單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

舊年八月份開始因為社會問題,公司已經要求長工員工放無薪假,我哋呢啲兼職就cut鐘甚至冇得返。宜家呢個武漢肺炎搞到阿仔又返唔到學,我已經有大半個月冇得返工要係屋企湊仔。我同阿仔已經有一個星期冇出過街,屋企啲口罩得返幾個周圍都冇得買,即使有都炒到好貴(emoji)今日公司經理打電話來,叫我最好搵定第二份工,因為而家經濟好差,老細要求所有兼職都冇得留低(emoji)原來一個女人帶住個仔真係好難(emoji)

男爵府

回覆樓主:

可以攞綜援嗎?

洋房

sam/josh 發表於 20-2-9 11:50
可以攞綜援嗎?

我覺得自己未去到呢個地步,況且我都係鐘意靠自己多啲,咁樣先比到個好榜樣仔仔。

男爵府

回覆樓主:

社會/疫情只喺過渡期,唔好灰心 !
還有機會走更多,總有出路。
給予仔仔一個好榜樣,已經喺正能量開始,勿放棄 !
努力加油 ! 自求多福 !

公爵府

1109yyf 發表於 20-2-9 22:22
我覺得自己未去到呢個地步,況且我都係鐘意靠自己多啲,咁樣先比到個好榜樣仔仔。
...

你湊住個仔, 又停課唔知停到幾時, 點搵工呀? 根本已到了拿綜援的地步, 接受現實好過,

綜援你申請都唔係即批, 唔通真係無得食先去申請咩?
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

子爵府

唔拎綜援唔係叫好榜樣呀
有需要就要拎..你唔食個仔都要食.

大宅

1109yyf 發表於 20-2-9 22:22
...

欣賞你

別墅

1109yyf 發表於 20-2-9 01:38
舊年八月份開始因為社會問題,公司已經要求長工員工放無薪假,我哋呢啲兼職就cut鐘甚至冇得返。宜家呢個武 ...

本身有份工未抄嘅,試下申請左在職家庭 津貼先幫補下,多小都好,好過冇。

複式洋房

妳正面面對難關,加油呀...香港媽媽

首頁

尾頁

跳至