親子旅遊

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

請問我班機只取消香港去台北, 台北返香港, 呢2 程機票,
我係台北轉飛大阪, 大阪飛台北, 但呢2程無取消;
我可否全退呢?
等了好耐客服, 沒人接聽, 謝謝

大宅

pc7722 發表於 20-2-13 17:32
我 ...

正常都全退啦,我都等緊客服覆

珍珠宮

我 ...

我打左去問, 航空公司全退,但我經網上旅行買要打去旅行社問, 明明揀左廣東話,佢駁左英文,但我英文差,咩都問唔到,
最後email問佢地, 點知佢幫我取消左成張單, 到依家我都唔知旅行社要唔要比手續費

大宅

今日收到china airlines email, 兩程香港去臺北,臺北去香港,我首先打去China,成一個鐘先接聽。China Airlines Staff説 : 現在每天衹有兩班香港臺北往返機,她建議: 可全程round trip取消,但要經Agency (WeFly), 或者可以幫我申請wait其他香港去臺北,臺北去香港班機(當然可以接駁到往返日本),Staff 問我可以同時做waiting, 同時打去Agency, 兩手準備!我再問Staff,是否好難Wait到,她說: 對,因爲得兩班機,但她都recommend 取消會好一點,因爲目前臺灣還可以給香港居民轉機,怕他日不可轉機仲麻煩!最後,我請 China Airlines 幫我 wait 其他機。但4個小時後,我就收到回程wait到啦!要我同Agency reschedule機票!但到目前,去臺北這程還未收到消息。Anyway, 我同老公都決定放棄了,下午直接去WeFly office, Staff說要email 申請cancellation, 不用收charge, 因爲是航空公司cancel,同上次港澳居民要隔離14天不同,因爲airlines無cancel flight,cancel要收charge。。。。但要等1個多星期WeFly 回覆, 4-6個月退款!我都掙扎了好耐去還是不去,如果仍想去,可打去China Airlines wait其他去臺北機位

男爵府

wendyau 發表於 20-2-13 12:30
我都係send左email 咋,應該可以全數退到信用咭,但2萬幾蚊,我冇咁多野買,好想退支票
另外,你有冇買旅 ...

我都係買左boc!不過未問,但見到可以退款係咪去中國內地,我諗緊台灣算唔算係

大宅

ms.aeroplane 發表於 20-2-13 22:04

我都係買左boc!不過未問,但見到可以退款係咪去中國 ...

就咁睇條款,應該冇得退,但我會試下申請

大宅

anyone through Wing On travel booked China Airline round tickets from HK via Taipei to Osaka? any fee for cancellation from airline and Wing On?

男爵府

wendyau 發表於 20-2-13 22:48
就咁睇條款,應該冇得退,但我會試下申請

我都會試吓,因為越多人申請,等佢知道E個case係特別情況

男爵府

awowo 發表於 20-2-13 21:48
今日收到china airlines email, 兩程香港去臺北,臺北去香港,我首先打去China,成一個鐘先接聽。China Ai ...
請問知唔知嗰兩班香港去台北嘅航班時間係幾點架
我同你一樣經wefly買, 宜家只被cancel香港去台北一程機, 其他3程機都暫時仲有, 想睇下香港去台北時間先決定係咪全取消, full refund

大宅

回覆樓主:

已確認可以全數退款,trip.com 買

珍珠宮

yanyanli1234 發表於 20-2-13 12:46
請問你取消左未啊?
Cheap ticket hk email覆左我話華航可以full refund 但係咪佢地agent公司都唔收手續費 ...

你有無問旅行社

珍珠宮

yanyanli1234 發表於 20-2-9 00:21
我都係經cheaptickets hk買華航 復活節去, 請問取消係每人500+775嗎? 如我1家3口咪要$38xx
你有 ...

我問左啦, 可以全退,唔洗收手續費

別墅

有冇華航email? 電話長期冇人聽

用戶要求終止服務

牛年勳章

maggiecsh 發表於 20-2-14 16:33

[email protected]
未經許可,請勿轉載

侯爵府

琋琋媽媽 發表於 20-2-14 13:43
我問左啦, 可以全退,唔洗收手續費

佢email都覆左我
我cancel了 等退款

珍珠宮

yanyanli1234 發表於 20-2-14 22:57
佢email都覆左我
我cancel了 等退款

要45-60個工作日 先會收到退款,。

大宅

fatfat-hippo 發表於 20-2-14 00:55
我同你一樣經wefly買, 宜家只被cancel香港去台北 ...
我jotted 低張紙丟了,但記得去臺北是11:00, 回香港是14:35,大約!
算我多事,前天日本新入境條例:全機有疑似病症,懷疑個案,全機不準入境,要等測試結果。。。。我阿嫂3月中去東京,CX機,今日都收到取消航班通知。真的博不過!!!

大宅

maggiecsh 發表於 20-2-14 16:33
我最近打了兩次,衹要一路hold line,實有人聽的,第一次等半小時,第二次要等個幾鐘。

伯爵府

我 ...

如香港來回台灣不是全停,你應可改其他班次(可能無咁好時間)
但全停就只有退錢!

伯爵府

fatfat-hippo 發表於 20-2-14 00:55
我同你一樣經wefly買, 宜家只被cancel香港去台北 ...

自己上Skyscanner check 吓啦

首頁
12345...8

尾頁

跳至