自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

本身以為york咁好 同我地d家長共患難,減半學費 仲以為佢好良心 我地d家長群個個都大讚啊!點知宜家咁樣對老師咖 york d老師好好咖 好有愛心 宜家停咁耐課 我囡囡日日都嘈住返學 話掛住老師 學校咁對老師 逼走佢地 就慘lor 希望啲老師唔會比佢迫走啦作為家長,唔知可以點幫佢哋

https://hk.appledaily.com/local/20200207/CYIEMC6KZCSLU4WRMIJFANK3HE/

武漢肺炎肆虐,私立幼稚園家長憂復課無期釀退學潮。約克教育機構早前率先把各級二月份學費減半自救,又聲稱停課期間仍須負擔職員薪金等開支,呼籲家長「共渡時艱」;有約克幼師向《蘋果》投訴,旗下所有幼師被校方迫使在停課期間放無薪假或預支暑假。[p=35, null, left]該名不願具名的約克幼師向《蘋果》透露,校方為保校譽,在家長通告宣稱為應付租金和職員薪金而減學費,但校方卻逼老師放無薪假。根據該老師向《蘋果》出示的校方書面通知,幼師只有兩個選擇,分別是「因擔心健康,於2月份整月停薪放假」;另一選擇則同意於復活節假期上班為學生補課,並將1月底已放的假期及2月20至2月29日放兩星期預支假。該老師解釋:「預支假是暑假期間,我們有(額外)十日有薪假期,現在(校方)要我們預先放。」

[p=35, null, left]該老師補充,與約克入職時所簽的條款已說明,若老師不與學校續新學年合約,便不會有那十日有薪暑假。校方每年會於4、5月期間與老師談新合約,現「變相」提早談續約條件,需即時回覆是否視2月份停課日子為有薪「預支假」並於暑假補回上班,「其實去年11月因為社會運動停課,學校已經要老師放年假,並於聖誕節、新年期間補課,因為當時很多家長說不交學費,學校便用假期補課,以補停課的日子。」
[p=35, null, left]她坦言不會向勞工處投訴,因為打算不再續約,只是覺得校方對外宣稱減學費的原因之一,是要支付老師薪金覺很不公平:「其他外籍老師也慘,因為他們都需要在港交租,突然放無薪假,他們的支出都大。」
[p=35, null, left]《蘋果》早前就減費事宜向約克查詢,約克今日覆稱,該校現時就退學人數未有正式統計。大部份家長因疫情出現經濟困難,校方是私營機構自負盈虧,需應付龐大開支,租金、教職員及非教職員薪金已佔了大部份學費收入,「在無任何資助下實是百上加斤」。校方在停課期間仍會安排網上學習,復活節及暑假亦會補課;因目前復課日期為3月2日,3月將按正常收費。
[p=35, null, left]教協會長馮偉華指,現時私立幼稚園須按勞工法例付法定假期薪資,至於因應經濟環境的無薪假安排,則由僱員與學校協商,僱員在這方面的權益未必受保障;他促請各間私幼營辦者本着良心與員工共渡時艱:「一路私幼都賺錢,無理由現在要員工承擔損失。」
[p=35, null, left]教育局表示,幼稚園應與僱員保持良好溝通。在僱員的工作安排方面,幼稚園須遵守《僱傭條例》及僱傭合約條款。

男爵府

rainbowwongg 發表於 20-2-8 12:09
本身以為york咁好 同我地d家長共患難,減半學費 仲以為佢好良心 我地d家長群個個都大讚啊!點知宜家咁樣對 ...

你可以叫各家長比全數學費
咁教師應該唔駛放無薪假

caryfox    發表於 20-2-8 13:38

珍珠宮

回覆樓主:

動員家長教全額學費啊

水晶宮

畀面勳章

「大部份家長因疫情出現經濟困難」,講真?

停課學校也有開支,仲諗住叫d家長一係唔好減學費,救下d老師,但原來大部份家長而家經開濟困難

子爵府

約克係私人機構,唔係幼稚園
佢一向運作都係以私人機構考慮在先

水晶宮

畀面勳章

肥虎虎 發表於 20-2-8 12:11

你可以叫各家長比全數學費

但文中話,大部份家長因疫情出現經濟困難

讀得私校喎,有冇咁誇張咁易經濟困難,仲要大部份家長

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lovelybaby2015 發表於 20-2-8 12:15
但文中話,大部份家長因疫情出現經濟困難

讀得私校喎,有冇咁誇張咁易經濟困難,仲要大部 ...

呢間算唔算學費貴?

珍珠宮

減齡達人勳章

家長比全費,老師咪唔使放無薪假囉

伯爵府

..

水晶宮

回覆樓主:

家長比返全費就冇問題,你地願唔願意先?一陣又話冇學返又要比錢

水晶宮

畀面勳章

good_pig 發表於 20-2-8 12:17
呢間算唔算學費貴?

唔同「款」唔同收費,不過應該算係貴嗰種,我見最平都近六萬一年,如果減學費,學校收入真係會大減,cut老師人工唔出奇

民房

回覆 good_pig 的帖子

我囡囡讀國際班 n1 一個月$6550 仲要茶點費雜費

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

扣除水電費及茶點真係無用到,學費應該減到20%,咁就唔駛搞到老師嘅。
想認識多啲屯門友

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

‘大部份家長因疫情出現經濟困難’唔係呀嘛,好難相信囉!

民房

https://www.hk01.com/社會新聞/431715/武漢肺炎-約克幼稚園2月學費減半-教師需放無薪假或暑假補回
又有啦 睇黎老師們真係好嬲wo

伯爵府

回覆樓主:

校舍燈油火蠟丶租金丶人工支出條數有幾大,有家長直頭退學,唔再節流可能攬炒摺埋喎。

翡翠宮

牛年勳章

rainbowwongg 發表於 20-2-8 12:28
回覆 good_pig 的帖子

我囡囡讀國際班 n1 一個月$6550 仲要茶點費雜費 加埋都萬幾二萬咖 ...

「一個月$6550 仲要茶點費雜費 加埋都萬幾二萬咖」
一個月萬幾二萬?茶點雜費仲貴過學費?條數點計?

民房

回覆 C.Humphrey 的帖子

唔係唔係 係我搞錯左 茶點雜費唔係每月交嘅

子爵府

好媽媽勳章

rainbowwongg 發表於 20-2-8 12:09
本身以為york咁好 同我地d家長共患難,減半學費 仲以為佢好良心 我地d家長群個個都大讚啊!點知宜家咁樣對 ...
請發起交全費. 等老師不用放冇薪假

我豬流感停課交足學費及校巴費.

男爵府

N1唔係全日班,連茶點雜費冇可能萬幾兩萬,樓主條數點計?

首頁

尾頁

跳至