0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb23日大 全奶粉b 食開能恩 但佢啲屎屁好臭 大概一日都有一次屎 面上啲粒粒好似越生越多仲有痰聲咁 明明次次都掃到風但佢成日谷到面紅紅個身係到扭 加上聽人講能恩比較熱氣 唔知係咪食到佢有少少燥 係咪應該幫佢轉?依家考慮緊 金裝美素力 同hipp 有冇食開媽咪比到意見 同埋轉奶粉 直接轉係咪ok 唔洗溝?

複式洋房

面上生粒粒可能係部分新生兒有的脂溢性皮炎,都話無需要特別處理,如擔心可以看醫生。我家細b出院後都係主要食皇家美素力,間中飲人奶,細b一日換七八次片片,多數係五六張片片有屎,食得多疴得多(emoji)但係要放屁屁或者疴屎前都係谷到面紅紅,全身扭來扭去睇起來幾辛苦,訓左都會被谷醒,啲便便又係軟便,唔知算唔算便秘,猶豫要唔要轉奶粉,也考慮過hipp

複式洋房

BB辣 發表於 20-2-11 23:46
面上生粒粒可能係部分新生兒有的脂溢性皮炎,都話無需要特別處理,如擔心可以看醫生。我家細b出院後都係主 ...

我b一日都7-8塊片但只得半夜先會柯一次屎 一柯就爆屎咁好水 佢多數剩係谷到面紅 無屁無屎架 hipp就好似腸會好啲不過就會瘦 我都唔知點簡好

複式洋房

回覆 Cheryl113 的帖子

可以試下美素力,我小朋友有飲緊,皮膚都吾錯,無生粒粒,屙便便又吾會谷到塊面紅哂,餐與餐之間可以比一兩啖水佢,會無咁多痰

大宅

2020勳章

Cheryl113 發表於 20-2-11 23:22
bb23日大 全奶粉b 食開能恩 但佢啲屎屁好臭 大概一日都有一次屎 面上啲粒粒好似越生越多仲有痰聲咁 明明次 ...

我女食開hipp
出世後2個月試過食能恩2星期,一食就出晒濕疹,立即轉返hipp
食hipp絕對唔會係肥仔b,不過d肉係實的的
我女而家6 個幾月,生長線75,便便一日1-2次,完全唔硬,我幾like hipp

大宅

2020勳章

可以考慮埋illuma呀,佢入面有hmo & mos,bb個腸胃會吸收得比較好同抵抗力會好d,
仔仔食左咁耐都唔覺佢有熱氣呀

別墅

2020勳章

你考慮埋enfinitas,冇蔗糖又有益菌素,
轉奶粉要一餐餐加上去轉,要幾日時間

別墅

我個女係醫院食s26 出院就人奶加hipp 食得幾好 有bubu 啲肉肉實實 由出世得過5磅幾 到而家七個星期 有9磅

大宅

2020勳章

之前都有試過呢個問題,幫個囡轉左illuma organic之後就好轉左,而家日日都去到便便

複式洋房

我bb食開皇家美素, poopoo無大問題,不過轉奶粉都啲時間,等bb慢慢適應,再觀察有無好左

洋房

面上的粒粒bb出世都会生,仲会有头泥呢!老人家和药房老板叫煲金银花冲凉和洗面!洗完白白我再擦茶籽油,效果不错!bb出现疑难问题时你可以打电话去母婴健康院问,或都卫生处问!我家小魔星是混合喂养杂奶bb.乜奶粉都饮过!如果想转奶要一餐餐甘转,转中间果餐,仲要观察她有无不适!小
魔星未满月也由A+ 黄金便便,但好嗅,转美素佳儿,绿便便也嗅!又转爱他美!!二岁时饮过hipp .因为hipp吾甜她吾饮,宝怡加营养太甜她又吾饮,于是将hipp和宝怡加营素混合在一起才饮完二罐无浪费!后来睇sb评价皇家美素佳儿营养丰富又无会太甜,所以吸引佐去试试!怎知道她真的好喜欢,于是我饮她饮剩的奶试下有无传问讲得甘好,未入口就有浓浓的奶香,饮落去真的无美素佳儿和A+ 甘甜!便便一日三次,有时金有时绿,有时硬有时软!以上个人分享!宝妈吾明都可以打电话去奶粉公司问怎样转奶

洋房

面上的粒粒bb出世都会生,仲会有头泥呢!老人家和药房老板叫煲金银花冲凉和洗面!洗完白白我再擦茶籽油,效果不错!bb出现疑难问题时你可以打电话去母婴健康院问,或都卫生处问!我家小魔星是混合喂养杂奶bb.乜奶粉都饮过!如果想转奶要一餐餐甘转,转中间果餐,仲要观察她有无不适!小
魔星未满月也由A+ 黄金便便,但好嗅,转美素佳儿,绿便便也嗅!又转爱他美!!二岁时饮过hipp .因为hipp吾甜她吾饮,宝怡加营养太甜她又吾饮,于是将hipp和宝怡加营素混合在一起才饮完二罐无浪费!后来睇sb评价皇家美素佳儿营养丰富又无会太甜,所以吸引佐去试试!怎知道她真的好喜欢,于是我饮她饮剩的奶试下有无传问讲得甘好,未入口就有浓浓的奶香,饮落去真的无美素佳儿和A+ 甘甜!便便一日三次,有时金有时绿,有时硬有时软!以上个人分享!宝妈吾明都可以打电话去奶粉公司问怎样转奶

別墅

2020勳章

星野光 發表於 20-2-13 10:03

面上的粒粒bb出世都会生,仲会有头泥呢!老人家和药房老板叫煲金银花冲凉和洗面! ...
奶粉真係要夾架,我仔1號食 A+ 便便時綠時金,臭就唔覺話好勁,始終便便都有味麻

別墅

BK Milk勳章 畀面勳章

食能恩奶粉係出名便便臭,同埋係適合一啲濕疹皮膚,如果出粒粒可能真係有機會要轉一轉,我個女食開美素,便便唔算太臭,日日都有一次便便,但係如果真係要轉奶粉,唔可以一次過轉要一日一餐慢慢轉,等BB慢慢適應。

洋房

BB辣 發表於 20-2-11 23:46
面上生粒粒可能係部分新生兒有的脂溢性皮炎,都話無需要特別處理,如擔心可以看醫生。我家細b出院後都係主 ...

hi 你好呀 我個仔都係咁!佢好似肚仔唔舒服 成日扭來扭去 面紅哂 有時突然大叫同喊 又唔係肚餓 又唔係濕片⋯依家諗緊轉奶粉⋯想問你BB點?解決得到呢個問題嗎?

別墅

2020勳章

星野光 發表於 20-2-13 13:15

面上的粒粒bb出世都会生,仲会有头泥呢!老人家和药房老板叫煲金银花冲凉和洗面! ...
美素佳兒重甜,我小朋友飲過,之後同佢轉a+

別墅

Cheryl113 發表於 20-2-11 23:22
bb23日大 全奶粉b 食開能恩 但佢啲屎屁好臭 大概一日都有一次屎 面上啲粒粒好似越生越多仲有痰聲咁 明明次 ...

我囡最初食illuma, 頭幾日每天有幾次便便,後來兩日1次,未有便那日會谷到好辛苦咁。於是幫她轉左Hipp, 我覺得幾好,每日一便。

複式洋房

pcla0104 發表於 20-2-14 22:20
hi 你好呀 我個仔都係咁!佢好似肚仔唔舒服 成日扭來扭去 面紅哂 有時突然大叫同喊 又唔係肚餓 又唔係濕片 ...

我暫時都無計呀,BB岩岩滿月,便便突然次數同量少了(應該屬正常),不過肚仔情況都無改善。想轉hipp試下又驚有其他問題,畢竟宜家出面環境睇醫生都無甘方便。

別墅

agnessugar 發表於 20-2-12 17:22
我個女係醫院食s26 出院就人奶加hipp 食得幾好 有bubu 啲肉肉實實 由出世得過5磅幾 到而家七個星期 有9磅
...

請問妳囡囡每餐飲幾多ml奶?一日幾多餐?我女都係細碼b, 出世6磅未夠,一日9餐,每餐飮得少。

洋房

BB辣 發表於 20-2-15 00:04
我暫時都無計呀,BB岩岩滿月,便便突然次數同量少了(應該屬正常),不過肚仔情況都無改善。想轉hipp試下又 ...

我終於頂唔順今日由illuma轉左Hipp 如果食得好話你知!希望轉咗之後每餐可以食多啲 格疏啲先食 依家一日10至12餐⋯每餐只食到60ml左右 又食得慢 ⋯ (但BB已經40days大)

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊