0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

由於我BB滿月之後成日喊,一清醒就喊,唔知佢做咩事喊,於是喺度爬左好多文,包括"訓訓練BB自行入睡之訓練精讀"、"扭眼訓喊到拆天-3個月bb"同埋會員"pyjess"既post...開始訓練左BB 10日左右,但有以下問題:

訓練BB其中一個條件係要滿足佢"餓/片濕/冷/熱"呢D需要先,我BB(2個幾月大)原先食奶個 schedule 有D亂,所以我首先同佢SET左個時間表食奶先, 冇特別SET NAP/訓覺時間,依家schedule如下:

6:30 第一餐 人奶埋身,15-20 mins,多數一路訓一路食
6:45-50 掃風/坐直
7:00 訓覺 (好多時食食下奶訓著左,所以都係訓住落床)
9:30 人奶埋身,15-20 mins OR 老公餵奶粉
9:45-50 掃風/坐直
10:00 NAP (如老公餵佢會抱訓一陣)呢度開始訓得唔耐,最多訓1個鐘就喊醒,之後喊到夠鐘食奶
12:30 人奶埋身,20-30 mins
13:00-30 掃風/坐直
13:30 NAP
15:30 人奶埋身,20-30 mins
16:00-30 掃風/坐直
16:30 NAP
18:30 人奶埋身,20-30 mins
19:00-30 掃風/坐直
19:30 NAP
21:00 沖涼
21:30 人奶埋身,20-30 mins
22:00-30 掃風/坐直
22:30 訓覺
00:30 奶粉 90-120ml 訓住食
05:00 喊醒,會比奶哄下佢,拍下佢,放白噪音等到6:30食第一餐

1. 佢NAP訓得好差,最多1個鐘,有時訓10分鐘就喊,係咁重覆,上面NAP既時間係大約既者,冇定時放佢落床,多數見佢喊,有D眼訓就放落床,但一放冇耐就會喊,用CRYING CONTROL冇咩用,拍佢係完全唔理我繼續喊,如是者拍幾次都冇咩反應,最後抱佢就收聲,但一放落床就喊。放落床時會同佢講:"BB訓覺啦,放BB落床自己訓啦,BB好乖可以自己訓架喎。公仔陪你訓" 跟手放安撫物 公仔係佢隔離,佢到依家都對個公仔冇咩反應,同埋我會包住佢訓,所以佢又摸唔到公仔,只係放隔離,但佢連望都冇望。我有咩做錯左? TOUCH WOOD佢夜晚部覺係冇咩問題,依家訓到5點零會喊。

2. 佢到依家都仲係喊住咁醒,係咪我D奶唔夠飽?我有一邊比較少奶,佢成日我食2下甩口,不斷要塞返入佢口。但我人奶之後補奶粉佢又唔食。係咪要轉食奶粉,定要縮短時間?佢體重岩岩跌出左生長線,所以好擔心。

3. 雖然SET左SCHEDULE,但有時會訓過龍遲左少少餵佢,有冇影響?仲有朝早果2餐佢經常訓住食,食好少,我自己又眼訓,冇迫佢食。

4. 如果佢早左醒,未夠鐘食奶,又係度喊,可唔可以抱佢起身?定一路CRYING CONTROL到夠鐘先抱佢起身食?

5. 今日開始見佢有時唔訓會喺張床度眼光光,係咪唔使理佢就得?

我成日我覺得佢食唔好所以冇時間表都冇乜用,但又唔想放棄人奶住,點算好?

因為下個月開始返工,到時奶奶湊,佢講到明忍唔到BB喊,佢見我地成日比BB喊話我地,所以想幫BB SET好時間表,証明比奶奶睇BB係可以自己訓,同到時希望佢跟個時間表湊。

有時對住佢唔知喊咩好無奈,但都知佢唔想,希望有人打救我呢個新手媽媽,感謝!!

水晶宮

Fatbigball 發表於 20-2-11 23:42
由於我BB滿月之後成日喊,一清醒就喊,唔知佢做咩事喊,於是喺度爬左好多文,包括"訓訓練BB自行入睡之訓練 ...

首先,你BB而家係一個幾月大?

其實為咁細嘅 BB set timetable 老實講我覺得係太理想嘅做法。而且BB只係滿月不久,係食人奶且多數埋身,好應該因應BB需要而餵,唔係睇住個鐘做嘢。另外,BB細其實仲好需要媽媽多抱抱安撫,慢慢建立安全感。

咁細對安撫公仔唔會有反應㗎,而且放公仔等物品喺床更有可能對BB造成危險,其實唔建議。

你有心繼續餵人奶,其實好好呀!因為真係好多好處。新手媽媽樣樣唔肯定好正常㗎,都係邊學邊做。個個BB其實性格同需要都唔同,可以慢慢摸索。最緊要係明白其他人用、覺得 work 嘅方法絕對可以參考,但未必個個人合用的。湊仔好多嘢都唔係清清楚楚有對錯的。同BB一齊學習、磨合,慢慢會摸到佢條路。

男爵府

EstrellaDamm 發表於 20-2-20 00:45
首先,你BB而家係一個幾月大?

其實為咁細嘅 BB set timetable 老實講我覺得係太理想嘅做法。而且BB只係 ...

多謝你回覆,我bb依家2個幾就黎3個月啦,係咪都應該定時餵奶好啲?埋身餵真係掌握唔到佢食到幾多,泵出嚟餵佢又暫時未ready,之前試過唔肯飲,同埋佢有肚風問題,飲到咁上下就唔肯飲,”咬”晒腰咁,要抱直個人先得,希望過咗3個月會好啲啦

回覆 Fatbigball 的帖子

Hi Fatbigball,埋身餵主要睇返BB 需要,所以未必會好定時架! 如果肚風多可以餐前先掃風,有冇試過幫BB做肚仔按摩? 餐與餐中間用掌心幫BB順時針按摩肚仔(用少少陰力),幫腸道蠕動同放多D屁,都會幫助減少肚風架!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Yvonne@NUTRICIA 發表於 20-2-26 17:10
回覆 Fatbigball 的帖子

Hi Fatbigball,埋身餵主要睇返BB 需要,所以未必會好定時架! 如果肚風多可以餐 ...
多謝指教

別墅

請問你bb成功左未呀?識自己訓未呀?

男爵府

Manmancher 發表於 20-5-21 18:09
請問你bb成功左未呀?識自己訓未呀?

依家都叫識自己訓?我地有要求99唔好抱訓,但佢會抱到佢唔喊就放落床訓,佢要包被包住、放白噪音、食奶嘴咁就訓到。夜晚touch wood 佢訓得唔錯既,唔使點哄就訓到,但有另一個問題就係佢依家不停翻身、成日扒喺度訓。

別墅

Fatbigball 發表於 20-5-21 18:47
依家都叫識自己訓?我地有要求99唔好抱訓,但佢會抱到佢唔喊就放落床訓,佢要包被包住、放白噪音、食奶嘴 ...

請問喊左幾多日先成功

男爵府

Manmancher 發表於 20-5-21 18:52
請問喊左幾多日先成功

我冇計到幾多日,同埋我地都唔係完全跟足呢個方法,因99忍唔到bb喊(emoji)(emoji)‍♀️
你bb幾大?

別墅

Fatbigball 發表於 20-2-11 23:42
由於我BB滿月之後成日喊,一清醒就喊,唔知佢做咩事喊,於是喺度爬左好多文,包括"訓訓練BB自行入睡之訓練 ...

我BB 四個幾月先開始自己訓覺

首頁

尾頁

跳至