:10
喺我有限嘅認知裡,以往嗰啲唔係好恐佈收監打壓架咩?我最記得李旺陽!

基於呢種假設,我推斷當局最初可能係掉以輕心。不過經此一疫,重罰班地方官都啱,否則以後啲地方官唔會學精。中國咁大,各地經濟水平、文化水平參差,仲需要好多時間提升!

侯爵府

redhot 發表於 20-2-7 11:18
基於呢種假設,我推斷當局最初可能係掉以輕心。不過經此一疫,重罰班地方官都啱,否則以後啲地方官唔會學 ...

其实好多地方官水平唔够,包括我们这个小区……

子爵府

親子王國15週年勳章

redhot 發表於 20-2-7 11:00
如果政府有心隱瞞,當日就唔只訓斥李醫生呢個行動啦,會唔會公安部唔識嘢,意識唔到個嚴重性詐。當然我不 ...

“意識唔到嚴重性”,呢個唔係藉口。03 年 SARS 已是前車之鑑。李醫生同其他醫生舉證埋證明句句事實,但都被滅聲。

最早案例係 12 月 1 日,8 號第一個醫院就醫。10 號發現患者同個海鮮市場有關。之後已確診 41 宗 “無故肺炎”。嗰 7 個病例應該係同一間同時間出現。

1 月 6 號,有醫護受感染,醫院開內部會議,強調唔可以通知傳媒。11 號武漢健委仍稱唔會人傳人,18 號仍搞萬人宴,20 號強調疫情受控,24 號先開始正式做野,起醫院,25 號先正式有中央指示防疫工作。

武漢人口 11 M,但香港都有 8 M,如果換做香港同一間醫院出現 7 個 SARS/無故肺炎,肯定唔會拖,唔會掩飾真相。

琥珀宮

redhot 發表於 20-2-7 11:18
基於呢種假設,我推斷當局最初可能係掉以輕心。不過經此一疫,重罰班地方官都啱,否則以後啲地方官唔會學 ...

呀地方官話疫情屬國家機密,要呈中央等拍板。
華大姐話1月3日已通報老美,武漢百姓普遍知道嚴重要到20幾號。
究竟邊個喺度隱瞞掉以輕心?

琥珀宮

JO_100 發表於 20-2-7 11:17
昨晚(吹哨人未去世前)睇左有缐駐武漢記者報導, 話中央下令收緊, 報喜不報憂! 所以前兩天多好消息!
...

白事當紅事辦咁。
你睇下屈小姐篇文章,居然bk大把人叫好。
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

1998Ruby1998 發表於 20-2-7 11:33
“意識唔到嚴重性”,呢個唔係藉口。03 年 SARS 已是前車之鑑。李醫生同其他醫生舉證埋證明句句事實,但都 ...

我唔知咁多資料,多謝告知

珍珠宮

超級特務 發表於 20-2-7 11:33

呀地方官話疫情屬國家機密,要呈中央等拍板。

我根本都唔知咁多,你叮住我都冇用!

子爵府

回覆樓主:

中央一定要追究。

侯爵府

chanchanmichell 發表於 20-2-7 07:41
怪就怪佢響個唔應該誠實嘅國家誠實了
個天好似從不眷顧好人
做人都係自私d好

希望你唔係真心咁諗

首頁

尾頁

跳至