0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB手仔有一撻好似濕疹嘅皮膚, 揸過加州寶寶同寶貝濕疹膏, 時好時差,已經兩個幾月,應該點做好呀? 好似越嚟越大撻咁 。 之前都有其他地方好似呢撻咁樣,但都已經好返曬 。
BB飲奶粉嘅,而家六個月大
謝謝大家

大宅

睇醫生吧,唔好拖,似濕疹

大宅

Sbbxoxo 發表於 20-2-11 17:25
睇醫生吧,唔好拖,似濕疹

我驚而家去診所好多細菌,所以想睇下有冇其他方法
謝謝妳

大宅

合桃酥 發表於 20-2-11 13:01
BB手仔有一撻好似濕疹嘅皮膚, 揸過加州寶寶同寶貝濕疹膏, 時好時差,已經兩個幾月,應該點做好呀? 好似 ...

有冇出水同粒粒突起?

大宅

littlekite1 發表於 20-2-11 21:24
有冇出水同粒粒突起?

冇出水,有少少粒粒突起,好乾同埋有啲硬。 請問係咪濕疹呢?
謝謝妳

大宅

合桃酥 發表於 20-2-11 23:00
冇出水,有少少粒粒突起,好乾同埋有啲硬。 請問係咪濕疹呢?
謝謝妳

係呀,我女都係有呢d
又乾又硬仲有出水,朝朝訓醒都濕,痴住件衫,好似搞左2個月都唔得,最後我買左天然濕疹膏再加cream,而家滑返,係有達深色印

大宅

littlekite1 發表於 20-2-12 00:19
係呀,我女都係有呢d
又乾又硬仲有出水,朝朝訓醒都濕,痴住件衫,好似搞左2個月都唔得,最後我買左天然濕 ...

請問妳係用咩牌子濕疹膏同埋cream?
其實點解BB會咁容易有濕疹嘅?BB耐唔耐就會起, 但係都好快好返, 係呢一撻就唔好,仲越嚟越大撻。 頭皮都有一撻,又係成日返發 我而家沖涼唔敢比梘液 ,驚越沖越乾

男爵府

2024年龍年勳章

都有少少似癬,「圓癬」之類,上網搜尋睇吓相,對比吓。

大宅

合桃酥 發表於 20-2-12 02:27
請問妳係用咩牌子濕疹膏同埋cream?
其實點解BB會咁容易有濕疹嘅?BB耐唔耐就會起, 但係都好快好返, 係呢 ...

你fb search 濕疹同行,我所有野轉晒用佢,我女持續左3個月既濕疹好左好多,之前我日日心痛佢,訓醒後手腳皮膚痴住件衫,希望幫到你

大宅

babyfung61 發表於 20-2-12 02:51
都有少少似癬,「圓癬」之類,上網搜尋睇吓相,對比吓。

有啲似

大宅

littlekite1 發表於 20-2-12 15:25
你fb search 濕疹同行,我所有野轉晒用佢,我女持續左3個月既濕疹好左好多,之前我日日心痛佢,訓醒後手腳 ...

見到BB咁,真係好心痛
謝謝妳

禁止訪問

別墅

合桃酥 發表於 20-2-11 13:01
BB手仔有一撻好似濕疹嘅皮膚, 揸過加州寶寶同寶貝濕疹膏, 時好時差,已經兩個幾月,應該點做好呀? 好似 ...

睇到好慘豬豬啊...
感覺已經兩個月就去睇醫生會好d吧!...
此終醫生比較專業,你唔知BB係咩原因,
如果係病理的濕疹,又或者係其他的過敏,
你要知道問題先解決到,聽過有D BB係會愈擦愈差情況...希望BB早日康復!

大宅

si413 發表於 20-2-14 22:05
似係濕疹, bb好多時都起濕疹,我仔4個月大都出過, qv 加州寶寶 c巴都試過,要慢慢揾隻岩bb用嘅,後尾試cetaphi ...

請問q v係乜嘢牌子? cetaphil你用邊一款呢?謝謝妳
我最初用加州寶寶都有好轉, 之後又唔得, 如果用physio gel,唔知bb用得唔得呢? 我今日開始用金銀花水敷, 淡咗少少, 但係喺側邊又想起啲新嘅出嚟。 BB 3月頭要去私家診所打針, 如果到時未好都要問下醫生。有搽過寶貝濕疹膏 ,雖然冇類固醇但係都帶藥性, 所以唔敢成日幫佢搽? 見到BB咁樣真係好心痛

大宅

RainniePoon_FB 發表於 20-2-14 23:08
睇到好慘豬豬啊...
感覺已經兩個月就去睇醫生會好d吧!...
此終醫生比較專業,你唔知BB係咩 ...

謝謝妳呀
BB 3月頭會去私家醫生度打針, 如果到時唔好都要問下醫生。 時好時差 ,今日開始試用金銀花水敷,淡咗少少,冇咁硬 ,但都有啲新嘅起出來。 希望快啲好返啦, 知道佢唔舒服, 只不過唔識講出嚟, 見到好心痛呀

首頁

尾頁

跳至