0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

已睇醫生,但好返小小就用塊面係咁磨件衫,我己綁住佢隻手仔,大家可以幫幫手想辨法點樣可以令佢唔再磨!

複式洋房

kkbkin 發表於 20-2-8 22:46
已睇醫生,但好返小小就用塊面係咁磨件衫,我己綁住佢隻手仔,大家可以幫幫手想辨法點樣可以令佢唔再磨!

...

沒人回覆

複式洋房

...

我個女之前都試過係咁,有時乾燥都會咁樣。
我同呀女查娥羅納英,不是溝水,傑傑地咁查,按摩下,每日查3次,查一個星期就有改善,努力呀!
同埋佢之所以磨係因為痕,無計,皮膚改善左就會好啲,最緊要佢磨時,啲衫同手仔要乾淨!

複式洋房

Wingwing0811 發表於 20-2-9 14:43

我個女之前都試過係咁,有時乾燥都會咁樣。

有用超過一星期,但用加州寶寶

複式洋房

...

要不停不停搽保濕,佢磨係因為痕,你可以搽AI舒緩痕癢,加洲寶寶不能止痕,我搽Avenno加AI梅花間竹搽,要好勤力
另外可飲益生菌,增強皮膚抵抗力,我仔飲合生元有好大幫助,你可以試下

複式洋房

小布丁媽 發表於 20-2-9 16:53
要不停不停搽保濕,佢磨係因為痕,你可以搽AI舒緩痕癢,加洲寶寶不能止痕,我搽Avenno加AI梅花間竹搽,要 ...

補充:再嚴重要睇醫生搽輕量類固醇

大宅

回覆樓主:

加州寶寶吾得,佢好腫下,帶佢睇e生

複式洋房

小布丁媽 發表於 20-2-9 16:53
要不停不停搽保濕,佢磨係因為痕,你可以搽AI舒緩痕癢,加洲寶寶不能止痕,我搽Avenno加AI梅花間竹搽,要 ...

我宜家一日搽5次,妳會一日搽幾多次?

複式洋房

小布丁媽 發表於 20-2-9 16:55
補充:再嚴重要睇醫生搽輕量類固醇

類固醇我就係唔想佢搽,但再唔得我覺得都要!

複式洋房

bkcherine 發表於 20-2-10 00:10
加州寶寶吾得,佢好腫下,帶佢睇e生

睇阻啦,宜家外面肺炎咁樣,點帶佢出去

男爵府

我囝又係咁....仲嚴重d
我之前搽一日類固醇1 (hydrocortisone 1%, 呢隻係最輕微, 可搽臉)
好了就無再搽....用返mustela 護膚 (但呢隻有香料)...

點知前幾日又起...仲嚴重咗...
又係用衫捽臉 (件衫袖長, so 無用手捽)
昨天再搽類固醇, 好咗好多...
點知....今朝瞓醒...又爛紅晒...唉.....
應該係瞓覺捽甩晒d cream (呢兩日轉咗用 aveeno 濕疹 cream)
我知道飲奶後要抹臉...
但有時囝瞓著咗....就無抹臉....
唔知係咪d 衫有奶, 搞到咁....

男爵府

囝應該係AVEENO 敏感....
原本無痕...
搽完AVEENO 狂R....
而家爛紅晒....

之前搽mustela 都無R 過...

複式洋房

kkbkin 發表於 20-2-10 09:33
我宜家一日搽5次,妳會一日搽幾多次?

保濕可以搽密啲,AI幾個鐘一次

複式洋房

kkbkin 發表於 20-2-10 09:34
類固醇我就係唔想佢搽,但再唔得我覺得都要!

如果嚴重到唔搽只會更嚴重,醫生開俾bb既一定係安全,我果陣好番就停,只要唔係長期搽就無問題!

複式洋房

ABCBerry 發表於 20-2-11 04:24
囝應該係AVEENO 敏感....
原本無痕...
搽完AVEENO 狂R....

可能Aveeno唔岩佢呀,要轉第二隻保濕,有無試過Ezerra?我仔試過呢隻都ok
其實我覺得濕度影響最大,天氣一乾燥皮膚就變差

男爵府

回覆 小布丁媽 的帖子

我用返mustela nurishing with cold cream 個支呢支之前一直用開....

但剛剛都搽咗類固醇....
囝一瞓就 R...現用被夾實佢手了

但AVEENO 可能係太厚太焗....
囝之前搽VASELINE 油質, 都係紅腫好勁....

我無EZERRA, 但暫時唔轉啦...
已經俾老公 & 我媽 勁鬧 "亂同囝搽野", "搽咁多野落去"
用多一日類固醇...就用返 mustela

p.s. 其實今朝係用返mustela...
但後來囝都 R...同埋出水...
先用返類固醇

真係好心痛....

大宅

ABCBerry 發表於 20-2-10 13:34
我之前搽一日類固醇1 (hydrocortisone 1%, 呢隻係最輕微, 可搽臉)
好了就無再搽.... ...

我女以前都係用類固醇
一停又爆一停就爆
直頭爆埋其他地方,所以建議你唔好再用了
治標不治本

複式洋房

ABCBerry 發表於 20-2-11 16:02
回覆 小布丁媽 的帖子

我用返mustela nurishing with cold cream 個支呢支之前一直用開....

宜家我用緊呢個,退左好多紅同冇再出水!

複式洋房

ABCBerry 發表於 20-2-10 13:34
好了就無再搽.... ...

同你一樣啊,類固醇好返之後查mustela,之後搽完Mustela會感覺差左,又太香,用過瑞士寶寶/Aveeno麻麻地,呢排得閒就返發好煩,每晚要捉手,瘋狂R,大家都訓得好差,我依家用呢隻覺得好好,無類固醇,有維他命,我媽咪介紹我用,我會每日搽三四次,每日用熟水抹兩次面,如果真係再好乾,中間會搽次凡士林~
每次返發要搽距先好,之後會甩皮。

男爵府

回覆 ChorTingChung 的帖子

我囝搽唔到vaseline 呀, 唔知係太油質...塊臉會爛紅晒....
aveeno ezcema cream 都受唔到, 會爛紅一舊舊....

mustela nurishing cold cream...
搽完 皮膚 索晒後, 會好靚....
但乾晒或抹後, 就變返乾裂肌....都無乜改善...

但我唔試其他野啦~
已經俾老公炳亂搽野.....

首頁

尾頁

跳至