論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

有幾支細的搓手液, 姨生女比, 幾包消毒紙巾, 奶奶比, 我買吾到, 亦要返工無時間去排, 全部依靠親朋戚友比我, 比了1包及1支工人用, 月頭的事, 今早發現少了1支, 問了工人, 她承認取了, 我問她已用完? 她說未! 我問他點解又取? 我話已比你了, 佢話我之前比佢個d係佢放假用, 現在取的是去買餸用, 真係好激氣, 我從來無話要咁分來用, 你用完可以問下我, 為何成日都要不問自取我d野, 我放在家的就可以給工人自由取用嗎? 不問自取是為賊也, 最嬲係我老公串我, 叫我鎖入匣萬!
由2月開始我比工人星期一出街買1次餸, 其餘時間是我放工買埋回家!

複式洋房

回覆 sukiwongsk 的帖子

我明白呀!!!現在這些清潔用品仲值錢過現金, 真係會日日走去點下存貨數量的。 若果少左,個心又真係會擔心的.....

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

日防夜防 家傭難防

別墅

完全明白...依家非常時期....
我屋企個工人會隨意拎啲口罩....
一次冇咗10幾個....好肉痛...
我問佢,佢就話用完要換....
我依家全部收起晒,配給制
淨係佢放假先比一個佢...
我都唔俾佢出去買嘢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你工人好衰格, 咁時期, 唔慳不特止, 仲不問自取大條道理, 諗定換人。 小心佢偷野。

伯爵府

畀面勳章

KokoroS 發表於 20-2-11 13:53

完全明白...依家非常時期....

我今晚返去就全部收哂鎖起, 吾珍惜得來不易的東西, 吾好怪我無情!

別墅

sukiwongsk 發表於 20-2-11 15:04
我今晚返去就全部收哂鎖起, 吾珍惜得來不易的東西, 吾好怪我無情!

真係要,
我果個就係拎去派比同鄉,
我都要收起晒d 口罩

別墅

sukiwongsk 發表於 20-2-11 10:17
有幾支細的搓手液, 姨生女比, 幾包消毒紙巾, 奶奶比, 我買吾到, 亦要返工無時間去排, 全部依靠親朋戚友比我 ...

非常同意樓主所講嘅「不問自取是為賊也」,我剛走的那印印,連廁紙都拎埋拎埋放喺自己衫袋,咁樣做就唔使自己俾錢買紙巾,賤到爆!佢走咗之後發現原來偷咗啲日用品、廚房用具,我fax去入境處投訴,希望他們可以留個record,估唔到佢哋真係覆我已經keep咗 record。

現在口罩、消毒用品、一些日用品都咁難先可以買到;所以大家一定要收好,唔好俾工人們有機可乘

公爵府

KokoroS 發表於 20-2-11 16:09
真係要,
我果個就係拎去派比同鄉,
我都要收起晒d 口罩

同意,我把口罩放在主人房,工人出外買餸同放假才俾,我信唔過佢地。

別墅

OKC 發表於 20-2-14 09:52
同意,我把口罩放在主人房,工人出外買餸同放假才俾,我信唔過佢地。

係呀,出面好難買,
但工人又唔會同你慳....

男爵府

sukiwongsk 發表於 20-2-11 10:17
有幾支細的搓手液, 姨生女比, 幾包消毒紙巾, 奶奶比, 我買吾到, 亦要返工無時間去排, 全部依靠親朋戚友比我 ...

我地一向自己買餸就係唔想工人出去成日

公爵府

KokoroS 發表於 20-2-14 13:35
係呀,出面好難買,
但工人又唔會同你慳....

無見過工人會同雇主慳,經驗之談:由得工人任食任用D食物用品好快就無哂,我試過擺一筒康XC(10片),一大樽新嘅柚子密出去,一星期無哂...
呢個時候,口罩唔駛講,一定要分配俾工人用。

別墅

OKC 發表於 20-2-14 20:07
無見過工人會同雇主慳,經驗之談:由得工人任食任用D食物用品好快就無哂,我試過擺一筒康XC(10片),一大 ...

你起碼見到一個星期咁冇晒....
我放咩出去,我個工人全部拎入房....
佢同我一齊買餸,問可唔可以買香蕉
但我返到屋企跟本冇見過d蕉.....

公爵府

KokoroS 發表於 20-2-15 04:33

咁樣等同偷,你有無同佢對質?呢種工人留不得。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

KokoroS 發表於 20-2-15 04:33
你工人, 博炒架,D野任攞, 無規矩成咁。 佢仲大條道理話野放係度, 佢可以食同用添。
仲有唔靚唔用。

以前炒件肥廢人, 初來, 我比黑白松露醬比Pa點菜, 咸蛋食, Pa鐘意食, 件肥廢人識貨, 又倒大堆來點菜食。 比我鬧佢, the truffle is for Sir, why you take Sir things. 黑面。 跟住喊。 Why I cannot eat?

This is from Italy, my sister buy for Sir.

唔鬧唔得架。

大宅

lily-of-valley 發表於 20-2-15 10:23
你工人, 博炒架,D野任攞, 無規矩成咁。 佢仲大條道理話野放係度, 佢可以食同用添。
仲有唔靚唔用。

D死賓成日都覺得自己係同僱主平起平坐,刻意唔分莊閑,冇大冇細。我覺得請工人就好似屋企比人抄家咁,你有乜佢都知,仲要老馮要比佢用。 例如:牙刷牙膏洗頭水沐浴露,老實講,點解呢啲咁personal嘅嘢我都要包? 我有陣時諗起就條氣就唔順。

公爵府

lily-of-valley 發表於 20-2-15 10:23
仲有唔靚唔用。

遇著呢些富貴工主唔識分莊閒真唔好彩,我之前有菲工人偷食燕窩,話明佢唔食得,點知道佢偷食?燉完一碗明明杰達達,放在雪櫃,第二朝食少少都仲杰達達,放工返來已經稀哂

象牙宮

OKC 發表於 20-2-16 11:16
遇著呢些富貴工主唔識分莊閒真唔好彩,我之前有菲工人偷食燕窩,話明佢唔食得,點知道佢偷食?燉完一碗明 ...
係呀, 咁識食。 做野就懵, 偷就叻。 唔靚唔偷。 但通常呢D工人, 下場都係被炒。

別墅

仲有唔靚唔用。

我都想炒...
但老公唔肯...佢話一定要搵到第二個先炒...
因為咁我仲同老公鬧交.....

老公成日話請得工人就預左佢會亂拎野...
成日叫我睇開 D

象牙宮

Wallsa626 發表於 20-2-16 02:47

D死賓成日都覺得自己係同僱主平起平坐,刻意唔分莊閑,冇 ...
Bun成日自大狂, 印就鬼祟陰濕, 最想做港太。

仲無禮諸事, 問埋D乞人憎問題。

首頁

尾頁

跳至