自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

回覆 薯圈 的帖子

我都想知濾棉可以用咩

用保鮮紙,透唔到氣的

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

bechan168 發表於 20-2-11 08:09

好過排唔到隊空手而回, 又攪到遲到返公司。老闆唔會體諒 ...

我前老闆好好人,新年前買定幾盒係公司,年初X見勢式唔對,叫日本朋友寄一大箱口罩,佢諗住俾香港office同大陸office的職員用。
佢仲比咗一大盒日本口罩給我,呢個時勢,我覺得好溫暖,好有愛。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

奇異果小邱 發表於 20-2-11 09:56
回覆 薯圈 的帖子

我都想知濾棉可以用咩

都要頂著先

子爵府

wawaliluk 發表於 20-2-11 10:09
我前老闆好好人,新年前買定幾盒係公司,年初X見勢式唔對,叫日本朋友寄一大箱口罩,佢諗住俾香港office同 ...

你就好啦, 我地講左要自備

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

bechan168 發表於 20-2-11 11:05
你就好啦, 我地講左要自備

我冇撈喇!
前公司平時唔覺有咩福利,但今次見到老闆好好人,有一星期home office,今星期返工,返10放5,仲撲埋口罩給伙計。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

wawaliluk 發表於 20-2-11 11:25
我冇撈喇!
前公司平時唔覺有咩福利,但今次見到老闆好好人,有一星期home office,今星期返工,返10放5, ...

我前公司現在都有放早(10-5)
依家依間唔洗諗, 所以夠鐘我即閃

侯爵府

回覆樓主:

其實一般出街,如果唔係去醫院或人多地方,我覺得如果冇乜貨,用非阻冠病既口罩都ok,冇貨用都要頂住先。
首先,9成人都用緊口罩,就算自己用次等d既,感染機會都好低。係怕一個可能性,如果剛有帶菌病人冇用口罩又打噴嚏,而你又行過就有機會中招,不過醫生已講左冠菌係依附在飛沫上,一噴出黎就會向下跌,多數係人既手摸到呢d菌再整左落眼口等等。最緊要唔好周圍摸,唔好摔眼。

hungng    發表於 20-2-16 18:29

伯爵府

bechan168 發表於 20-2-11 08:45
我用日本二重紗呀。

係咪類似bb用嘅紗巾

子爵府

華妹妹 發表於 20-2-11 11:56
其實一般出街,如果唔係去醫院或人多地方,我覺得如果冇乜貨,用非阻冠病既口罩都ok,冇貨用都要頂住先。
...

係呀, 要返工真係好難排隊點都要頂著先, 我都覺對手要及時消潔最重要。

子爵府

judychungpuiyan 發表於 20-2-11 12:19
係咪類似bb用嘅紗巾

係呀, 厚少少的。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

333s 發表於 20-2-11 09:24
排到隊又未必買到。 除非能接受 200 +/50个, 有的店有。 也不是每一家。
市面有可洗。58/3个。

邊度有得賣?

男爵府

袁醫生都話布口罩防到7成

男爵府

bechan168 發表於 20-2-11 08:09

好過排唔到隊空手而回, 又攪到遲到返公司。老闆唔會體諒 ...

今日搭巴士有人無戴,等巴士又有人無戴,買麵包都有店員無戴

子爵府

keikei1234 發表於 20-2-11 17:10
今日搭巴士有人無戴,等巴士又有人無戴,買麵包都有店員無戴

家下咩時勢呀, 定真係買唔再口罩呀。

男爵府

bechan168 發表於 20-2-11 17:12
下 家下咩時勢呀, 定真係買唔再口罩呀。

唔知呀。公司大廈搭電梯又有人無戴。搭搭下佢中途入電梯,走都走唔到。今朝麵包店個阿姐不只無戴,仲不斷和其他人傾計討論邊種口罩有效。所以最後買左包裝左的麵包,無買未入袋的有餡包

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

keikei1234 發表於 20-2-11 17:19
唔知呀。公司大廈搭電梯又有人無戴。搭搭下佢中途入電梯,走都走唔到。今朝麵包店個阿姐不只無戴,仲不斷 ...

而家買返嚟啲麵包,多數叮一叮或擺落電飯煲焗一焗先敢食,感覺安心啲。

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我如果只係落一落街,唔超過三個鐘,我都係用布口罩,之前係FB買咗個,$50,我會係外面噴waterproof, 咁樣感覺好少少,入面如果怕,可以加多塊廚房紙,隔一隔自己嘅飛沫,應該ok
每日望住佢哋就充滿力量啦!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bechan168 發表於 20-2-11 08:45
等你報告下

可能加得太多層好焗
布口罩加左兩層魚袋,加一層防水布

再搵張tempo紙巾摺左四層
要改良一下
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

回覆樓主:

今日出街多左人用布口罩

子爵府

keikei1234 發表於 20-2-11 17:19
唔知呀。公司大廈搭電梯又有人無戴。搭搭下佢中途入電梯,走都走唔到。今朝麵包店個阿姐不只無戴,仲不斷 ...

我剛係車箱都見到個男人好勇無帶口罩。
個阿姐無帶口罩仲講野包緊個d 面包唔好買啦, 飛沫呀

首頁
12345...9

尾頁

跳至