自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
中央情報員 發表於 20-2-14 10:40
您好,早前您的提問「老人家患有長期病患,有咩注意事項?」已由醫生解答,以下為醫生解答 (純文字版本)。 ...
謝謝醫生詳盡的解答

複式洋房

中央情報員 發表於 20-2-14 10:41
您好,早前您的提問「點樣特別處理長者嘅成人尿片?」已由醫生解答,以下為醫生解答 (純文字版本)。謝謝!
...
我地一直都係咁處理 , 會包好密封才棄置 , 謝謝醫生

大宅

老人家雙腿乏力,請問沖涼用浴缸定係企缸好 ?

複式洋房

中央情報員 發表於 20-2-14 10:24
您好,早前您的提問「疫情期間,長者情緒變得唔穩定,點樣處理同求助?」已由醫生解答,以下為醫生解答 (純 ...
感謝醫生 ! 會多D關心同佢傾計

複式洋房

買了印度三層口罩,超透,有用嗎?
試過撕爛睇中間果層,好薄的
幫手買既朋友過呢款係micro woven fiber 係咁薄,但保護足夠,請問是嗎?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

家有長期病患長者,同枱食飯一直用公筷,係唔係應該隔離各自進食會更加保護到長者?

別墅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
中央情報員 發表於 20-2-14 10:46
您好,早前您的提問「長者勤洗手容易加重皮膚乾燥問題,點算好?」已由醫生解答,以下為醫生解答 (純文字版 ...
謝謝回覆
我會提醒老人家

子爵府

2020勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
而家屋企老人家好少出街, 佢地啲衫同我地返工出街既衫應咪分開洗比較好?

洋房

發表於 前天 14:43 |顯示全部帖子
中央情報員 發表於 20-2-14 10:22
您好,早前您的提問「長者戴三層外科口罩後呼吸唔暢順,有咩方法解決」已由醫生解答,以下為醫生解答 (純文 ...
謝謝 !

版主

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

發表於 昨天 08:09 |顯示全部帖子
中央情報員 發表於 20-2-14 10:13
您好,早前您的提問「長期病患者免疫機能較弱,可以點樣保護?」已由醫生解答,以下為醫生解答 (純文字版 ...

胡楓室內漫步,
唔怪之得仲跳得吓冧步

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

洋房

發表於 昨天 11:12 |顯示全部帖子
獨居長者使用水箱藍泡泡沖廁,放假探訪時,才幫手洗廁所,這是否足夠?

侯爵府

發表於 昨天 16:50 |顯示全部帖子
中央情報員 發表於 20-2-7 10:18
武漢肺炎有擴散全球的跡象,香港全城嚴陣抗疫!

為阻止疫情擴散,大家都留在家中減低受感染的機會。國王了 ...
媽咪手術後要返醫院做物理治療,疫情下唔敢同佢去,對患處會唔會有大影響?係屋企有冇簡易伸展運動可以幫到佢?

大宅

2020勳章

發表於 昨天 17:07 |顯示全部帖子

為阻止疫情擴散,大家都留在家中減低受感染的機會。國王了 ...

天冷老人家怕凍唔洗頭, 如出完街幫他們用洗頭粉清潔可以嗎?

大宅

BB防敏心得分享勳章

發表於 昨天 17:19 |顯示全部帖子

爸爸肺炎後經常咳同呼吸不順,打算買部空氣清新機,空氣清新機隔唔隔到武漢肺炎病菌呢?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

發表於 昨天 19:15 |顯示全部帖子
老人家之前跌倒過,近半年沖涼、去廁所同出入都要人扶,佢表明唔想入老人院,而家有工人姐姐但唔係全力照顧老人家,同埋姐姐都表示照顧老人家覺得吃力,但又冇地方再請多個姐姐專責照顧,可以點做好?

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊