3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下意見,我個仔而家K2,8月仔,N班果陣仲係未識講野,上堂唔專心,周圍走,唔望人⋯老師話要評估,結果有輕微遲緩,跟住就訓練,有顯著進步,而家比同齡小朋友遲3-6個月,我擔心小學佢會難適應,想重讀K3,但先生話驚佢 唔開心同K3 d野重複更冇興趣⋯都唔知點好⋯請指教

大宅

sesame_mama 發表於 20-2-9 07:54
想問下意見,我個仔而家K2,8月仔,N班果陣仲係未識講野,上堂唔專心,周圍走,唔望人⋯老師話要評估,結果 ...

以我經驗,重唔重讀考慮以下幾點
1)心水小學程度係點?
2)家長是全職媽媽定全職工作?
3)小朋友而家上堂嘅情況,學左嘅野返黎講唔講得番?
4)家長有冇同佢每日重溫?
5)小朋友心智有冇比同齡成熟?因為如果較成熟,面對重讀相對要多啲時間去處理

一般黎講,發展遲6個內都係可接受的範圍之內。

別墅

WB1115 發表於 20-2-9 10:57
以我經驗,重唔重讀考慮以下幾點
1)心水小學程度係點?
2)家長是全職媽媽定全職工作?

多謝你意見,我係全職工作,佢學左野大部分都識,但老師成日投訴掛住玩唔專心,唔理人⋯又會搞同學仔,我驚佢未準備好⋯但佢自尊心好強⋯

大宅

sesame_mama 發表於 20-2-9 14:24
多謝你意見,我係全職工作,佢學左野大部分都識,但老師成日投訴掛住玩唔專心,唔理人⋯又會搞同學仔,我 ...

既然佢學習無問題,就唔應該因為行為問題而重讀,似乎意義不大,況且你提嘅唔專心掛住玩呢啲行為基本上大部分小朋友都會出現嘅,要睇個行為有幾嚴重,係唔係影響到課堂?如果係,咁應該搵相應嘅小組訓練俾小朋友而唔係重讀。

別墅

WB1115 發表於 20-2-9 14:34

既然佢學習無問題,就唔應該因為行為問題而重讀,似乎意義不 ...

有道理,多謝你寶貴意見!

大宅

sesame_mama 發表於 20-2-9 16:35
有道理,多謝你寶貴意見!

唔駛客氣,因為我遇過太多掙扎留唔留班嘅家長,除非小朋友係細b +發展明顯差好遠,仲要睇埋性別,否則都唔建議留班,留班對大人小朋友身心都有啲影響,你可以再考慮下。

別墅

WB1115 發表於 20-2-9 17:53
唔駛客氣,因為我遇過太多掙扎留唔留班嘅家長,除非小朋友係細b +發展明顯差好遠,仲要睇埋性別,否則都唔 ...

明白,多謝你

珍珠宮

小朋友主要問題係專注力較弱
佢專注自己嘅事,就可以減少佢留意到其他嘢而分心
提升專注力方法:
每日要有充足睡眠
戒電子產品,零電話同iPad ,用電子產品會降低專注力
每日伴讀,閱讀有效提升專注力
平日一齊坐定定進行靜態活動,畫畫、玩泥膠、捉棋、做手工.....靜態活動有效提升專注力
係要花心機同時間每日都做,持之以恆就會睇到效果
家長每日教導比短時間訓練課程更重要

別墅

秋天與楓葉 發表於 20-2-10 15:22
小朋友主要問題係專注力較弱
佢專注自己嘅事,就可以減少佢留意到其他嘢而分心
提升專注力方法:

謝謝你

首頁

尾頁

跳至