時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

yoheymen 發表於 20-2-7 10:30
妳講就係? 有好長期病患者,要化療都支持醫護罷工封關救港!! 你估啲人好似你咁自私淨係為咗自己要複診 ...

咁支持,病人咪去醫院啦(自己搞化療啦!)_醫院!去飲茶呀?

TVB那隻cancer戲子啊!在瑪麗搞什麼啊?叫人罷工,自己又去醫院?

====
政治事,政治了!

病人是無辜的,esp在醫院的病人。

自私?死黑護自私。

====
咁偉大。辭職表忠!又要威,現在又要射晒,口號也變埋!前日好威威架!昨天口風也變晒?為什麼要閉門會議啊?

子爵府

yoheymen 發表於 20-2-7 10:42
妳係林鄭?事實就係罷工後封4關

有理佢就即時去同班黑衣護對話啦 事實就係無去囉

男爵府

2020勳章

時時 發表於 20-2-7 10:33
實際喺未擺未封, 一擺就開始封

嘩!咁講都得?
一罷就有人死,誰的責任?

男爵府

2020勳章

保護裝備在隔離病房工作,先要全套保護。

在急症室/其他病房,戴口罩,消毒液跟身,已經足夠啦!

點會唔夠?工作要睇工種來做,唔係個個職位都需要全套裝備。

如果好似佢哋咁講,全香港人要有保護衣先可以出嚟街,多多都唔夠用。

男爵府

V_VPONG 發表於 20-2-7 10:38
如果個個人都做到就唔洗收咁高人工啦!又唔係專業人士啦!當初D人講警察辛苦時,有人講警察有收人工呀!你 ...

絕對認同,警察就話人工包埋,依家到自已啦,就隻字不提,只成日講,不要抽後算帳。

男爵府

2020勳章

yoheymen 發表於 20-2-7 10:45
妳呢啲咪自私囉!染病係影響緊全香港7百萬人

喺呀喺呀, 我地唔支持黑護罷工就喺自私, 但黑護罷工而影響到病人又唔知叫咩呢? 偉大

複式洋房

yoheymen 發表於 20-2-7 10:42
妳係林鄭?事實就係罷工後封4關

罷工開始後即刻有武漢肺炎患者病逝

大宅

yoheymen 發表於 20-2-7 10:30
妳講就係? 有好長期病患者,要化療都支持醫護罷工封關救港!! 你估啲人好似你咁自私淨係為咗自己要複診 ...

就係因為你地呢班支持既人宜家好好彩無病無痛, 咪可以大條道理!

其實有好多癌症, 長期病患, 早產BB,先天性心臟病趕住做手術既BB, 等緊換心換腎, 時間一分一秒過既病人係呢幾日都好辛苦
呢D人無出聲唔代表支持架. 佢地都好辛苦咁等緊醫護復工先可以救自己一命
仲有醫院既早產同, 一出世就有先天病既BB呀.. 佢地唔識講野唔識表達支唔支持架, 如果你唔信, 去一轉QE, QM, NICU! 你就明架啦.

希望仲有良心,人性既醫護盡快返工.
果班醫管局IT文職想罷工罷到2047我話之佢啦!

男爵府

PacoMum 發表於 20-2-7 10:42
好呀Q

學到野,你就是好呀Q

男爵府

2020勳章

hker 發表於 20-2-7 10:46
咁支持,病人咪去醫院啦(自己搞化療啦!)_醫院!去飲茶呀?

TVB那隻cancer戲子啊!在瑪麗搞 ...

咪喺, 講到要辭職去威脅, 但到依家一個都冇辭, 又喺不停loop罷工, 有本事有骨氣就唔好要份糧, 佢地可以話佢地都唔想要架, 但每個月醫管局自動轉比佢地咋麻, 我已經幫佢地諗埋, 成份糧捐比慈善機構囉, 但相信佢地唔會囉

大宅

時時 發表於 20-2-7 10:33
實際喺未擺未封, 一擺就開始封

以你的思維,實際係未罷工沒有新肺炎病人死亡,一罷就死左一個!
(非中國內地患者,香港和菲律賓先有死亡出現)

男爵府

syyysc 發表於 20-2-7 10:49
嘩!咁講都得?
一罷就有人死,誰的責任?

你有死者的死亡證?證實死者同擺工有關?

子爵府

dailypara01 發表於 20-2-7 10:55
罷工開始後即刻有武漢肺炎患者病逝

係呀!我都聽到好多人講,因罷工冇人手,所以失救而死

男爵府

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

黑醫護日日出黎集結, 增加社會傳播風險, 究竟有冇醫護專業知識? 佢地咁怕死, 支持佢地立即辭職番屋企

大宅

係班黑E護變咗,跌咗個良心

伯爵府

AX21 發表於 20-2-7 11:00
咪喺, 講到要辭職去威脅, 但到依家一個都冇辭, 又喺不停loop罷工, 有本事有骨氣就唔好要份糧, 佢地可以話 ...

又新玩法啦!:

[size=17.600000381469727px]致一班留守但支持全面封關的醫護人員:

[size=17.600000381469727px]對於已罷工的醫管局員工有可能被「秋後算帳」事宜:
[size=17.600000381469727px]鑑於醫管局當局認為承諾不對已罷工員工作出「秋後算賬」,是「不能一刀切話得唔得」,要對留守的同事有所交代,避免構成不公平情況的可能性;而大部分留守同事均支持罷工同事在工業行動內的方向及目標,包括全面封關及改善醫療條件,以應付未來共同抗疫的需要,惟因為自身作為醫護人員的使命感及責任感,無法親身共同參與。有見及此,現呼籲各聯網各醫院各部門留守的醫護人員在未來一星期開始籌備聯署聲明,以表示我們對曾罷工及已罷工同事的支持,表明罷工醫護並沒有對我們造成不公平情況,以支持他們將來不應被醫管局「秋後算賬」。

[size=17.600000381469727px]希望大家廣泛係醫管局嘅同事圈子內傳開去,各聯網各醫院各部門都有同事用自發形式打好呢份聲明,再搵同部門同事簽署,收集簽署之後email至[email protected]
[size=17.600000381469727px]

[size=17.600000381469727px]===
救港?收檔啦!死黑護。

聞到燶味,不救港啦?全面封關啊!前日仲聲大大架!

大宅

11要求真係無賴, 政府要求一個返工你都唔做到。

大宅

在疫症爆發時的罷工者根本是臨陣退縮,無使命感,唔該不要自以為是偉大要救港!
支持黑醫護的人好無良心,難道其他真正救人危難的醫護就無貢獻? 而且封關功勞絕對不是呢班毫不稱職的逃兵囉,政府廢都不等於黑醫護有幾好!

大宅

2020勳章

傻蛋蛋 發表於 20-2-7 10:26
黑護唔代表我,唔好成日話全香港人,就算唔好彩有事,都係盡忠職守果班救我,唔會係呢班黑護。
...

那个工會,其實只代表黑護,不要拖埋人落水。

大宅

2020勳章

口講救港,但雙手卻掐住港病患人的頸,呢D系乜野救港方法

首頁

尾頁

跳至