自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我想問係咪延長多一個星期?

其實我想問左好耐,公務員都唔係個個做前線,點解要所有公務員全部都唔返工?

咁其他私人企業嘅公司公司,都大把人係做緊前線服務,都未話全部唔使返工。

因為好多人係做後勤,例如係做文件處理或審批嘅,市民只要交咗申請表上去,佢哋就喺內部寫字樓做審批,而家我身邊好多朋友都話好多公司嘅狀況,就係因為政府冇人返工處理文件,好多嘢都pending .

就算係就收申請表嗰個職位,都可以同事輪着隔日返工接收申請。

咁係諗住全香港所有申請都停頓晒?而且仲要停幾耐?

不喜勿插

男爵府

要盡量keep social distance,多人返工多人接觸,多人搭車更易傳播,不過其實好多部門背後都有人做緊基本嘢嘅

男爵府

雪菜肉c 發表於 20-2-8 11:43

其實我想問左好耐,公務員都唔係個個做前線,點解要所有公務員全部都唔返工? ...

政府要提供口罩比on duty的公務員,所以要延長?我估

水晶宮

元朗73 發表於 20-2-8 12:10

大把公司都無口罩提供,人人都係自己去撲口罩,工都要返。

大宅

政府作為僱主有責任提供足夠PPE, 例如口罩,否則會畀人告

侯爵府

Yesterday TV announced. Home Office to 16 Feb

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

運輸處已經打蛇餅⋯⋯

水晶宮

papajelly 發表於 20-2-8 12:06
要盡量keep social distance,多人返工多人接觸,多人搭車更易傳播,不過其實好多部門背後都有人做緊基本嘢 ...

多人搭車多人接觸,全香港人都知。

我都信背後一定仲有部門有人返工,但貼緊民生、公司所需嘅部門,就無人返,後勤都無人返。

水晶宮

HKITMan 發表於 20-2-8 12:16
Yesterday TV announced. Home Office to 16 Feb

Thx for the info

男爵府

元朗73 發表於 20-2-8 12:10
普通部門唔會俾架啦,仲掉轉要上繳再另行分配

伯爵府

回覆樓主:

我朋友公司無口罩就 home office, 但我覺得無可能成個政府唔返,我公司係分 team 輪流返,一星期 office, 一星期 home office

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

HKITMan 發表於 20-2-8 12:16

咪又係要返 我地輪住返

goldpiglet    發表於 20-2-8 18:51

水晶宮

gilbertwong1977 發表於 20-2-8 12:16

原來可以咁樣告僱主?

我公司都無口罩提供,話係外地訂緊,但係未有貨返,所以公司暫時提供唔到口罩,只係提供到酒精搓手液。

我哋公司都有部門係前線,我都日日俾人問我幾時有口罩返可以提供,我日日都俾人鬧幾十次,我自己喺寫字樓入邊,都唔敢帶口罩,因為要留返工再用。

有啲文件要去政府部門到申請,政府部門又唔開,樣樣野都積埋一堆堆。

做到人都心理不平衡。

水晶宮

gilbertwong1977 發表於 20-2-8 12:16

原來可以咁樣告僱主?

我公司都無口罩提供,話係外地訂緊,但係未有貨返,所以公司暫時提供唔到口罩,只係提供到酒精搓手液。

我哋公司都有部門係前線,我都日日俾人問我幾時有口罩返可以提供,我日日都俾人鬧幾十次,我自己喺寫字樓入邊,都唔敢帶口罩,因為要留返工再用。

有啲文件要去政府部門到申請,政府部門又唔開,樣樣野都積埋一堆堆。

做到人都心理不平衡。

男爵府

樓主好耐冇上bk?
由day one話公務員唔洗返 bk 好多公務員都話要返
再者佢冇講過所有公務員唔洗返 係由首長級決定 而好多首長級怕上身怕死 都安排員工要返工
我認識既公務員大部分一星期返2日至3日不等 有部分仲怕返去做唔切野 日日都有返
私人公司都有啲朋友一星期返一日去清野
好多私人公司都睇政府頭
而家疫情咁嚴重 減少人係市區流動可以減少傳播機會

goldpiglet    發表於 20-2-8 18:52

珊瑚宮

2024年龍年勳章

你要去邊個政府部門? 好多部門係有限度開,唔會完全冇人做野

男爵府

雪菜肉c 發表於 20-2-8 12:13
大把公司都無口罩提供,人人都係自己去撲口罩,工都要返。

大集團都係暫時只能每日供一個比員工

珍珠宮

其實我想問左好耐,公務員都唔係個個做前線,點解要所有公務員全部都唔返工? ...

佢哋條命貴啲掛

大宅

雪菜肉c 發表於 20-2-8 12:23
原來可以咁樣告僱主?

我公司都無口罩提供,話係外地訂緊,但係未有貨返,所以公司暫時提供唔到口罩,只 ...
梗係可以告,所以政府back office 好多都HO咗,盡量減少消耗,留番畀前綫用

睇下OSHC 勞工處, 告得架

大宅

其實係而家呢個時勢,有咩申請表係重要過人命呢?政府既緊急同必要既服務有運作,如果成個office完全唔開既,咁證明其實未係緊急既事,同埋都呼籲左私人公司一齊home office至16/2,你地公司決定要繼續返去處理文件,就預左對家未必有人收資料,呢個唔係人地home office既錯
香港人真係好喜歡返工,連呢個時勢都仲係插人地點解唔開office收文件

papajelly    發表於 20-2-8 12:51

首頁

尾頁

跳至