1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

女女現在2歲3個月
認知、語言都發展不俗
可以流利用句子對答
在家超開朗活潑、會望人、會講唔停、蹦蹦跳,好正常。
但唔知點解一出街,對住任何大人(不論講識唔識,見過/未見過)
都會呆左,冇反應,十問十唔應,冇反應。連hi/bye都唔會(好間唔中會揮手bye一兩次)

好大戒心

身教、說故事、講道理,都一直係咁

但佢對小朋友就好d,會主動走入小朋友群,也願意同小朋友傾計

我地好擔心,去健康院見姑娘
佢一直觀察姑娘冇反應,唔出聲,比玩具,比糖佢都唔接ga
但姑娘話佢係性格向+唔夠信心,話佢仲細,再觀察半年先。

但我覺得佢好怪,怕醜唔應該怕成咁

有冇人小朋友都係咁?

別墅

DoubleS1218 發表於 20-2-10 12:50
女女現在2歲3個月
認知、語言都發展不俗
可以流利用句子對答

補充:

佢會係人地走左仲呆左唔出聲至少10分鐘

已返緊n, 老師話佢係學校係會講野,但唔多,好慢熱,會同同學傾計,但如果老師正式面對面咁問佢野佢唔會應,但唔覺唔覺咁同佢傾計,佢會答

我在職媽媽,從小佢係本地保母姨姨湊(好錫佢,錫到1歲時上埋契),會日日帶去飲茶、playroom/圖書館/公園),所以唔應該算見得人少!

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

我侄女係咁,佢媽好多朋友好social 的,所以自細見好多人,亦上好多不同的興趣班,但依然好怕生好怕醜,要好耐或好多堂先warm up 到。
而家大個D同返咗學(而家K1) 就好D。
呢D係性格,天生的。

子爵府

回覆樓主:

小朋友性格比較內向同慢熱,唔需要太擔心嘅。

我女同你小朋友情況類似,喺其他人面前好少講嘢。2歲前更頑固,點都唔肯講嘢,有部份親友以為佢唔識講嘢。再大啲先肯講幾個字(好細聲)。但平日句子流暢、聲如洪鐘,好鍾意問問題,唔講嘢都會自己唱歌。

照顧者同成長環境會影響小朋友個性,但先天因素佔多。
我細個住村屋,鄰居經過大家都會閒談幾句。媽咪同街上唔識嘅人都可以傾計,父母同家姐都好健談。而我細個非常沉默,有諗法都唔會提出,到小學先漸漸肯出聲。

每個人都唔同嘅個性,有人外向,有人內向。

子爵府

如果有陌生人來家中,佢反應係點?對一D大小小例如7、8歲嘅哥哥姐姐又點?每次出街會唔會俾心理準備佢?例如一陣會去邊度,見到咩人

別墅

DoubleS1218 發表於 20-2-10 12:50
女女現在2歲3個月
認知、語言都發展不俗
可以流利用句子對答

我記得張崇德夫婦對仔女有選擇性緘默,唔知同你小朋友情況係咪相似,可以search 吓有關資料

別墅

CCHINGC 發表於 20-2-11 16:05
如果有陌生人來家中,佢反應係點?對一D大小小例如7、8歲嘅哥哥姐姐又點?每次出街會唔會俾心理準備佢?例 ...

確實佢出生(除左初生時大家來探外)都好少人來家作客。多數係帶出去聚會
不過佢好怕門鈴聲,一有門鈴響就會即刻爬上sofa固定位,眼定定望住門口睇下係邊個!
對大過佢既小朋友佢一樣ok,都幾鍾意同d哥哥姐姐玩。

每次我都有比心理準備佢,去邊度,會見到邊個!

別墅

Kwan0406 發表於 20-2-13 14:36
我記得張崇德夫婦對仔女有選擇性緘默,唔知同你小朋友情況係咪相似,可以search 吓有關資料
...

我都有睇過呀!
我都有擔心佢係選擇性緘默,我有問過playgroup老師(佢由1歲跟呢位老師上到2歲返n先冇再返)、n班班主任、健康院姑娘都話佢應該唔係!

我我覺得好多徵狀相似

不過唔似既係
選擇緘默好似係在唔外面係完全唔講野,而我女女係大家唔好集中佢做焦點,佢係街都係會不停同我地講嘢!

但只要有其他人撩佢玩/插嘴,佢就會即時唔敢再出聲。直到「外人」離開(emoji)

首頁

尾頁

跳至