自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

公爵府

bobochan0101 發表於 20-2-7 23:21
我果時得中六,但冇印象唔夠,要搶
2003 年之前其實口罩勁唔普遍
定係因為我唔知阿媽其實當年好辛苦咁揾?

當年我30歲,係要揾口罩,但不用排,亦不用撲,當年市面供應係ok的,亦冇炒賣。
我就係因為當年的經驗,所以好早可以買到6盒口罩..........

公爵府

好媽媽勳章

Sars 時邊有咁多自由行來爭貨買

大宅

小金龜 發表於 20-2-7 23:43
應該係
我係維基搵到:

早在2003年4月份,馬雲就與10名員工在杭州籌劃淘寶網的建設,2003年5月10日,淘寶網正式成立,淘寶剛上線初到2003年7月4日,網站快速發展,日新增商品達2000多件,2003年8月,淘寶宣布免費3年,吸引了大量的中小型賣家入駐。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

hellolo 發表於 20-2-8 10:26
鹽係sars中後期,初期係板藍根同vinegar
金銀花、退燒藥、退熱貼、一般嘅感冒藥,⋯⋯就是中期開始。

當時我想買一瓶⋯⋯銀翹解毒片⋯⋯也要幾個月後先有貨。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

hellolo 發表於 20-2-8 10:29
又似搶M巾咁
搶鹽好似係冇貨,唔買就有排先有,不是诒療作用

任何『必須品』因為貨源短缺問題,也會引來恐慌搶購。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

bobochan0101 發表於 20-2-7 23:21
我果時得中六,但冇印象唔夠,要搶
2003 年之前其實口罩勁唔普遍
定係因為我唔知阿媽其實當年好辛苦咁揾?

易買,當年唔覺要排隊去買,現仲要一罩難求
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

那時全港一條心,亦無傳假消息.香港人無甘自私.

大宅

個時網購唔多,少左個途徑比大家瘋狂落order

大宅

回覆樓主:

沙士時大陸冇需求,工廠又正常開,相差甚遠

男爵府

當年已經出嚟做野了,但當年我真係無乜點帶口罩,有就帶,無就唔帶。最尾只帶布口罩。當年都多人帶既,但無而家咁高比例,差不多全民都帶

伯爵府

果陣仲細,記得最驚係每晚新聞報邊區死幾多人

大宅

SARS 期間冇依家咁多人帶口罩,依家搭車次次都9成以上有帶口罩。驟眼望要搵搵搵搵搵先搵到有人唔帶。

SARS 期間我覺得最多九成,一般七八成。驟眼望下都會有一兩個冇帶。

SARS 期間係香港人勁帶口罩,但大陸唔係,所以供應上冇乜問題。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

當年香港也難買口罩,我做嘢間公司要求海外分公司寄口罩俾香港員工。

今年,係美國嘅親友也買不到口罩。

象牙宮

2024年龍年勳章

xueyu 發表於 20-2-8 12:02
SARS 期間冇依家咁多人帶口罩,依家搭車次次都9成以上有帶口罩。驟眼望要搵搵搵搵搵先搵到有人唔帶。

SARS ...

SARS 時,香港疫情最嚴重,700萬人可以向全世界買口罩。

conronavirus, 中國疫情嚴重,14億人係世界上買口罩。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你地話SARS好容易買口罩嗰啲,你哋當時係咪好細個,嗰陣時都買唔到口罩,我唔知點解你地會話好容易買到?會唔會係你地父母搵到返嚟俾你地用啊?嗰個年代就冇淘寶,但係已經有BK, 當時BK嘅會員好團結, 有人幫手喺外國團購返嚟,因為市面上都係買唔到㗎 !而且BK嘅姊妹係原價出售, 大家亦都唔囤貨,有多嘅就分享出嚟,我覺得當年比而家恐怖得多!我好好彩因為有好多親戚係外國,佢哋就寄啲口罩同埋Purell sanitizer比我。嗰陣時坐地鐵返工,人人拎住份免費報紙,右上角係印住香港當日嘅確診同埋死亡人數,我每次講起我情緒仍都好大起伏,死咗好多人。

aeneas2011    發表於 20-2-8 21:16
caryfox    發表於 20-2-8 12:47

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

當年有供應,但都緊張。果時公司有同事一齊訂,訂幾十箱分。所以仲係訂到的。有唔同顏色,會講x色好過x色,有分橡筋圈或者綁繩 ,有教學,綁繩款可以點綁比較方便啲。 不過無提過 BFE, PFE, VFE, 所以今次都學識咗。

布口罩都多人用。有d人係口罩面畫公仔、 寫字。最多係畫個大笑口。

搶鹽、 煲醋、 板藍根、 牛黄解毒片。

公筷都係當時廣為使用。

象牙宮

回覆樓主:

好多野係大陸入口,當年無而家咁煩!唯有聽天由命

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我完全捻唔起要撲口罩,似乎唔使撲

珍珠宮

SARS難買口罩的。我買得一盒,之後要係外國同yahoo拍賣高價買。記憶中當時無講口罩話要乜標準,大家係買到乜用乜。同埋當時講一日用一個。雖然都難買但無現在咁癲。

aeneas2011    發表於 20-2-8 21:17

珍珠宮

好媽媽勳章

chitling17 發表於 20-2-8 11:23
那時全港一條心,亦無傳假消息.香港人無甘自私.

系,精神上無感痛苦,但都好似有單假新聞,之后就到張國榮....

首頁
45678...11

尾頁

跳至