懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2020勳章

ChorTingChung 發表於 20-2-13 00:17
洗手用暖水OK,全部媽媽都係咁。

唔該曬媽媽

複式洋房

2020勳章

chengsy 發表於 20-2-13 00:00
日夜顛倒真係好辛苦㗎,我完全明白,身子又弱,又要喂人奶,完全無得休息咁
...

撞正奶奶幫手坐月。。。仲。。。

複式洋房

2020勳章

chengsy 發表於 20-2-13 00:17
唔該曬媽媽

加油啊!生個精靈健康B

大宅

chengsy 發表於 20-2-13 00:11
想問下你係醫院係點洗手?就咁用熟水?泡艾薑包?用薑洗手液+熟水?

每人有壺飲用嘅熱水,我自己帶左個盤仔,倒啲水落去放涼用黎洗手咋。

複式洋房

QE有笑氣,但係要帶住口罩聞

別墅

2020勳章

RozitaC 發表於 20-2-13 02:30

咁其實聞唔聞到笑氣

複式洋房

Nagomi 發表於 20-2-13 08:19
咁其實聞唔聞到笑氣

聽個媽媽講,都聞到嘅,但係有d搞笑

複式洋房

回覆樓主:

我1月尾瑪嘉烈生左,冇得陪產同探病,如果有需要,家人可隨時上病房走廊拎物資比姑娘轉交比媽媽。所以入院前帶定bb必須物品,例如尿片,濕紙巾。
口罩我病前產房,去產房途中,同病後產房都有帶。落到產房護士話見我咁痛比我聞笑氣,主動叫我除口罩。
我第1胎36小時出院,要屋企人接同辦出院手續,家人托姑娘比左bb出院衫我,自己同bb換完出院衫,護士就會比d出院文件我,冇問題後佢就幫bb剪手帶腳帶。之後自己就抱住bb出走廊去見爸爸~(emoji)自己既隨身物資會有姑娘幫手代拎,唔洗擔心1個人搞唔掂。

希望以上經歷幫到大家(emoji)媽媽們加油!

洋房

請問(笑氣)係乜嚟㗎?

複式洋房

BK Milk勳章

Vicky_BB 發表於 20-2-13 11:05
我1月尾瑪嘉烈生左,冇得陪產同探病,如果有需要,家人可隨時上病房走廊拎物資比姑娘轉交比媽媽。所以入院 ...

聽您甘講,我個心都定啲,雖然冇得探病但起碼家人可以隨時拎物資黎,甘都好啲。我都隨時生得,第三胎,希望快靚正喇

複式洋房

王冊王冊 發表於 20-2-13 14:39
聽您甘講,我個心都定啲,雖然冇得探病但起碼家人可以隨時拎物資黎,甘都好啲。我都隨時生得,第三胎,希 ...

係呀,其實探病都只係2個鐘時間,家人黎到主要探bb, 唔係探媽媽! 餵奶換片都係要自己頂硬上,哈哈!而且依家醫院多病菌,家人都係少黎為妙。
陪產方面,我覺得老公在場冇咩幫忙,佢見到自己咁痛又幫唔上手,只會好心痛,而自己已經痛到冇心情理身邊既人
你第3胎應該好快生到,祝順順利利,母子平安!

複式洋房

BK Milk勳章

Vicky_BB 發表於 20-2-13 15:39
係呀,其實探病都只係2個鐘時間,家人黎到主要探bb, 唔係探媽媽! 餵奶換片都係要自己頂硬上,哈哈!而且依 ...

多謝您

複式洋房

想問下咁生完仲有冇得抱住個B 影張相?要戴住口罩?

複式洋房

janophelia 發表於 20-2-13 21:07
想問下咁生完仲有冇得抱住個B 影張相?要戴住口罩?

我之前一月底生有老公陪產同影相,老公要戴口罩影,宜家真係唔知

複式洋房

豆豆Baby 發表於 20-2-13 11:15
請問(笑氣)係乜嚟㗎?

減痛方法之一

複式洋房

2020勳章

siuyingdy 發表於 20-2-13 00:22
每人有壺飲用嘅熱水,我自己帶左個盤仔,倒啲水落去放涼用黎洗手咋。

屯門醫院話唔提供超過40度嘅水 ,如果我想要熱水係咪就要叫姐姐加水?

複式洋房

2020勳章

豆豆Baby 發表於 20-2-13 11:15
請問(笑氣)係乜嚟㗎?

藥物性減痛法: 

1. 吸入性止痛氣體【安妥樂Entonox】 - 安桃樂 (俗稱笑氣) 是經由面罩吸入的減痛氣體,適合第一產程時使用。當子宮開始收縮,產婦要把面罩按在臉上及緊蓋口鼻。然後深深吸入減痛氣,並經由口罩呼出,中途無須把面罩拿開,直到子宮收縮結束為止,減痛氣約需20 至30 秒才產生效用。在整個吸氣和呼氣過程中,產婦必須把面罩緊蓋口鼻,切勿鬆開,以達到減痛效果及符合環璄安全要求。笑氣對胎兒及母親無不良副作用,但個別人士會有暈眩、噁心或嘔吐現象。 

大宅

chengsy 發表於 20-2-14 21:23
屯門醫院話唔提供超過40度嘅水 ,如果我想要熱水係咪就要叫姐姐加水?
...

係呀,應該叫佢加水就得!
因為嗰壺水本身係比你飲用架,啲姐姐定時定候都會埋黎問要唔要加水

民房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
回覆 Vicky_BB 的帖子

請問家人可以送飯餸黎俾媽媽嗎?定各位媽媽都係食醫院餐?

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
yen04152003 發表於 20-2-15 12:24
回覆 Vicky_BB 的帖子

請問家人可以送飯餸黎俾媽媽嗎?定各位媽媽都係食醫院餐? ...

我係食醫院餐,但有見其他媽媽係食私家飯,所以應該家人送飯係冇問題的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊