自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

琥珀宮

MM2H 發表於 20-2-9 16:03
睇樓上連結同新聞播放,係話1800多名船員,係因為一時口快講錯?

係所有乘客同船員,定淨係船員做左測試?

只有船員做測試,因為只是船員有機會同之前之前班次的確診者有接觸,若船員無染病,呢班次既乘客就不會被感染

公爵府

回覆樓主:

太好了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

木土土 發表於 20-2-9 16:13
只有船員做測試,因為只是船員有機會同之前之前班次的確診者有接觸,若船員無染病,呢班次既乘客就不會被 ...

太好了,辛苦了一眾檢疫人員

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

珍珠宮

cnicky 發表於 20-2-9 15:39
我意思係我無follow到之後佢哋點做,淨係知佢哋泊左岸。

聽新聞話如有感染要在船上隔離

珍珠宮

熱血金章

ChingYee123 發表於 20-2-9 15:32
呢隻郵輪早輪有人感染,不過果批遊客已經全部上岸,政府現在追蹤緊佢地!

呢批遊客無接觸過之前果批人,所 ...

突然諗起越南船民
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

睇樓上連結同新聞播放,係話1800多名船員,係因為一時口快講錯?

所有乘客及船員都做左測試

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

木土土 發表於 20-2-9 15:24
好消息,所有乘客傍晚可上岸回家

Good news

琥珀宮

畀面勳章

船員,因為現在既乘客無同確診者同過船

珍珠宮

侯爵府

我幾乎感動到喊

快接他們落船

珊瑚宮

希望唔好之後先有病徵

侯爵府

珍珠宮

木土土 發表於 20-2-9 16:13
只有船員做測試,因為只是船員有機會同之前之前班次的確診者有接觸,若船員無染病,呢班次既乘客就不會被 ...

你這個邏輯,在風險管理上有致命漏洞。
港府現在做得很謹慎,船員及乘客都接受病毒檢測。

香港官員今天(9日)公佈,世界夢號郵輪上1800多名船員與乘客都接受過新冠病毒測試,全部呈陰性反應,因而獲准在傍晚5時半下船。

據香港《明報》和香港電台報道,衛生署衛生防護中心港口衛生科總港口衛生主任梁耀康說,已完成上郵輪所有船員與乘客的病毒測試。

https://www.zaobao.com/realtime/china/story20200209-1027553

子爵府

好消息,但過了潛伏期嗎?

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

琥珀宮

平平常常 發表於 20-2-9 16:32
你這個邏輯,在風險管理上有致命漏洞。
港府現在做得很謹慎,船員及乘客都接受病毒檢測。

成隻船有超過3000人,而我即説法,亦是昨天政府記者招待會所講。

乘客係有部份有病徴的才做測試,船員就全部做。而家係話所有測試已有結果係陰性

你自己去check清楚先講啦

珍珠宮

真係好消息!

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至