夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

夫妻間相處,總有甜酸苦辣。 近幾年 我有三位小朋友相繼出世,因為小朋友的話題,當遇上不協調,都不時吵架收場!佢脾氣對我亦越嚟越差了!好難聽嘅説話都有,吵架時會鬧你係臭x,叫你去死,叫你躝,發脾氣時拎起啲實木椅嚟拎,因为個女對佢黑面已打爛個門, 也試過一拳打我頭, 瞬間覺得耳鳴 報埋警! 之後雖然有改善 ,很難同佢相處,呢啲咁唔文明的行為好難忍!佢亦都唔認同呢啲係錯嘅行為,講粗口閙老婆㚖x,唔會道歉⋯⋯⋯我真係覺得佢情緒有問題,問題好嚴重
試過佢心情好同佢傾呢個問題, 一開聲就叫我收聲,X你老母, 佢完全唔 會顧及其他人嘅感受!
你地老公有冇呢啲問題?

侯爵府

回覆樓主:

我唔會接受到老公係仔女面前講粗口,用粗口鬧老婆更加唔會容忍,小朋友睇左眼裡,到時學爸爸一樣唔尊重你。你係咪全職主婦?

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

個老公咁樣我一定走,唔使諗,快快去預備,祝快與子女逃離地獄

水晶宮

回覆樓主:

你哋老公有冇呢D問題?
當然無
脾氣差成咁(講粗口,郁手打人,打爛嘢)的人唔會埋到我身,唔好話做男友,識都唔會識
你三個小朋友看在眼裏,對佢哋成長好大影響。

公爵府

呢啲唔係唔文明的行為,是犯法行為,已犯了襲擊他人身體,構成傷害罪行。你問其他人嘅老公有冇呢一個行為。你唔使理其他人老公有冇,你諗下自己點樣保護自己同埋啲仔女

男爵府

睇文字都難頂, 小朋友由細到大對住咁既爸爸, 對他們成長有影響, 或者有樣學樣!

公爵府

回覆樓主:

如果我老公係咁,相信我已選擇離婚帶小朋友走了

侯爵府

Iloveparis8 發表於 20-2-10 04:08
夫妻間相處,總有甜酸苦辣。 近幾年 我有三位小朋友相繼出世,因為小朋友的話題,當遇上不協調,都不時吵架 ...

我同你一樣, 對 我經常問自己 究竟要忍到幾時, 一輩子太長了, 我認婚姻有好多問題, 兩夫妻有好多不同的意見, 但不是以暴力手法解決的, 我去教會找愛, 也帶埋兩小孩去, 認識主同愛 , 希望找到喘息的空間, 也有同親人傾, 可惜佢地幫到的好有限, 我先生也會因為我同親人講而鬧我, 每次佢用粗口鬧我我都想離婚, 也試過武力對我同小孩, 我不是ftm, 有錢過佢, 不過 我不想小孩無daddy, 因佢都錫佢地, 只不過常常打機, 忽略佢地, 我的幸福 同孩子的幸福相比, 我現階段選擇了佢們, 每人選擇都不同, 家家有本難諗經

子爵府

Iloveparis8 發表於 20-2-10 04:08
夫妻間相處,總有甜酸苦辣。 近幾年 我有三位小朋友相繼出世,因為小朋友的話題,當遇上不協調,都不時吵架 ...

你老公平時點對其他人? 如果對其他人都粗口, 暴燥, 不耐煩, 大男人不冷靜, 當對妳失去了愛, 很容易對妳都一樣.

其實佢咁樣做已經睇小妳, 知妳唔會走, 蝦妳... 所以女人放棄工作之前, 真係要先考慮有這一天會點做......, 又或財政/保障有什麼可以令妳做儲備.

我個人都有對太太留一線, 無人可以控制一切. 我現在對她不錯, 她亦很依賴我, 但唔代表事情不會變, 仍有機會她離開我或我會離開她, 如果妳被人廢晒武功又無錢無保障, 後期扭轉局勢係好困難的.

X你老母或祖先 --> 叫佢留拜山講啦, 說長輩會找他的.... 我自己唔會對家人講依D, 代表自己無智慧.

** 我小學一句說話會夾雜很多粗口, 中學已不說了, 覺得影低自己(唔介意朋友講, 全男班會吹水講下). 小學時大家姐對我講左句, 如果D 人蝦自己人, 係無鬼用, 佢會好睇低這些人, 我諗下又覺得係, 所以提自己唔會做這些人.... 這說話我記一世的, 唔開心可以唔出聲, 甚至可以離開現場, 或離婚, 有性格洒脫, 但蝦屋企人, 虐待等真係比人睇低, 比人笑, 因為影低一齊既人....

男爵府

點解仲要俾佢虐待,要離開佢,當然若是$的問題,就要諗辦法解決,娘家可否幫忙照顧小朋友,自己出去做嘢,情況持續落去,你和你的小朋友會受到嚴重的傷害,或看看社工可唔可以幫到忙,最後一句「家庭暴力係唔可以容忍」

民房

wbowbo 發表於 20-2-10 09:13
睇文字都難頂, 小朋友由細到大對住咁既爸爸, 對他們成長有影響, 或者有樣學樣! ...

呢個問題也係我最擔心嘅問題

男爵府

Iloveparis8 發表於 20-2-10 10:59
呢個問題也係我最擔心嘅問題
兩個人相處要互相尊重, 不用下下 xxx 掛, 小朋友也在家。anyway 教壞小朋友是不能接受的。

民房

29XX86 發表於 20-2-10 04:29
我唔會接受到老公係仔女面前講粗口,用粗口鬧老婆更加唔會容忍,小朋友睇左眼裡,到時學爸爸一樣唔尊重你。 ...

係全職主婦

民房

momling 發表於 20-2-10 10:13
點解仲要俾佢虐待,要離開佢,當然若是$的問題,就要諗辦法解決,娘家可否幫忙照顧小朋友,自己出去做嘢, ...

當然钱係最大問題,我係全職主婦,失去經濟來源
未曾同家人講過有呢啲事情發生,佢哋帮唔到我

民房

PTMCYS 發表於 20-2-10 10:11
你老公平時點對其他人? 如果對其他人都粗口, 暴燥, 不耐煩, 大男人不冷靜, 當對妳失去了愛, 很容易對妳都 ...

佢睇人,對工作上啲人唔會,但如果係街對唔識嘅人絕對會,( 譬如揸緊車, 有人cut線爬頭, 佢會咀咒人哋, 咁快趕住去死呀,x你老母, 闔**………)小朋友也在場

伯爵府

回覆樓主:

你冇能力離開佢,或者跟本吾想離開佢,唯有繼續捱打,小朋友大個打埋一份

子爵府

回覆樓主:

咁都生到3個真係勁
帶c6睇醫生啦 唔肯醫或無改善我會為帶小朋友走 唔想係咁抑壓環境生活
最後一齊痴線

子爵府

如果你老公之前唔係咁
咁佢好大機會抑鬱症

同佢傾下,可以的話最好睇醫生食藥

如果唔肯,最壞打算真係分開

侯爵府

Iloveparis8 發表於 20-2-10 11:44
係全職主婦

我唸你要有自己經濟能力,有啲男人係咁,當老婆唔洗返工會睇少老婆,可唔可以請工人湊小朋友,自己返工唔洗睇佢面色。

我媽成日教我,唔好靠男人,自己講句野都可以大聲啲,有啲男人睇中你弱點,所以,為左自己尋出路。

首頁

尾頁

跳至