論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

我工人做左5個月
佢陪伴我捱過左懷孕後期同坐月既時期
表現雖然一直未至於好好,但都滿意
估唔到因為最近肺炎而搞到即炒既地步

事緣係佢呢排好堅持一定要番教會
我屋企有3個月同2歲bb,自然唔想佢出
佢話教會好重要,係佢生命首位
即使惹到病,上天會保護佢幫助佢
所以佢寧願唔做份工都要番教會
一問之下,原來佢信果個教係叫iglesia ni cristo
有d人話係邪教,我個心已經唔想再留

後來佢仲要同我地講,佢表姐用左佢passport同contract借錢
借左兩萬,佢覺得佢表姐冇能力還
我真係好嬲,依家先生同佢去左報警備案
我估唔到自己第一次請工人就搞到咁
Agent又懶理咁,乜都唔幫手,唉...

水晶宮

2020勳章

回覆樓主:

我懷疑你工係自己借錢。

工人係你嘅, 住你家, 由你出糧; agent 可以幫到咩? agent 在管理工人上係冇 role 嘅。

現在時勢, 你要揾過個新工人不容易, 除非你可以一湊二。

大宅

2020勳章

birdbird 發表於 20-2-8 19:52
我懷疑你工係自己借錢。

工人係你嘅, 住你家, 由你出糧; agent 可以幫到咩? agent 在管理工人上係冇 role ...

其實借錢呢樣野係佢自己爆出黎
我唔懷疑佢,因為一直佢都算老實
都睇得出佢好聽佢表姐話
只係估唔到佢表姐咁樣利用佢

我當然知道agent幫唔到我管理
我意思係我想agent幫我勸勸佢星期日在家休息
佢不斷話冇辦法架喇,叫我自己勸
然後我話佢表姐拎我地址借錢
佢又話成日都發生,好常見
仲叫我唔使報警,唔大件事
但我最後都去左警署落案
個警察都好好,分享埋佢自己炒工人經驗

我預左一打二好辛苦
但我更加唔想拎自己仔女健康較飛

珊瑚宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

呢個教? 有冇要屈放多日星期四? 好邪門, D人上身咁猛話Doomsday is coming, only this church can save the soul, we have to give all to this church. 死都要返去。 中降頭咁。

大宅

2020勳章

gunpowder 發表於 20-2-8 20:25

其實借錢呢樣野係佢自己爆出黎

yes..寧可辛苦點都唔好比佢帶菌回來害左1家人。

大宅

2020勳章

lily-of-valley 發表於 20-2-8 21:27
呢個教? 有冇要屈放多日星期四? 好邪門, D人上身咁猛話Doomsday is coming, only this church can save ...

咁又冇,一直都係星期日放假
但佢講d野真係唔make sense
真係好似中降頭咁

珊瑚宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

gunpowder 發表於 20-2-9 09:02
咁又冇,一直都係星期日放假
但佢講d野真係唔make sense
真係好似中降頭咁
廿幾年前, 表舅父個maria teresa, 因要人拖表舅母, 當年婆婆未去。 來探婆婆。 初來係Roman Catholic, 無幾耐, 比人導咗升仙, 轉咗呢個教。 上身咁話I'm new born again. Doomsday is coming, only this church can save my soul, need to give my whole heart and soul to the church.

成日撲水去church. 來我度, 自動波同婆婆按摩, 為乜? 咁識做, 婆婆亦識做

點知越來越神經, 要掉婆婆個觀音, 又搬doomsday出來, 要婆婆 go to our church, donate to our church. 婆婆好嬲, 以後佢拖表舅母來, 要佢企在門口唔比佢入屋。

仲神經到同表姐個女, 當時5歲, 話doomsday us coming, we all have to die, only this church can save the soul.
嚇到表姐女喊問表姐 咩叫doomsday, why we all die?

卒之炒咗。

寶石宮

2020勳章

回覆樓主:

Philippine church Iglesia ni Cristo set to draw million followers to mark centenary

https://www.scmp.com/news/asia/article/1560033/philippine-church-iglesia-ni-cristo-set-draw-million-followers-mark

"The church was established in 1914 in Manila by Felix Manalo, a charismatic man who was raised a Catholic, became a Protestant preacher, then founded his own religion in which he proclaimed himself the last messenger of God."

珊瑚宮

真係好高危, 舊年流感, 工人惹病咗, 返來惹埋我同媽, 帶埋佢一齊睇醫生。 佢地唔理架, 病咗有我地比medical. 死都要放假出去。

Poyau    發表於 20-2-10 12:43

大宅

gunpowder 發表於 20-2-8 18:15
我工人做左5個月
佢陪伴我捱過左懷孕後期同坐月既時期
表現雖然一直未至於好好,但都滿意

我果個都系咁,今日問佢咩教會。原來都系呢間,而加有的驚。又系叫佢吾好出去,佢死都要出,重話無得出,零願反菲律賓。有的想佢自己走。

複式洋房

小雲天使 發表於 20-2-14 15:27
我果個都系咁,今日問佢咩教會。原來都系呢間,而加有的驚。又系叫佢吾好出去,佢死都要出,重話無得出, ...

呢間教會把址在哪?

大宅

bearblair 發表於 20-2-14 15:35
呢間教會把址在哪?

佢又話長沙灣有,尖沙咀有。

寶石宮

2020勳章

bearblair 發表於 20-2-14 15:35
呢間教會把址在哪?

偏佈港九新界

https://directory.iglesianicristo.net/districts/china

寶石宮

2020勳章

小雲天使 發表於 20-2-14 15:37
佢又話長沙灣有,尖沙咀有。

仲有其他地方 見#13

大宅

Poyau 發表於 20-2-14 15:56
仲有其他地方 見#13

做左大半年,一直都覺得佢正正常常,中規中矩,但咁的時勢都要出去,真系痴鬼線。早兩三星期試過吾俾佢出去一次,最近又系死要出,零願四點左右反到。

大宅

2020勳章

小雲天使 發表於 20-2-14 16:00
做左大半年,一直都覺得佢正正常常,中規中矩,但咁的時勢都要出去,真系痴鬼線。早兩三星期試過吾俾佢出 ...

係,大部分基督教/天主教教會都叫信徒屋企祈禱
但呢個教會即使呢個情況下都要d信徒番去
話教會會save同protect佢地,真係痴線
我問過個教會幾大,原來1000呎左右迫30人
萬一其中一個人有病真係好易傳開去

大宅

gunpowder 發表於 20-2-14 18:35
係,大部分基督教/天主教教會都叫信徒屋企祈禱
但呢個教會即使呢個情況下都要d信徒番去
話教會會save同pro ...

你諗住點處理?

大宅

2020勳章

小雲天使 發表於 20-2-14 18:38
你諗住點處理?

我已經處理左,即炒左佢
一黎我唔會要我小朋友冒險患病
二黎佢本身都做錯事
走去拎份合約幫佢表姐借錢
佢教會主席仲話因為佢好心同我地講左佢借錢
但我地咁樣對番佢轉頭,話佢好心冇好報
所以第日唔需要對人咁好,真係唔知咩道理

大宅

回覆樓主:

會請另一個定自己湊返?

珊瑚宮

gunpowder 發表於 20-2-14 18:51
我已經處理左,即炒左佢
一黎我唔會要我小朋友冒險患病
二黎佢本身都做錯事
梗係來嘈你啦, 炒咗工人, 無咗份人工去進貢佢地。 發你窮惡呀。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊