單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

crystal媽咪 發表於 20-2-9 22:00
努力,係複雜,只要兩人信念相近、堅定,共同解決問題

多謝你,我會努力去珍惜呢段感情,因為學你話齋,找到一個信念相近的人,確實不容易,經過今晚之後,我更加堅定我嘅方向,我在BK內承諾我絕對唔會辜負呢一段感情,希望所有問題會迎刃而解。

crystal媽咪    發表於 20-2-10 07:50

別墅

慢慢來, 應該相處得來的

洋房

2valentina 發表於 20-2-11 01:09
慢慢來, 應該相處得來的

最緊要係兩個人多啲溝通,我覺得所有人相處都係需要磨合,不論親人、情人、朋友,只要互相尊重、忍讓、為對方設想,大家的關係一定會更加好嘅

複式洋房

syajak 發表於 20-2-13 12:57
最緊要係兩個人多啲溝通,我覺得所有人相處都係需要磨合,不論親人、情人、朋友,只要互相尊重、忍讓、為 ...

你可以看看今晚85港式婚姻,其中訪問了一個家庭是再婚,有提及小朋友在再婚家庭的想法,或者讓你有更多啟發。

其實這個年紀的小朋友很容易鬧交,打交,但轉頭有好返無事,相信這是學習過程,我家兩個小朋友也是這樣,他們的關係時好時壞,好似過山車咁,只要你給他們時間倍伴和愛,他們是感受到的。

洋房

koalay 發表於 20-2-15 00:17
你可以看看今晚85港式婚姻,其中訪問了一個家庭是再婚,有提及小朋友在再婚家庭的想法,或者讓你有更多啟 ...

謝謝你Koalay,我當然明白小朋友因為心智未成熟,所以常常做出一些令人憂慮嘅事,而且我哋仲要有4個,我見到佢哋以哥哥、細佬相稱,我聽到都非常滿足,但之後見到佢哋爭吵,我的心又不是味兒,但回想,小時候,我們三兄弟姊妹也有這樣情況出現,一時糖黐豆、一時水溝油,我知道感情是這樣建立的,我希望小朋友不是我和伴侶之間的絆腳石,反而我倆關係之中的一道橋樑,有了這些小朋友,可以令我們生活更加多姿多彩。(之前的,你收到,希望妳也收到這個訊息)

洋房

syajak 發表於 20-2-8 00:08
我是一個失婚爸爸,認識到一個同樣的失婚媽媽,我有兩個小朋友(2,4yrs),兩個小朋友係跟前妻一齊生活,而 ...

今日我同佢2個小朋友+我個大仔,兩個湊三個,今日我覺得我哋已經進步咗好多,我想講,其實時間真係會見証到我哋嘅成長,我哋好似打機升level咁,由一隻、兩隻,到宜家三隻(笑),我哋兩個開始習慣個模式,同埋小朋友亦開始懂得相處,雖然佢哋依然都有吵架,但已經比之前好,同埋係一個可以控制到嘅環境同情況!

所以如果有相同經歷的巴絲、你哋都唔洗太擔心

琥珀宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

syajak 發表於 20-2-27 01:16
今日我同佢2個小朋友+我個大仔,兩個湊三個,今日我覺得我哋已經進步咗好多,我想講,其實時間真係會見証 ...

你講到好似打機打怪獸咁
相知相遇相識

洋房

crystal媽咪 發表於 20-2-27 21:13
你講到好似打機打怪獸咁

人生就好似打機咁,唔理湊小朋友或者同另一半相處,因為我之前的婚姻game over咗一次,所以我會更珍惜同另一半的相處,好好咁發展落去。

琥珀宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

syajak 發表於 20-2-27 21:58
人生就好似打機咁,唔理湊小朋友或者同另一半相處,因為我之前的婚姻game over咗一次,所以我會更珍惜同另 ...

加油努力
相知相遇相識

複式洋房

syajak 發表於 20-2-27 21:58
人生就好似打機咁,唔理湊小朋友或者同另一半相處,因為我之前的婚姻game over咗一次,所以我會更珍惜同另 ...

離過婚更加知道自己想要d咩,得到之後會更加珍惜,唔會想重蹈覆轍加油呀

洋房

錯錯錯 發表於 20-2-29 22:56
離過婚更加知道自己想要d咩,得到之後會更加珍惜,唔會想重蹈覆轍加油呀
...

我都希望所有巴、絲打,可以正面咁面對困難,方法總比困難多,心態決定命運,所以唔好成日放負,總會遇到一個合適自己嘅人,仲有要懂得去感恩,大家加油

複式洋房

syajak 發表於 20-3-1 02:26
我都希望所有巴、絲打,可以正面咁面對困難,方法總比困難多,心態決定命運,所以唔好成日放負,總會遇到 ...

正常黎講當遇上全部都夾得來,又接受對方背景嘅時候,係真係會好感恩小朋友適應力強,比多d時間同愛心,係會解決到!但都要有心理準備去到青春期可能會「復發」

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊