湊B百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

我小朋友同我膚質一樣都係屬於敏感肌,所以我同佢揀嘅產品都係天然嘅,同埋都已經轉過幾個牌子,不過唔知點解,每次同佢沖完涼都仲會見到佢身上面紅左一噠噠,佢又好似會好痕咁想R,但隔一陣就會退。我可以點處理呢個情況?

2020勳章

回覆 三棵蔥 的帖子

Hi 三棵蔥 ,小朋友皮膚角質層比成人薄,媽媽選擇中性或弱酸性(pH.5.5-7)冇香料的沖涼液,每次只用少量,沖涼時間唔好太耐,水溫唔好太熱(攝氏38-40℃),除左潤膚乳之外, 凡士林、橄欖油、椰子油都可以作保濕作用, 媽媽有冇試過呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

咁可能真係唔關d 沖涼野同埋body lotion事
反而關水質事 試下換個濾水花灑

別墅

lisachow8563 發表於 20-2-11 19:55
咁可能真係唔關d 沖涼野同埋body lotion事
反而關水質事 試下換個濾水花灑
呢一點我又冇諗過喎-0- 邊到有呢類型花灑賣?同埋用耐咗係要成個花灑換過定點?

別墅

三棵蔥 發表於 20-2-13 14:29
呢一點我又冇諗過喎-0- 邊到有呢類型花灑賣?同埋用耐咗係要成個花灑換過定點?
...
https://www.hktvmall.com/hktv/zh/main/%E6%B5%9A%E6%BA%A2%E6%9C%89%E9%99%90%E5%85%AC%E5%8F%B8/s/H6787001/%E5%AE%B6%E5%93%81%E5%82%A2%E4%BF%AC/%E5%AE%B6%E5%93%81%E5%82%A2%E4%BF%AC/%E6%B5%B4%E5%AE%A4/%E8%8A%B1%E7%81%91-%E6%B0%B4%E5%96%89/Pure-%E9%81%8E%E6%BF%BE%E8%8A%B1%E7%81%91%E9%A0%AD/p/H6787001_S_8809441870737
我用緊果個係韓國牌子叫Pure 係響呢個網買既
用耐左可以換濾芯

別墅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
回覆 lisachow8563 的帖子

我屋企都用緊哩個~同過濾食水一樣道理, 濾走過敏源同雜質, 等小朋友同自己都用得安心D

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊