自由講場

跳至

首頁

尾頁

管理員

精叻鼠年勳章 2020勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 畀面勳章 7周年華麗國民 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

新冠肺炎有擴散全球的跡象,香港全城嚴陣抗疫!

為阻止疫情擴散,大家都留在家中減低受感染的機會。國王了解到照料家中長者,尤其是有長期病患的長者,無論是日常起居飲食或外出求診等,在這個非常時期國民或會遇到不少疑難與困擾,因此親子王國將於下星期邀請 仁山優社醫學顧問 - 江明熙醫生家居護理經理袁慧明小姐 到來解答大家對長者及家居護理的疑問,請於 2月12日 23:59 前在本主題回覆留言,我們會將問題收集後交予兩位專家解答。順祝各位

身體健康!

[2月12日更新] 醫生及專家的答解會於2樓開始陸續貼出,敬請留意。謝謝!

另外,新冠肺炎專頁已經推出,各位如想了解更多相關資訊,可以按以下連結進入。

傳送門:https://www.baby-kingdom.com/%E8%82%B2%E5%85%92%E6%88%90%E9%95%B7/%E6%AD%A6%E6%BC%A2%E8%82%BA%E7%82%8E-t22821

管理員

精叻鼠年勳章 2020勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 畀面勳章 7周年華麗國民 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

問題:
-屋企咩位置需要特別注意衞生?
-長期病患者免疫機能較弱,可以點樣保護?
-長者戴三層外科口罩後呼吸唔暢順,有咩方法解決?
-疫情期間,長者情緒變得唔穩定,點樣處理同求助?
-長者到醫院抽血或覆診,除咗戴口罩仲可以點保護?
-長者成日去茶樓飲茶,可以有咩防護措施?
-疫情期間,長者喺屋企有咩活動可以做?
-老人家患有長期病患,有咩注意事項?
-點樣特別處理長者嘅成人尿片?
-長者戴口罩後易皮膚敏感,可以點做?
-老人家住喺老人院,應該接佢返屋企定繼續留喺老人院?
-長者勤洗手容易加重皮膚乾燥問題,點算好?
-長者感染病毒係咪難以察覺?發病機會係咪比較高? -長者免疫力較差,出街係咪戴N95口罩好啲?
-屋企有長者,係咪應該一日消毒家居幾次?
-家中長輩習慣日日去飲茶,請問在酒樓用滾水淥食具,足唔足夠消毒?
-老人家鍾意執舊嘢返屋企,屢勸唔聽,家人可以點樣將啲物品有效消毒?
-疫情下唔敢帶老人家返醫院做手術後物理治療,對患處會唔會有大影響?喺屋企有冇簡易伸展運動可以幫到佢?
-老人家雙腿乏力,請問沖涼用浴缸定係企缸好?
-疫情下老人家好少出街,佢哋啲衫係咪應該同我哋返工出街嘅衫分開洗?
-天冷老人家怕凍唔鍾意洗頭,如果出完街返嚟幫佢哋用洗頭粉清潔可以嗎?
-獨居長者使用潔廁藍泡泡清潔馬桶,這是否足夠?
-家有長期病患長者,同枱食飯用公筷夠唔夠安全?定係應該隔離各自食會更加保護到長者?
-工人未返到香港,兩公婆又要返工,無人留在家中照顧長者,可以點算?
-長者到復康中心或醫院覆診冇人陪伴,可以點算?
-成日用漂白水清潔,但聞太多對身體唔好,有冇其他清潔用品可以揀?

上述問題已由醫生及專家解答,短片己張貼於武漢肺炎專頁,並會陸續更新。請按以下連結進入查看「抗疫小貼士」。

https://www.baby-kingdom.com/%E8%82%B2%E5%85%92%E6%88%90%E9%95%B7/%E6%AD%A6%E6%BC%A2%E8%82%BA%E7%82%8E-t22821

大宅

2020勳章

中央情報員 發表於 20-2-7 10:18
武漢肺炎有擴散全球的跡象,香港全城嚴陣抗疫!

為阻止疫情擴散,大家都留在家中減低受感染的機會。國王了 ...

長者係咪要戴N95口罩比較好?

大宅

2020勳章

為阻止疫情擴散,大家都留在家中減低受感染的機會。國王了 ...

同埋有長者屋企一日應該要消毒幾次清潔家居先夠?

大宅

2020勳章

老人家有慢性疾病呢排係咪應該留響屋企唔好出街?

子爵府

2020勳章

母親獨居,仔女唔可以日日上去做清潔,有邊D位置要較為注重,可以單獨簡易處理到

男爵府

2020勳章

家有長期病患長者, 外出覆診時應用邊種口罩會保護性較大?

版主

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

長者兼有長期病患,加上免疫機能紊亂, 應該在這疫期如何應對?
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

大宅

15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

老父近日有幾聲咳,本身有糖尿同高血壓,呢個時候去睇醫生會唔會太冒險?同埋應該睇政府定私家?

洋房

長者戴三層口罩呼吸唔暢順, 有無其他口罩可以代替

複式洋房

因為疫情父母少咗外出,情緒開始不穩,可以點處理同求助?

大宅

家中長輩習慣日日去飲茶,請問在酒樓用滾水淥食具,足唔足夠消毒 ?

大宅

FUN享自然‧郊遊一夏

媽媽要定期去醫院抽血及覆診, 除左戴口罩外, 有無需要戴防護手套? 還有什麼要注意?

複式洋房

屋企2老每日都會去茶樓飲茶, 去到茶樓就會除口罩, 喺人多聚集嘅地方, 佢地可以點預防?

別墅

Poo得好勳章 笑得好勳章 BK Milk勳章

老人家平時日日落街散步,而家阻止佢去街俾佢鬧,喺屋企可以安排乜嘢活動俾佢舒展?

大宅

2020勳章

老人家有糖尿病,請問現時疫情下,應該注意什麼 ?

複式洋房

有長者要用成人尿片,請問用完後,使唔使額外要做D特別處理 ?

別墅

新工人嚟唔到,兩公婆要返工,遲啲就冇人照顧長老,請本地鐘點頂住先?又或者有冇其他解決方法?

別墅

買唔到口罩,爺爺朝朝早要去晨運,可唔可以自製布口罩畀佢戴 ?

洋房

回覆樓主:

老人家鍾意執舊野返屋企,屢勸不聽,我地可以點樣將D物品有效消毒?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊