心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

兩年前我囝囝出世,因為醫療失誤令佢係醫院住左一段時間,這些時間我同爸爸都好忙坐月兩個字對我來說應該無。

囝囝出世後每日醫院屋企兩邊走,留係醫院時間比醫生仲要耐,連醫生都誁爸媽對BB情況比醫生更清楚。好唔容易這些日子一家人經歷好多好多,活左幾廿年第一次有咁多事情要處理,呢D無其他人可以幫我哋分擔及處理。

大宅

2020勳章

回覆樓主:

經歷左一段囝囝住院日子,終於可以正式回家一家人團聚。出院後由爸爸全職照顧,因囝囝身體問題只得我或爸爸識照顧。之前我放左一段長假期照顧囝囝,所以回家由爸爸照顧。明白到全職照顧對一個全職專業工作爸爸係會有點困難,但爸爸覺得是值得。

有時爸爸會呻好悶/累/想放假,我明白。其實我何嘗不是,每日5點幾起身煮粥比囝囝食,之後就返工每日靠返工放工時間爭取休息,每日都無停過有時真係連瞓覺時間都唔夠,個人好攰好攰。有時我都想休息下,自己希望可以出去散步。可惜好似無人知道,其實我都累及想休息。

子爵府

2020勳章 親子王國15週年勳章

搵人幫輕下,好難長期承受呢d照顧壓力,對夫婦感情都唔好。

珍珠宮

2020勳章

babychuc 發表於 20-2-7 13:39
經歷左一段囝囝住院日子,終於可以正式回家一家人團聚。出院後由爸爸全職照顧,因囝囝身體問題只得我或爸爸 ...

明白你的辛苦!但之後會好D既!加油

自由太多會令世人失去平衡

大宅

2020勳章

mickeywinnie3 發表於 20-2-8 08:51
明白你的辛苦!但之後會好D既!加油

多謝你鼓勵

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 環保接龍勳章

回覆樓主:

加油,你地兩個都辛苦了!

撐唔住,記得出聲搵身邊朋友幫忙,唔好兩個死頂啊!休息之後,先有力氣繼續呢!

複式洋房

babychuc 發表於 20-2-7 13:39
經歷左一段囝囝住院日子,終於可以正式回家一家人團聚。出院後由爸爸全職照顧,因囝囝身體問題只得我或爸爸 ...

照顧仔仔一D都唔容易,但都要比自己同先生有喘氣抖下的機會,因為長時間 24小時照顧一個小朋友唔容易,那怕同先生兩個人外出飲杯下午茶都好,讓自己精神都身心都放鬆下,你可以 趁小朋友午睡時 ,搵家人幫忙 睇住一陣 ,出去兜個圈都好,三個人困獸鬥對大家唔係一件好事,因為我都係過來人

祝福你哋一家 幸福 健康 ,加油!

大宅

2020勳章

bellfok 發表於 20-2-17 04:31
照顧仔仔一D都唔容易,但都要比自己同先生有喘氣抖下的機會,因為長時間 24小時照顧一個小朋友唔容易,那 ...

多謝你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊