3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔食飯的問題真係令我好頭痛
就嚟5歲喇,係屋企仲要餵及餐餐食個幾鐘,我真係冇乜辦法,佢naturally 唔鐘意食嘢,唔多試新嘢,食嘢嘅範圍好窄。

但佢在學校是好乖的,平時唔食嘅野都聽聽話話。

現在停課日日在家,餐餐食飯都煩到嘔血。有冇屋企有呢類小朋友,點攪好?

水晶宮

b@by 發表於 20-2-9 11:22
就嚟5歲喇,係屋企仲要餵及餐餐食個幾鐘,我真係冇乜辦法,佢naturally 唔鐘 ...

有, exactly the same, 對食無興趣,picky,唔鍾意新嘢,肯食嘅嘢二十種內,仲要坐唔定。
Lunch 我有俾ipad,佢肯邊睇邊自己食,不過食得慢。
Dinner 因為成家人一齊食,就無ipad 喇。有時都肯坐一陣食少少,有時食兩下就跳落地玩。佢唔食我由得佢,唔會追住餵。如果佢肯坐上嚟我都會餵下。
我女差唔多4歲。講真我無特別辦法,不過我已經學識咗唔stress about it. 唔食就算。

男爵府

b@by 發表於 20-2-9 11:22
就嚟5歲喇,係屋企仲要餵及餐餐食個幾鐘,我真係冇乜辦法,佢naturally 唔鐘 ...

如果企硬唔餵佢食佢會點?
我仔就6歲,夜晚食飯我會限佢時間半個鐘內要食哂,過左半個鐘就會收碗唔比食。過左鐘或者食唔哂既話,個晚係冇任何食物提供,只可以飲水,到第二日朝早先可以食野。
例如佢中意食雪糕/曲奇餅/朱古力,就提早係食飯前講掂數,如果限時之內佢食得哂,又唔洗人餵佢食飯既話,就可以比佢揀一樣佢中意食既野,係飯後一兩個鐘食。咁當然如果做唔到,就乜都冇啦~

我小朋友早兩日試過限時內食唔哂,我特登係佢面前食雪糕 企硬佢點嗲我都唔比佢,然後第二日20分鐘就食哂啦

首頁

尾頁

跳至