夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章

wbowbo 發表於 20-2-10 09:13
睇文字都難頂, 小朋友由細到大對住咁既爸爸, 對他們成長有影響, 或者有樣學樣! ...
對,我識一位朋友,成長環境同樓主一樣,爸爸係好暴躁同粗口爛舌的人,由細到大都對住咁的爸爸,佢自己就視爸爸為反面教材,於是佢唔講粗口,好斯文,自己又好努力去讀書,成為一個專業人士。但佢哥哥就學囇d衰嘢,讀書唔成,脾氣暴躁。
所以係咁的環境下成長,可以預計子女可能會有兩種發展,一係視爸爸為反面教材,好努力要自己變得優秀、一係就有樣學樣

禁止訪問

男爵府

Iloveparis8 發表於 20-2-10 04:08
夫妻間相處,總有甜酸苦辣。 近幾年 我有三位小朋友相繼出世,因為小朋友的話題,當遇上不協調,都不時吵架 ...

要分居。你老公情緒失控,對你係唔太安全。

子爵府

回覆 Iloveparis8 的帖子

首先唔知佢幾時開始咁樣,難聽都要講,好難相信,點解佢咁樣對你,你都仲可以同佢生三件,仲做FTM

左一句老母,右一句臭X,真心唔可以忍受,仲要郁手,呢個真係不能接受

可以就諗吓點樣出返嚟做嘢,請工人湊,你先有機會重新掌握你的人生,為你自己好,為小朋友又好,離開佢會好啲,否則當你發現佢已經影響你小朋友發展時,就太遲

禁止訪問

大宅

淨睇文字已戥你難受,我相信繼續落去佢只會變本加厲,對三個小孩嘅影響會好深遠,妳地既處境亦唔太安全,呢啲亦係最可怕嘅假雙親生活。妳認真諗諗後路如何,好好保護自己和仔女, 最緊要有咩事要開口求助。

子爵府

樓主,係時候計劃出番來工作,搵定支援,如果親友幫唔到手,搵社工幫你,你老公嘅情況唔好突然變好,不如化被動為主動。

子爵府

畀面勳章

micsin 發表於 20-2-10 09:54
我同你一樣, 對 我經常問自己 究竟要忍到幾時, 一輩子太長了, 我認婚姻有好多問題, 兩夫妻有好多不同的意 ...
小朋友不會冇左Daddy, 父母的角色永遠唔會變的,有時大家分開左,感情可能會更好

侯爵府

至愛朱古力 發表於 20-2-11 02:33
又話Daddy錫小朋友,但又會用武力對付你地,你有能力,點解要讓小朋友係一個家庭暴力既環境長大呢?有Dadd ...

對 呢樣也是我最担心的 要掉一樣野容易 要修補先難 希望神弱給我力量

公爵府

夫妻間相處,總有甜酸苦辣。 近幾年 我有三位小朋友相繼出世,因為小朋友的話題,當遇上不協調,都不時吵架 ...

會唔會離婚?如果會,一定要早D好好準。要走一定走到,差在有冇決心。比我?你甘鬧我打我,我就算出去瞓街我都會走

大宅

alicego62 發表於 20-2-11 11:25
會唔會離婚?如果會,一定要早D好好準。要走一定走到,差在有冇決心。比我?你甘鬧我打我,我就算出去瞓街 ...

我想極都吾明簡着个咁差都會生三個?生一個就話易安排走人?重夠胆生三個又冇工作?出面風大雨大佢睇死你走得去邊呢?又火爆、又粗暴、只有教壞細佬當老婆係沙包?重唔想辦法自救自保離開?

大宅

micsin 發表於 20-2-11 10:25
對 呢樣也是我最担心的 要掉一樣野容易 要修補先難 希望神弱給我力量

如果你要修補, 始終要你自己去行,亦要佢肯

大宅

alicego62 發表於 20-2-11 11:25
會唔會離婚?如果會,一定要早D好好準。要走一定走到,差在有冇決心。比我?你甘鬧我打我,我就算出去瞓街 ...

Me 2

子爵府

Natalie625 發表於 20-2-10 13:49
如果你老公之前唔係咁
咁佢好大機會抑鬱症

認同,有明顯情緒病症狀,要睇醫生吃藥才能改善

別墅

完全冇呢個問題啦,因為有呢d粗口同郁手既行為,唔會再繼續同佢走落去啦,為咩要受氣??

睇妳寫,除左妳老公應該有情緒問題之外,佢好似好討厭妳喎,因為佢心情好時,妳想同佢講句野,佢都粗口回敬妳。

你地係生左小朋友之後,妳老公突然變成咁?

伯爵府

回覆 Iloveparis8 的帖子

快步署離婚

洋房

其實樓主知唔知夫妻之道係點相處?基本尊重都無!點過一世!係小朋友面前講粗口鬧老婆!小朋友大個又點會學識尊重別人!人生係你自己既!你小朋友仲細無得選擇!但我相信無一個小朋友會想要哩種童年!小朋友有咁既爸爸確實好可憐!以後人生路相信更加難行!凡事多為小朋友著想!你就會知道如何抉擇!

別墅

我有呢個問題,忍左一段時間。
而家決定離婚

侯爵府

我老公都成日罵我死肥婆
重有一陣用粗口罵我媽媽,呢世都記得

男爵府

其實被老公粗口對待 發脾氣要睇佢面色做人 仲要喺小朋友面前都係咁 係一種精神虐待

首頁

尾頁

跳至