時政擂台

跳至

首頁
12345...41

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我平時有睇開 Facebook online shop, 呢排佢地唔賣韓國日本衫,轉賣韓國日本口罩消毒用品,我其實覺得轉賣呢D野係okay,不過覺得佢地好矛盾~

1 )首先佢地鬧林鄭唔封關,但佢地有部份店主仍然照飛去韓國入貨,大佬呀,香港都有人受到感染,你一邊又要求香港封關,但自己又走去闖人關,會唔會自私左D呢?你點知自己唔係帶箘者?

2) 佢地依家搶緊韓國日本口罩消毒用品,但又一邊鬧大陸人高價搶佢D貨,抬高哂個價,大佬呀,你自己都有份搶人地國家D產品,咪講到自己懶無辜清高,好似講到D貨係香港製造甘~

juniormiu    發表於 20-2-10 14:02
特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-2-10 13:20
大平果    發表於 20-2-10 10:18

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

3)講真,香港除左懲教署有做口罩外,市面上所有口罩均來自其他地區,仲要超過60%係大陸製造,所謂「自己香港自己救」咪又係自欺欺人,自己救香港原來係去「搶」其他國家嘅資源,仲要鬧大陸人係賊,「搶」佢D貨,真係奇談~

伯爵府

畀面勳章

華華子 發表於 20-2-9 15:07
3)講真,香港除左懲教署有做口罩外,市面上所有口罩均來自其他地區,仲要超過60%係大陸製造,所謂「自己香 ...

你直接督爆班專貴ge香港人,叫佢地情何以堪呢

Ben2003    發表於 20-2-10 15:44
luvkaka    發表於 20-2-10 11:11
Hailey_Lam    發表於 20-2-9 21:16
cattz288    發表於 20-2-9 20:16
delana    發表於 20-2-9 19:15
BBG1    發表於 20-2-9 16:16

水晶宮

依家係全中國14億人搶口罩先搞到口罩斷貨

香港得個700幾萬人口,得武漢一半咋

究竟係邊個係度搶口罩呀?

伯爵府

香港係受害者,大陸先係病毒發源地。兩者不同,封大陸合理得多,點解要同一標準?

-bella-    發表於 20-2-10 13:19

子爵府

香港人去日本韓國買貨轉賣就是代購。 大陸人來香港買貨轉賣就係搶,蝗蟲。

最搞笑就係d 代購店,好多都黃,笑死人

hellolo    發表於 20-2-9 18:45

侯爵府

ash_yehyeh 發表於 20-2-9 15:15

甘就等於香港人可以「搶」人地D貨?

珍珠宮

好媽媽勳章

事實係班「真」香港人自以為高汁,其實就做緊同佢哋咬牙切齒鬧到出血嘅人一模一樣嘅行為

wcpcelia    發表於 20-2-9 15:54

男爵府

回覆樓主:

仲有,香港小朋友攞外國獎學金去外國讀書係勁係正常。大陸攞獎學金嚟香港讀書,就話搶資源。

侯爵府

子若 發表於 20-2-9 15:16
香港人去日本韓國買貨轉賣就是代購。 大陸人來香港買貨轉賣就係搶,蝗蟲。

最搞笑就係d 代購店,好多都黃 ...

係呀,自己去其他地方買貨就 okay, 大陸人黎香港買野就係「蝗蟲」~

大陸人黎香港買藥,奶粉就係「天地不容」,但香港人去韓國買口罩就係「自己香港自己救」~

香港人果然係好叻「言語偽術」

水晶宮

華華子 發表於 20-2-9 15:16
甘就等於香港人可以「搶」人地D貨?

搶?
點搶?
買=搶?

B6製造咁多口罩都滿足唔到自己個supply,請問你高見,香港人無口罩,去邊度搵?

你自己有無份買口罩?即係你都有份搶?

口罩係for自保,唔係for貪靚入買衫,2個月前有無香港人「搶」口罩呀?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

ash_yehyeh 發表於 20-2-9 15:15

不可能14億人去日本,韓國買吧?不可能14億人都有上外國網站買吧?

侯爵府

Mm233 發表於 20-2-9 15:16
香港係受害者,大陸先係病毒發源地。兩者不同,封大陸合理得多,點解要同一標準? ...

甘就代表我地可以一邊鬧大陸搶貨,但又一邊搶人地國家貨?

仲有,不要忘記啊,我地 60%口罩都係中國製造~

珍珠宮

好媽媽勳章

ash_yehyeh 發表於 20-2-9 15:21
搶?
點搶?
買=搶?

咁大家各有各買,阿師奶某就唔好連開兩post係都要話大陸人搶咗香港人d貨

cattz288    發表於 20-2-9 20:17
kakachopper    發表於 20-2-9 18:17
yanip001    發表於 20-2-9 16:38
prince'smom    發表於 20-2-9 15:33
chow_mama    發表於 20-2-9 15:29

大宅

呢個係咩操作?
係咪封關前個D冇香港居所的港人新居所?
城門公路下,城門河旁

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

侯爵府

ash_yehyeh 發表於 20-2-9 15:21
搶?
點搶?
買=搶?

係香港人話大陸人搶哂韓國口罩乍,不如你問下佢地?

大陸人都係明買明賣,点搶?

水晶宮

lina9316 發表於 20-2-9 15:21
不可能14億人去日本,韓國買吧?不可能14億人都有上外國網站買吧?
...

中國係共產主義呀
中央、市政府都會出手

究竟你知唔知B6依家疫情好嚴重,醫護d口罩呢覺得係佢地自己買?係國家分配㗎

麻煩你了解下國情啦

仲有,中國人好多都係外國生活,嗰度都幾億啦

男爵府

chow_mama 發表於 20-2-9 15:11
你直接督爆班專貴ge香港人,叫佢地情何以堪呢

你唔係香港人?

男爵府

[高尚]的香港人:

1) 我係為咗香港人而出關闖關
2) 我係代購, 唔係蝗虫
3) 我係用錢買的, 唔叫搶

Hailey_Lam    發表於 20-2-9 21:18
hellolo    發表於 20-2-9 18:48

侯爵府

忌廉溝鮮奶 發表於 20-2-9 15:24
呢個係咩操作?
係咪封關前個D冇香港居所的港人新居所?
城門公路下,城門河旁

「自己大陸自己救」囉

首頁
12345...41

尾頁

跳至