嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

家姐個bb濕疹好嚴重,又腫又甩皮。而家肺炎,有咩家居清潔用品可以殺病毒,又唔刺激皮膚?

大宅

mayawong1003 發表於 20-2-11 09:23
家姐個bb濕疹好嚴重,又腫又甩皮。而家肺炎,有咩清潔用品可以殺病毒,又唔刺激皮膚?
...

坊間很多試過都一般。聽医生講: 诜澡用"豬油膏", 平時常補濕用50/50.
常保持油油地在患處。不好用"花士令"會發炎。

複式洋房

mrslau999 發表於 20-2-11 11:40
坊間很多試過都一般。聽医生講: 诜澡用"豬油膏", 平時常補濕用50/50.
常保持油油地在患處。不好用"花士令" ...

50/50係咩

大宅

mayawong1003 發表於 20-2-11 11:42
50/50係咩

我從政府医院,不肯定街外有冇!

別墅

回覆 mrslau999 的帖子

用過豬油膏, 感覺很不良好。

別墅

回覆 mayawong1003 的帖子

我都想知

Hi mayawong1003,一般用返BB用開的梘液/沐浴露,配合搓揉皮膚動作(20-30秒) ,再用清水沖洗,有助清除/沖走細菌或病毒架。 BB用品可用熱水泡浸,衣服/被單放入洗衣機用攝氏60度以上清洗(每2星期洗衣機用攝氏90度的水空洗一次),避免用地氈/ 絨沙發/ 絨毛玩具,利用抽濕機將室內維持在50%左右濕度,以百葉簾代替布窗簾/勤清洗布窗簾,亦有助減慢滋生塵蟎和細菌。醫生有冇懷疑什麼是BB致敏原?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-2-13 16:36

Hi mayawong1003,一般用返BB用開的梘液/沐浴露,配合搓揉皮膚動作(20-30秒) ...

多謝分享(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)佢六個月大,咁快可以做致敏原測試嗎?

mayawong1003 發表於 20-2-16 10:20
多謝分享(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)佢六個月大,咁快可以做致敏原測試嗎?

...

唔好客氣, 濕疹是皮膚的表層炎症, 皮膚會有痕癢、水泡、紅腫、滲液, 常見致敏原例如: 牛奶、雞旦、花粉、塵蟎、霉菌、動物毛髮、化學物(清潔劑)等, 一般透過加強皮膚保濕會有助舒緩濕疹。 醫生通常會根據臨床診斷結果, 建議是否做過敏測試。 有關過敏資料,可參考香港過敏協會: https://www.allergyhk.org/?page_id=37

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

我的小朋友有濕疹和氣管敏感,我用Huracan Bio Air Guard清潔小朋友的用品和他們接觸的地方。效果不錯,濕疹和氣管都改善了

首頁

尾頁

跳至