論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

我菲律賓工人來左2個月 ,整體家務 煮飯都快手 乾淨,但每日食完中午飯後,就入房訓教由2點-6點!其間叫佢做野就會黑面,仲要唉唉聲。仲問我:點解唔叫佢上午做? 我bb月尾出世,我都唔知第時仲會唔會咁懶?定係開咗搵定新工人?

大宅

回覆 Candi_yau 的帖子

比我會再揾,bb 4to6pm唔需要佢幫手???

洋房

回覆 chrisbayon08 的帖子

Bb月尾先出世

大宅

咁要出warning letter俾佢啦,佢只做半日野,咁你出半份糧畀佢得唔得呀

複式洋房

Candi_yau 發表於 20-2-11 19:28
我菲律賓工人來左2個月 ,整體家務 煮飯都快手 乾淨,但每日食完中午飯後,就入房訓教由2點-6點!其間叫佢 ...

嘩~同我工人一模一樣
佢係我bb 出世2個星期開始係我屋企做野,
依加做左就快3個月.....
佢都係下午會返房訓覺 1pm - 5pm
我個工人連基本清潔都做唔好...
做野好求其....叫佢做野會黑面
之後我老公都同佢講左我地都唔滿意佢表現...
佢竟然同我老公講,你想可以炒我

我會炒佢但唔係依家...
因為最近太難搵新姐姐啦
我建議你炒左佢好d ....
佢地有左咁既習慣,以後都唔會改

珊瑚宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

直頭博炒, 明知有new born, 仲唔博炒。

子爵府

2020勳章 BK Milk勳章

我菲律賓工人來左2個月 ,整體家務 煮飯都快手 乾淨,但每日食完中午飯後,就入房訓教由2點-6點!其間叫佢 ...
你俾時間表佢做野,有邊份工可以2一6pm午睡?

除非你叫佢捱夜。

先帶佢同agent3口6面講時間表和家規,唔接受就叫佢辭職

佢再犯就即時出warning letter ,叫
agent 做見證人。

再唔聽就即炒。

寶石宮

2020勳章

回覆樓主:

午睡4小時······

禁止發言

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

複式洋房

我個菲律賓姐姐都係黎左3星期,bb下個月尾先出世。宜家屋企得兩個人,無咁多野俾佢做,佢又係朝早已做哂啲野。其餘時間都係入房休息,但從來就唔見佢會訓覺(唔知係咪唔敢)。

洋房

回覆 ikokam 的帖子

當然冇比佢訓教 佢宜家已經習慣左! 唯有下一個做好d

洋房

回覆 bearblair 的帖子

我呢個開頭都係咁 諗坐由佢,但長期係咁佢會習慣 我建議你最好都比d野下午野 例如煮下野比你食都好

複式洋房

Candi_yau 發表於 20-2-12 19:09
回覆 bearblair 的帖子

我呢個開頭都係咁 諗坐由佢,但長期係咁佢會習慣 我建議你最好都比d野下午野 例如 ...

佢下午會出下黎既,因為我食完午餐佢要洗野。但係真係無咩野可以俾佢下午做。

複式洋房

2020勳章

晏晝無野做都不能關房門休息,對佢好就開房門standby,嚴就坐廚房standby。
開錯頭,恨錯難返的。
無野做都要塞野佢做,唔使清潔? 買送煮飯?
一係日日叫姐姐煲湯,即日煲即日飲晒。
佢hea慣,對nb無好處,佢到時只會嫌辛苦。
都係搵定下個啦。

民房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

炒工人,雇主要赔多少钱啊。

大宅

2020勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
bearblair 發表於 20-2-12 20:42
佢下午會出下黎既,因為我食完午餐佢要洗野。但係真係無咩野可以俾佢下午做。
...

無野做叫佢
1) 睇烹飪書,再報告俾你聽點煮,提升下技能,特別佢需要學煮,坐月食譜,baby food
2) 學定點照顧初生,唔好到時話唔識,拿手唔成勢
3) 日日都係年廿八,大掃除,叫佢慢慢做,做得仔細d, 特別現在抗疫,更加要注意家居衛生

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊