懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

第二胎,正值24週,其實係要開始飲糖水,但最近武漢肺炎肆虐,又唔敢去那些好多診所的大廈飲糖水,有一幢我可以去飲糖水的大廈仲要已有人確診。我最近未有見產科醫生,不過佢之前都講過係一定要做,因為我話可否我調節飲食,餐後篤手指監察住呢?佢都話唔得。
如果不是肺炎情況嚴峻,我一定會去飲糖水,只是現在一想到要出去尖沙咀佐敦,就感覺有啲壓力,如果可免糖水就盡量都免了,有冇人最近都有類似的爭扎?大家交流下意見,好苦惱。

大宅

ivychungchong 發表於 20-2-9 12:26
第二胎,正值24週,其實係要開始飲糖水,但最近武漢肺炎肆虐,又唔敢去那些好多診所的大廈飲糖水,有一幢我 ...

醫生都話一定要,唯有做足預防措施,避唔到咁多

大宅

回覆 ivychungchong 的帖子

其實如果有需要例如高齡產婦等,政府係會安排你去飲糖水。我上星期到屯門健康院例行檢查都被安排下個月中返去飲糖水(因剛好35歲係高齡產婦)出現肺炎疫情後第一次去健康院,明顯有多做一些措施,首先你一入門口會問你14日內有無返過大陸,然後探熱,無問題先放入來!期間有一位由大陸來的產婦,當時聽到探熱的人即刻入來通知有位大陸來的,然後戴埋個可以蓋過面嘅面罩,之後一輪無聽見放呢位產婦入來。我估應該隔開了!

大宅

尋日都去左qm飲糖水
Qm分左兩層分隔人流
入去前會有人查預約紙同度體溫
做得幾好

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

最遲二八週做,不過如果有事跟進早知好

大宅

回覆樓主:

自己在家吉手指又得唔得呢? 我原本上星期去東區飲糖水,最後都無去,我自己空腹和餐後2 小時check血糖無超就唔理了

大宅

ivychungchong 發表於 20-2-9 12:26
第二胎,正值24週,其實係要開始飲糖水,但最近武漢肺炎肆虐,又唔敢去那些好多診所的大廈飲糖水,有一幢我 ...

我都係尖沙咀產檢 佐敦化驗所做糖水 好在無book到嘉賓大廈果間化驗所 宜家諗住book另一間化驗所 糖水一定要做 有咩事預早follow up會比較好 唯有自己小心d

大宅

叫得要做,有得唔做架咩,
叫得就有需要架la,
另外如果係有需要可以係公立醫院到做

水晶宮

回覆樓主:

要,妊娠糖尿可大可小

別墅

梗係要, 唔係淨係check糖尿, 當時佢幫我check到懷孕導致血食素偏低,要食藥, 我之前d血一路正常ga

別墅

我自己book咗化驗所去做,唔想返政府醫院啦

大宅

我係未咁嚴重之前去左飲糖水,姑娘兩日後打黎話超標。跟住開始爆肺炎,我都無去到複診。而家自己買左機督手指頂住先,睇下遲下點。

我都爭扎緊,聽人講follow up 要留係醫院成日間姑娘營養師個d,自己救唔係好想。始終好多人走來走去,唔知邊到黎既。

講真而家連出街都驚,真係避得就避。

別墅

回覆 hohoajm 的帖子

我其實都是化驗所,不過一聽到要搭公共交通工具外出就好緊張,再聽到嘉x大廈有確診,我自懷孕起都冇返工了,現在袁國勇醫生成日都叫人留在家避疫,我都冇外出遠去好幾個星期,最多落樓下那個大公園散步下就算,所以要搭車出去佐敦飲糖水,實在有啲緊張。
電話問了醫生,都是要去做的,但可篤住手指先,最遲廿八週就要做了,咁唯有去做啦,做足預防措施。

謝謝大家分享!

大宅

胡楓掃落葉 發表於 20-2-9 13:24
尋日都去左qm飲糖水
Qm分左兩層分隔人流
入去前會有人查預約紙同度體溫

請問公院飲糖水果日要帶小便去嗎? 因為姑娘話果日無產檢?

大宅

00ling 發表於 20-2-12 09:53
請問公院飲糖水果日要帶小便去嗎? 因為姑娘話果日無產檢?

唔洗

別墅

ivychungchong 發表於 20-2-12 07:58
回覆 hohoajm 的帖子

我其實都是化驗所,不過一聽到要搭公共交通工具外出就好緊張,再聽到嘉x大廈有確診, ...

Jm唔好咁擔心!做足預防措施ok 架 我依家等緊抽血la !

大宅

胡楓掃落葉 發表於 20-2-12 10:12
唔洗

Thx

大宅

我本身都係去嘉X大廈度做, 好彩最後book左另一間。我本身都唔想去做, 但醫生講話係必需(我BB細左2週), 好彩check完冇糖尿, 但血色素低, 要食鐵丸。

我果日都係做足防預, 成日用酒精搓手液, 用到隻手都爛爛地。

大宅

hyhyhy 發表於 20-2-10 18:36
梗係要, 唔係淨係check糖尿, 當時佢幫我check到懷孕導致血食素偏低,要食藥, 我之前d血一路正常ga
...

我都係血色素偏低 私家醫生即刻開葉酸同鐵丸比我食我之前d血都係正常架

大宅

Lily2020 發表於 20-2-13 17:33
我本身都係去嘉X大廈度做, 好彩最後book左另一間。我本身都唔想去做, 但醫生講話係必需(我BB細左2週), 好彩 ...

我都係 我地好似都係睇林醫生我最後去左恆成大廈果間做 check完無糖尿 但又係血色素偏低要食鐵丸同葉酸血色素偏低係咪係孕婦中比較common既呢...

首頁

尾頁

跳至