6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb突然星期五晚開始唔肯食奶, 加固也不是食得好好。而且已經屙硬屎2個月,睇完幾次醫生,有轉過奶粉。
我好徬徨好大壓力,可以點做?(emoji)(emoji)

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 winniepan615 的帖子

唔好緊張喔!BB可能厭奶期,試下少食多餐,過幾日會好d!我BB就飲緊美素佳兒2號,同我B既肚仔都幾夾!
加油

男爵府

BB 幾大?3個月以上厭奶期好普遍,唔使太緊張。如果夠5個月直接加固啦。

大宅

winniepan615 發表於 20-2-10 23:58
bb突然星期五晚開始唔肯食奶, 加固也不是食得好好。而且已經屙硬屎2個月,睇完幾次醫生,有轉過奶粉。
我 ...

試下轉下其他地方/pose餵奶,個時個b厭奶我放佢係highchair就食,佢有無飲水呀?加固要飲多d水先唔屙硬屎

複式洋房

回覆樓主:

今個月滿1歲,依家每日都期待佢會飲番奶,可惜,到今日仍然唔飲(emoji),唉,好煩惱呀。
佢都算肯飲水,而且每日有一餐粥, 一定加菜比佢,也每日一種水果

大宅

虎到金來勳章 畀面勳章

BB有厭奶期,唔知幾時亦唔知厭幾耐,我大女個時6個月厭過,可能一餐先飲得2-3安士,唯有少食多餐,加固開多啲就俾美素奶米糊,等佢鐘意返 d 食奶。

Btw我大女係頭2個月人奶,之後7-8月後美素B,所以加固都配返美素奶米糊

大宅

BB可能厭奶期,到某個時間就會肯飲翻奶,試下轉美素佳兒,我小朋友飲緊,好少屙硬屎,同試吓飲多啲水

複式洋房

不用太担心,bb成长阶段有几个厌奶期,一餐奶饮几个钟!我家小魔星三岁的时候,嗅嗅又大又嗅又硬,每次开大前都叫肚子疼,只要开佐大肚子就吾痛!经我观察发现她饮水少,无食生果!后来我带她去睇中医,做小儿推拿,临睡前按摩肚仔!我还专门在美素奶奶道添加佐益生菌,帮助肠道健康,便便畅通,现在开大前少佐叫肚子疼!

別墅

winniepan615 發表於 20-2-11 22:40
今個月滿1歲,依家每日都期待佢會飲番奶,可惜,到今日仍然唔飲(emoji),唉,好煩惱呀。
佢都算肯飲水,而 ...

一歲一日只食一餐粥會唔會太少呀?
可以試多d不同食物,咪唔洗只靠飲奶

別墅

我個仔飲美素佳兒 D便便好靚同埋 我覚得呢隻奶粉對於佢容易吸收 可以一試

複式洋房

winniepan615 發表於 20-2-11 22:40
佢都算肯飲水,而 ...

粥可以加碎肉和蛋花, 營養好些。另外, 可以試試用奶粉開糊仔俾佢?如果一歲可以跟大人三餐, 份量夠都唔使太擔心。

別墅

厭奶期!!恐怖厭奶期⋯⋯ 我B都持續咗個幾月,瘦咗好多

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至