自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

ChaBean 發表於 20-2-10 12:10
我屋企人多,每次買米買廁紙都2,3份咁,廁紙基本一日用一卷,有人肚痾時唔只,一次一條個個星期要買廁紙, ...

我一家三口
日日都差唔多用一卷廁紙
一個月起碼3-4條
我次次都會買定一個月份量
近期亞仔停課,連中午果餐都要煮埋,直頭連外賣都唔敢叫,真係米都食多啲,未搶購之前我已經買咗兩包 只係10日已淨返一包
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

zstb 發表於 20-2-10 11:57
係啦,真慘。屋企用淨兩卷,放假終於有時間去排隊買,我都係買左兩條,一來買兩條平啲,二來之後唔想放假 ...

係囉,我以前買親廁紙都係2條咁買,因為超市多數2條平啲
真係唔明買2條點解要俾人鄙視

侯爵府

陪月勳章

yuyueng 發表於 20-2-10 11:32
係呀!其實而家我心裡係有D鄙視拎住兩條廁紙既人。

下,我不嬲買廁紙都2條以上!
超市永遠$99.9三條,$7x.x二條

侯爵府

陪月勳章

仲有啊HKTV送貨, 成日都係特價五條一Pat咁買㗎啦

其實你有冇買開廁紙架

珍珠宮

咁平時大家買厠紙都係兩條兩條咁買嘅。

男爵府

家家公主 發表於 20-2-10 15:25
我一家三口
日日都差唔多用一卷廁紙
一個月起碼3-4條

我3大3小,c6一餐最少兩碗飯,兩個仔一人一碗,我同工人姐姐,bb 3個人加埋約2碗,未停工停課時只煮晚餐一個月都要10kg米

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

ChaBean 發表於 20-2-10 15:41
我3大3小,c6一餐最少兩碗飯,兩個仔一人一碗,我同工人姐姐,bb 3個人加埋約2碗,未停工停課時只煮晚餐一 ...

我家算細食 一家三口只係一mug 米再多少少都咁快食一包
你咁多人食飯梗係要買多兩包
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

回覆樓主:

朗豪坊Marketplace任買

已刪除用户

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

gogogodee 發表於 20-2-10 11:00
阿叔阿毛....討厭

人地買米都討厭?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔出街食飯, 好快食曬.

已刪除用户

男爵府

DJpoodle 發表於 20-2-10 11:14
3包好正常,你又唔知人地屋企幾多人食飯呢!?我之前基本上每2個月左右就去超市買米,起碼都要4包,因為屋 ...

我過年廿九買左兩包8公斤,因為要入滿個米缸 基本上我每個月都買兩包米,所以吾會出去搶,廁紙就月頭買定4條,又係吾需要去搶

珍珠宮

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

gogogodee 發表於 20-2-10 11:00
阿叔阿毛....討厭

完全冇問題

大宅

回覆樓主:

三個人兩包其實正常, 如果一日食兩餐一家幾口一包其實好快食完

大宅

盲搶係有問題,但唔應該太過敏,有人話揸兩條廁紙都鄙視,太敏感啦。放鬆d。
我不嬲都趁買兩條平d時買兩條㗎,同呢次疫情無關。

珍珠宮

siu-miu 發表於 20-2-10 11:19
可能幫仔女買呢,返工難買。咁搞第時拎兩條廁紙都有壓力⋯⋯

有機會,今日新聞報道有護士太忙,無法買到米。

男爵府

回覆樓主:

我上星期屋企附近超市,雜貨舖都無米,去中環附近超市都無。最後托同事晌佢屋企附近先買到包2公斤

伯爵府

yuyueng 發表於 20-2-10 12:53
我係食到米缸一粒都無至去買米,然後可以洗下膠米缸,之後至買番包5kg既,再放幾個蒜頭入米缸,未見過有榖 ...

放蒜頭落米缸
呢個方法有幾好喎
係咪整粒蒜頭放入去呀

首頁

尾頁

跳至