婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

奶奶唔想我停人奶,但我真係好累,C6又唔幫口。如果我話用最天然,最接近人奶既奶粉,佢會唔會放過我?

男爵府

doris852 發表於 20-2-8 00:01
奶奶唔想我停人奶,但我真係好累,C6又唔幫口。如果我話用最天然,最接近人奶既奶粉,佢會唔會 ...

話你收奶唔夠奶
要補奶粉

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

奶奶唔想我停人奶,但我真係好累,C6又唔幫口。如果我話用最天然,最接近人奶既奶粉,佢會唔會 ...

話醫生話奶粉ok
勿太大壓力
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

回覆樓主:

關佢咩事?佢有佢講,你有你停,餵既又唔係佢

珍珠宮

回覆樓主:

個bb係自己,唔洗理其他人意見啦

全世界嘅奶粉都係人工合成,經化學程序先整到奶粉,所以無奶粉係天然,無可能接近人奶
奶粉打手唔洗推介奶粉

你奶奶知道人奶天然同營養最好,算有正確知識
大把媽媽餵人奶都要俾長輩批評,話奶粉營養好過人奶喎.....

男爵府

佢咁中意,叫你奶奶自己餵

水晶宮

回覆樓主:

餵唔餵人奶點解會關奶奶事?!

複式洋房

回覆 doris852 的帖子

人奶和奶粉边个好??
我当年混合喂养,我喂完人奶再补奶粉,坐月的时候边喂奶边出大汗,bb吸奶吸得辛苦狂哭,我叫老公冲美素60ml.来补奶!一个月2罐奶粉,我个朋友全美素1个月4罐!我每个月省返500元奶粉钱😂!喂人奶安全可靠卫生,放便,想几时饮都得!喂奶粉又要消毒奶瓶,又要调40度水温,又要测试奶温!一睇见一盆奶瓶要我洗就烦了!经济角度
我家小魔星混合喂养到2岁半,2岁半后每日二餐奶粉! 现在3岁几,我计过用佐30个奶瓶!50元一个奶瓶*30个,1500元,仲未计换奶嘴的钱!消毒奶机1200元,座奶器300元!饮奶粉好处你可以返工,食野不用戒口。bb无甘痴身,自由!
喂人奶方便,增加小朋友抵抗能力!我本来想混合喂养到3岁才戒人奶,我屋企人反对甘迟戒人奶,我才提早半年!

你bb几大啦!

大宅

人唔人奶佢最多比意見,但決定權利係你呀,想停就停吧

男爵府

回覆樓主:

唔到佢唔想,自己情緒最重要

珍珠宮

話自己無奶

公爵府

其實你奶奶無錯,人奶當然比奶粉好。大部份餵過人奶的媽媽會明白。你餵左幾耐,我覺得如果有一年左右,停左都不會是大問題。絕對明白餵人奶好累,自己按身體狀況決定

子爵府

自己的身體自己決定。大把飲奶粉既BB都健健康康。如果你體力精神支持唔住點解唔可以休息下。餵人奶與否唔需要奶奶老公支持批准。你覺得OK就OK,唔需要內疚唔需要尷尬, 唔需要為左餵人奶而弄得身心俱疲。加油!

大宅

我都係餵咗個幾月轉奶粉,個囡到22個月都無病過,所以奶粉有咩問題?唔使餵人奶無咁攰仲多d精力陪個囡玩⋯自己係媽媽自己決定吧,唔需要因為人地意見去勉強自己

禁止訪問

別墅

alicego62 發表於 20-2-10 08:55
其實你奶奶無錯,人奶當然比奶粉好。大部份餵過人奶的媽媽會明白。你餵左幾耐,我覺得如果有一年左右,停 ...

其實我都明呀,我b下個月都一歲喇,可能最近home office,奶奶又成日上黎乜都哦下,壓力大左好多

別墅

PhoebeKw 發表於 20-2-10 13:55
我都係餵咗個幾月轉奶粉,個囡到22個月都無病過,所以奶粉有咩問題?唔使餵人奶無咁攰仲多d精力陪個囡玩⋯自 ...

啱呀,所以我都搵緊邊啲奶粉好,始終bb健康最重要。屈左咁耐,講左出黎都舒服左好多啦,感謝咁多位!

公爵府

doris852 發表於 20-2-10 15:46
其實我都明呀,我b下個月都一歲喇,可能最近home office,奶奶又成日上黎乜都哦下,壓力大左好多
...

餵人奶到一歲好好了,祝你同BB健康,放假鬆自己,不用勉強

複式洋房

回覆 doris852 的帖子

我仔仔出世一個月我已經頂吾順由人奶轉全奶粉 由我冇奶醫院開始都係比美素佢飲 有奶就半人奶半奶粉 佢滿月果陣我放棄左 太辛苦 仲泵血奶 直接轉全奶粉 我奶奶都比說話我聽話喂人奶BB會少啲病 我個仔飲美素而家七個月一次都未病過 仲肥肥白白 我奶奶就冇出過聲

大宅

轉home office, 我會叫99冇咩特別事唔好上嚟,阻住做嘢。至於停人奶,真係唔知關佢乜事,唔使同佢商量,唔好同佢解釋,要一個人收聲最好就係唔同佢溝通

首頁

尾頁

跳至