自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我記得沙士果時
我係一個口罩都冇買過冇用過
H1N1果次同學校買左10盒口罩
又係一個都冇用過,亦冇盲搶鹽
係今次先有排口罩
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

大宅

我都記得唔難買,就算旺角葯房都係幾十蚊10個咁

水晶宮

回覆樓主:

因為當年口罩唔普遍,所以第一批缺貨。果時要用人手綁繩款好麻煩。之後好快有供應,多數來自中國。沙士後大家先有罩口罩意識,市面先比較多口罩賣

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Kittymummy 發表於 20-2-8 01:53
我2004/5年開始買淘寶喎。
2003年「沙士」爆發。

男爵府

回覆樓主:

一個口罩戴幾日

男爵府

我個陣時讀緊大學,我記得唔難買,我仲响到揀顏色,不過我記得唔係好多同學戴, 到最後我記得上日文班嘅時候老師強制性要我哋戴

大宅

當時已經日日帶,但真係冇印象要搶。

伯爵府

我記憶無搶口罩,係小童難搵,但當年好多人屋企唔會有口罩

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

當年無印象要搶口罩,印象中當時香港是重災區,大陸都有個案既但數字唔多,資訊無現在咁發達,中國和外國可以好快供應口罩比香港人,現在係全球口罩都緊張唔出口,導致d人搶口罩

珍珠宮

好媽媽勳章

沙士時有缺過口罩,但比較喜歡搶N95, 後來都有貨,另外嗰陣d人無而家咁注重衞生,有咪戴無咪唔戴,應該條街都係一半人左右有戴之嘛(我都唔係時時刻刻戴

男爵府

katy_mama 發表於 20-2-8 01:21
當年智能電話唔普及,大陸好多人都未有得上網。
而且今次係湖北傳左咁多人先公開,加上今次傳染性感覺上高 ...

當然不是,我在12月30日已在微博上得知沙士重臨(當時cap圖所見寫住沙士),我便叮囑當天從國內返回香港的家人坐飛機時帶口罩。香港傳媒都有報導,我之後一路都有留意,只不過大家當時只留意黑衣人攬炒的新聞而未有留意

大宅

bobochan0101 發表於 20-2-7 23:21
我果時得中六,但冇印象唔夠,要搶
2003 年之前其實口罩勁唔普遍
定係因為我唔知阿媽其實當年好辛苦咁揾?

1. 在新年發病, 工廠, 供應鍊停工
2. 在武漢發病, 武漢是中國運輸重點, 打斷了㑹出現南北供應錬斷層, 材料運不出來.....
3. 香港黒衣人事件, 全港人極不齊心, 破了香港金鐘罩 罩門, 令港人出現信心危机
4. 後話, 中國是口罩最大供應國,但香港也來這ㄧ套, 真的 no eye see.

水晶宮

ryan_mami 發表於 20-2-7 23:22
03年淘寶可以買口罩

但當年淘寶才剛成立,仍未好普及的喎。

伯爵府

caryfox 發表於 20-2-8 01:37
2003年沙士期間無發生⋯⋯「搶鹽」
有,仲升咗几倍價錢,我仲搶買咗一包

公爵府

完全唔記得

子爵府

2018復活節勳章

沙士時期國內消息封閉,不似現在的武肺透明度高,所以沙士時期,國內人沒有用口罩,香港當時醫護缺乏裝備,及初期口罩不足,國內有大量裝備及口罩供應香港。但是現在情況大不同,國內大量人口,當他們都需要這些物資時,必然會出現供不應求。

珍珠宮

goodpoooh 發表於 20-2-8 00:27
我記得當年d人搶益力多!都痴線!

係呀! 搶益力多!
香港爆SARS 前,話中國唔知有乜嘢病,屋企附近有好大酸味,原來係煲醋

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我記得口罩係勁貴的

男爵府

畀面勳章

bobochan0101 發表於 20-2-7 23:21
我果時得中六,但冇印象唔夠,要搶
2003 年之前其實口罩勁唔普遍
定係因為我唔知阿媽其實當年好辛苦咁揾?

03年個時有好多人買布口罩用

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Kittymummy 發表於 20-2-8 01:53
我2004/5年開始買淘寶喎。

所以我之前係講... taobao 係sars 之後的事...

有jm話sars 果時淘口罩?

首頁
23456...11

尾頁

跳至