懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

albye 發表於 20-2-10 17:02
囡囡呢幾日都訓過龍,聽老人家話訓教先會長高,
但係唔食奶又邊夠營養呢?應唔應該叫醒佢起身食奶呢? ...
Bb幾大?一日幾多餐?

大宅

2024年龍年勳章

如果食既份量同佢平時訓得少既時候一樣,咁應該無問題

大宅

d人話訓得多至長肉架,如果係我會俾佢訓夠先

回覆 albye 的帖子

Hi albye,BB好聰明,會因應自己身體需要調節奶量和進食時間,按返囡囡需要餵哺係最理想嘅,如果囡囡午睡緊/無表示餓信號, 都代表佢未肚餓可以唔需要餵奶架,瞓得好都幫助長肉。囡囡幾大? 開始食固體未?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我會比BB訓多陣,始終BB餓的話就會醒左叫你喂奶

水晶宮

albye 發表於 20-2-10 17:02
囡囡呢幾日都訓過龍,聽老人家話訓教先會長高,
但係唔食奶又邊夠營養呢?應唔應該叫醒佢起身食奶呢? ...

最重要係:你小朋友幾大?唔同年齡/月數唔同做法喎。

大宅

2024年龍年勳章

最緊要BB吸收足夠營養,訓多陣無咩所謂既

大宅

唔同階段有唔同做法,如果BB初初出世又有黃就要定時定候拍醒佢去飲奶,到大個左就訓左先都無所謂

大宅

個人建議, 訓覺

子爵府

chajas 發表於 20-2-13 16:42
唔同階段有唔同做法,如果BB初初出世又有黃就要定時定候拍醒佢去飲奶,到大個左就訓左先都無所謂 ...

好同意, 不同階段, 做法不同, 不能一概而論。尤其初生bb, 加埋有黃, 真係係咁瞓唔食奶。但呢個情況係要定時叫醒佢食奶, 唔可以尤得佢瞓, 否則黃唔退, 重危險。

珍珠宮

重點bb係幾大同退咗黃未?
未退黃就一定要瞓2個鐘就叫bb起身飲奶
黃疸令bb嗜睡唔識起身,飲得夠奶先會退黃,飲唔夠奶黃疸會上升,黃疸指數太高要返醫院照燈,否則對bb有危險

滿月同退晒黃就由得bb瞓

首頁

尾頁

跳至